gregamel Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Witam, Moje pytanie jest następujące. Miałem ostatnio wymieniany rozrząd ale bez paska wielorowkowego (coś nie skojarzyłem i go nie kupiłem). Pasek już mam i mam też pytanie - czy wymiana będzie kosztowna? Sam tego nie zrobię ale ciekaw jestem jakich kosztów mogę się spodziewać. Tak przy okazji - dużo jest przy tym rozbierania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Sprawa jest prosta. Potrzebny klucz 13 i jeden kwadratowy w celu dociśnięcia naciągacza. Patrzysz do góry na silnik luzujesz koło alternatora nakrętkę na klucz 13 po czym puszcza napinacz i masz luźny pasek, Ściągasz stary i zakładasz na rolki nowy, wkładasz klucz kwadratowy w otwór na blasze od alternatora ciągniesz klucz kwadratowy do dołu co powoduje że napinacz dociśnie pasek i zakręcasz nakrętkę na klucz 13. Do 15 minut roboty. Jak w warsztacie wezmą więcej niż 20zł to lipa. Tu zmiana jest super ale w niektórych bolidach trzeba odkręcać poduszki sinika aby go wymienić. A właśnie mój opis dotyczy auta z klimą gdzie naciąg jest regulowany automatycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagu Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 gregamel, luzujesz rolkę napinającą i ją przekręcasz do zluzowania paska.Torx 50 i klucz 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 w związku z rozbieżnościami wstawiam opis z książki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregamel Opublikowano 28 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Dzięki za odpowiedzi. Mam F3R z klimą więc pewnie potrzebne będzie narzędzie do badania naciągu tego paska. Podejrzewam że na czuja chyba nie warto tego robic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagu Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 gregamel, możesz spróbować jeśli kiedyś to robiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macv6 Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Podejrzewam że na czuja chyba nie warto tego robic? Ja na czuja naciągnąłem rozrząd i ten pasek też. Podejrzewam, że w wielu warsztatach też zrobią to na czuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 witam.Podepnę się pod istniejący temacik.Właśnie przymierzam się do wymiany paska alternatora i paska wielorowkowego napędu klimy i pompy wspomagania,byłem w sklepie by kupić oba paski,sprzedawca doradził,że do mojej Megi (silnik k7m 702,z klimatyzacją)będzie pasował odpowiednio : do alternatora pasek 3 PK 715,zaś do napędu akcesoriów 5 PK 1275,ten pierwszy powinien pasować,natomiast ten drugi nie...jest za szeroki.Wcześniej podałem jaką szerokość ma pasek i ile rowków/klinów ma.Stwierdziłem,że pasek powinien się zaczynać symbolem 4PK (bo to jest chyba ilość klinów o ile się nie mylę) ale co dalej?Na necie znalazłem taki 4PK 1272,jednak w ciemno wolę nie kupywać.Może ma ktoś oznaczenia u siebie i mógłby podać,bądź wie jakie oznaczenia ma ten pasek?Jutro idę do innego sklepu zamówić pasek,bo u tego sprzedawcy ,u którego byłem dzisiaj innych niema i twierdzi twardo,że ten powinien pasować...tylko ciekawe jak? macv6 według tego katalogu to powinienem mieć raczej pasek :roll: 4PK1268...z ciekawości podjechałem do kumpla a u niego widzę 4PK1272,sam juz niewiem skąd te rozbieżności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macv6 Opublikowano 29 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 andrzej27r, z tymi paskami to jest kiepska sprawa, do alternatora u mnie jest 3PK715, ale z tym od akcesoriów to już nie jest tak różowo. Poszedłem kupić ten pasek do sklepu powiedziałem, że do meganki z 96r z klimą, facet miał sprowadzić przychodze odebrać i dostałem pasek wąski (nie pamiętam ile rowków), zoabaczyliśmy razem do katalogu i okazało się, że od czerwca 96 był inny pasek, a ja mam meganke z marca więc nie pasował. Także najlepiej idź do sklepu i zobacz razem ze sprzedawcą w katalogu i patrz dokładnie na miesiące. U mnie pasek akcesoriów ma oznaczenie: 5PK1250. Zresztą zobacz tutaj https://www.gates-online.com/GatesEU/pl/PL/...cmd=gateswebcat Według tego powinienem mieć pasek 5PK1260, a nie 5PK1250... :-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BILU32 Opublikowano 7 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2012 Witam u mnie silnik F7R idę działać :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi