Optima Opublikowano 13 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Czy ktoś już samodzielnie wymieniał tłumik końcowy w Scenic II? Dużo z tym roboty? Z dialogsys'a wyczytałem, że cały układ wydechowy jest jednym elementem. Nie ma łączeń. Wymiana polega na przecięciu rury wydechowej, aby wymontowac dany element i potem połączenie w miejscu cięcia obejmami. Łatwo jest przeciąć tą rurę? Jest dobre jest dojście do miejsca cięcia? Czym cieliście - zwykłą szlifierką kątową czy czymś innym? Czy może lepiej dać do warsztatu - jaką cena za wymianę płaciliście? Czy stosować tak jak w dialogsysie pisze - obejmy - czy może zespawać nowy tłumik do rury wydechowej? I ostatnie pytanie: gdzie kupić i jaki (dobry) tłumik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 14 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 Jeżeli kolega wyczytał, że wydech jest w całości to tak będzie. U mnie w megance był w całości. Wyjęcie go wymagało przecięcia na dwie części. U mnie rozleciał się wylot ze środkowego tłumika, tylni już dojrzewał, więc wymieniłem cały. Wstawiony nowy wyglądał tak jak stary, ale już był w dwóch częściach. Ja wymieniałem w warsztacie (Górecki w Żorach) przy której jest hurtownia układów wydechowych i o ile pamiętam (bo było to sześć lat temu) to wymiana była w cenie tłumika. Spawania nie polecam lubi pękać. Jak kolega chce to robić sam, to radzę najpierw kupić nowy tłumik (i ewentualnie gumowe elementy zawieszenia, bo może i one będą wymagały wymiany) i przymiarce nowego wyznaczyć miejsce cięcia. Jeżeli układ nie ma w okolicach środkowej części podwieszenia lub podparcia to dobrze jest to zrobić. Ja takie podparcie zrobiłem w miejscu łączenia za katalizatorem (jest zdjęcie na forum). Proponuję również wywiercić otwory 3-4mm w najniższych punktach tłumika środkowego i tylnego dla spływu wykraplającej się w nich wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Odradzam firmy Walker. Właśnie się z nim męczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 W sklepach moto można za ok 40zł kupić złączkę do wydechów, którą się skręca śrubami i jest szczelnie. Dzięki temu możesz uciąć stary tłumik tak, żeby podłączyć nowy bez spawania. Bardzo często montaż jest w cenie, u nas jeszcze zabezpieczają spawy sprayem, żeby rdza za szybko wydechu nie zjadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Stary temat - ale zacząłem to i skończę. Ostatecznie pojechałem na warsztat i okazało się, że pierdzenie wydechu to nie tłumik, a łączenie elastyczne. Wymiana wraz częścią - 360pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matys0 Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Kolego Optima a wiesz może czy ten łącznik jest spawany, czy jakoś wciskany. Też czeka mnie wymiana tego elementu. Jeśli masz jakieś info odnośnie jakiej długości i średnicy jest ten łącznik to byłbym wdzięczny :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Nie mam żądnego info. Scenic wylądował w warsztacie - a ja w tym czasie piłem kawę i czytałem gazetę ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_mat Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 (edytowane) Witam, mam pytanie, czy wydechy Scenic'ów 1.6 ph I i ph II będą takie same? Na strone intercars niektóre tłumiki końcowe są kompatybilne do phI i ph II a inne nie. Jak to jest dokładnie? Jeszcze jedno pytanie, czy wersje europejskie i angielskie maja takie same wydechy, czy inne? Edytowane 25 Listopada 2015 przez michal_mat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawciu-o Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Scenic II PH. 1 i 2 mają te same tłumiki końcowe. W 2008r. zmienił się tylko środkowy. Angliki powinny mieć te same wydechy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi