Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Przestało działać odryglowanie drzwi od wewn

robstro

Rekomendowane odpowiedzi

W scenicu z 2001r. mam ustawione, że po ruszeniu samochodu, automatyczne ryglowane są wszystkie drzwi. Do wczorajszego dnia działało to tak, że otwarcie którąkolwiek klamką od wewnatrz pojazdu, powodowało odrygowanie wszystkich drzwi+wlew. Dzisiaj niestety klamka od kierowcy nie odryglowuje wszystkich (lamka nie gaśnie pozostałe drzwi pozostają nadal zamknięte).

Pozostałe drzwi nadal działają OK (odryglowują pozostałe).

Centralny z pilota działa OK (otwiera, zamyka wszystkie).

Gdzie szukać przyczyny? W samym mechanizmie drzwi kierowcy czy może nawalił moduł centralnego zamka?

Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-10-31, 14:24 ]

W scenicu z 2001r. mam ustawione, że po ruszeniu samochodu, automatyczne ryglowane są wszystkie drzwi. Do wczorajszego dnia działało to tak, że otwarcie którąkolwiek klamką od wewnatrz pojazdu, powodowało odrygowanie wszystkich drzwi+wlew. Dzisiaj niestety klamka od kierowcy nie odryglowuje wszystkich (lamka nie gaśnie pozostałe drzwi pozostają nadal zamknięte).

Pozostałe drzwi nadal działają OK (odryglowują pozostałe).

Centralny z pilota działa OK (otwiera, zamyka wszystkie).

Gdzie szukać przyczyny? W samym mechanizmie drzwi kierowcy czy może nawalił moduł centralnego zamka?

Pozdrawiam

Zauważyłem jeszcze, że otwierając drzwi kierowcy nie zapala się oświetlenie kabiny.

Myślę, że te dwa tematy są jakoś ze sobą powiązane.

[ Dodano: 2008-10-31, 18:26 ]

Co centralny zamek ma wspólnego z włącznikiem drzwiowym (krańcowym) oświetlenia wewnętrznego?

Ano to, że po wymianie uszkodzonego włącznika, drzwi kierowcy znowu odryglowują wszystkie zamki, światełko zapala się. Z tego wynika, że w momencie otwierania drzwi sygnał do centralki zamka idzie właśnie z tego włącznika (dochodzą do niego trzy przewody) a nie z samego zamka.

I problem rozwiązany. Koszt włącznika (7700427640) w serwisie 42 zł. Diagnoza i wymiana we własnym zakresie.