FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: zamek tylnej klapy - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Megane II phI
zamek tylnej klapy

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   oasmirek 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 27-luty 08
  • Skąd:bydgoszcz/solec kuj
  • Silnik:1500 dci
  • Przebieg (tys.km):94000

Napisano 28 luty 2008 - 20:20

Proszę o pomoc w temacie naprawy zamka w klapie od megane 2. Słychać jak mechanizm centralnego zamka pracuje ale nie jest w stanie otworzyć klapy. Pytałem w serwisie i powiedzieli mi że należy wymienić cały mechanizm zamka / koszt ok 260 zł/ ale czy to p;prawda? Proszę o poradę
Mirek
oasmirek
0

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www i email


Ogłoszenia motoryzacyjne Renault Megane, Scenic i Fluence


 

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   JacekP 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 01-czerwiec 07
  • Skąd:Radom
  • Auto:Clio
  • Silnik:1.2 TCE 100KM
  • Przebieg (tys.km):40

Napisano 29 luty 2008 - 12:24

Pytałeś w ASO? Bo jak na ASO to nie jest chyba dużo za oryginalne części. Ale ja tylko gdybam, bo nie miałem na razie z tym problemu.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   sartek 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 09-styczeń 08
  • Skąd:Poznań
  • Auto:Honda Civic Type-S
  • Silnik:1.8 V-TEC
  • Przebieg (tys.km):5

Napisano 29 luty 2008 - 17:06

U mnie objaw był ten sam - bagażnik otwierał się tylko od środka - w ASO zdiagnozowali przekaźnik (50zł) i wymienili go za niecałe 90zł. Z tego, co wiem, samego zamka nie trzeba było ruszać.
Sartek
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   oasmirek 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 27-luty 08
  • Skąd:bydgoszcz/solec kuj
  • Silnik:1500 dci
  • Przebieg (tys.km):94000

Napisano 29 luty 2008 - 20:55

Tak pytałem w ASO w Bydgoszczy i to ich cena
oasmirek
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Mil3k6 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 14-listopad 07
  • Skąd:poznan
  • Auto:megane
  • Silnik:1,9 dci 2003
  • Przebieg (tys.km):123

Napisano 01 marzec 2008 - 19:18

U mnie zamek klapy sie połamał taki pastik co jest w srodku taki biały co odciaga zatrzask i musiałem kupic nowy 100 za uzywkę
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   jarojaw 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 13-marzec 09
  • Skąd:Jaworzno
  • Silnik:1,4
  • Przebieg (tys.km):60

Napisano 13 marzec 2009 - 18:03

sartek napisał:

U mnie objaw był ten sam - bagażnik otwierał się tylko od środka - w ASO zdiagnozowali przekaźnik (50zł) i wymienili go za niecałe 90zł. Z tego, co wiem, samego zamka nie trzeba było ruszać.


A możesz podpowiedzieć jak otworzyć od środka??
W serwisie mi powiedzieli o jakiejś folii, ale nic tam takiego nie widze.Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   sartek 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 09-styczeń 08
  • Skąd:Poznań
  • Auto:Honda Civic Type-S
  • Silnik:1.8 V-TEC
  • Przebieg (tys.km):5

Napisano 16 marzec 2009 - 08:57

Niestety nie wiem, jak otwiera się bagażnik od środka. Wiem tylko, że się da, bo widziałem, jak ktoś to robił - niestety jak zapytałem kolesia z ASO, jak to zrobił, odpowiedź brzmiała: "taka magiczna sztuczka". :mrgreen:

Pozdrawiam,
Sartek
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   kubak 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 04-sierpień 07
  • Skąd:warszawa
  • Silnik:1,6 16v
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 16 marzec 2009 - 22:28

Żadna magiczna w osłonie zamka jest otwór na górze zamka po lewej stronie [jak jesteś w środku samochodu] trzeba drutem gwoździem przesunąć biały plasticzek zamek powinien odskoczyć. Osobiście radze wyjąć mikrowyłącznik otwierający klapę i na krótko zewrzeć przewody [sa dwa]. Mikrowyłącznik strasznie koroduje bo ma nieszczelną obudowę. Rozbierałem to wczoraj z tego samego powody
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Jaru 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 04-listopad 12
  • Skąd:Rogoźnik
  • Auto:Megane II ph I
  • Silnik:1,6 16V K4M
  • Przebieg (tys.km):138

Napisano 21 grudzień 2012 - 23:17

Próbował ktoś podpasować silniczek zamka od czegoś innego? Cały mechanizm u mnie wygląda bez zarzutu, styki czujnika otwarcia w porządku, jedynie silniczek nie ma mocy - po wciśnięciu przycisku klapy, tylko buczy przez moment i kończy się na tym, że muszę otwierać od środka.

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Problem pojawił się nagle - wcześniej ani razu się tak nie stało.

EDIT: To jednak nie problem zamka - po podmianie na inny dzieje się to samo. Wie ktoś o którym przekaźniku pisał sartek kilka postów wyżej? Wiązkę klapy sprawdziłem i raczej wygląda na całą - z resztą elektryki w klapie wszystko w porządku: wycieraczka działa, światło STOP działa, podświetlenie rejestracji działa, czujnik otwarcia klapy w zamku też działa.

EDIT2: Przycisk otwierania klapy wprawdzie w środku suchy i czysty, ale styki troszkę zużyte - wystarczył mały kawałek papieru ściernego i parę minut pracy, żeby doprowadzić go do porządku :mrgreen: Na razie działa.

Użytkownik Jaru edytował ten post 24 grudzień 2012 - 19:03

0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   SlawkoW 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 17-grudzień 07
  • Skąd:Kraków/Pińczów
  • Auto:Megane Grandtour II ph I
  • Silnik:1,9 dCi F9Q 800
  • Przebieg (tys.km):227068

Napisano 06 maj 2013 - 22:47

Witam.
Niestety ale nie udało mi się znaleźć tematu z podobnym problemem do mojego, więc piszę tutaj. U mnie występuje inny problem z zamkiem tylnej klapy. Zamek generalnie działa ale jeżeli jest włączony silnik to czasami (niestety coraz częściej :unsure: ) nie można otworzyć tylnej klapy - zamek nie reaguje na naciśnięcie. Trzeba wyłączyć silnik i czasami wyciągnąć kartę ze slotu i dopiero można otworzyć tylną klapę. Jest to strasznie denerwujące. Ptzy wyłączonym silniku klapa zawsze daje się otworzyć. Czym spowodowane jest takie zachowanie zamka? Proszę o pomoc.
Nie ma jak diselek :-)
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   mek 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 16-październik 12
  • Skąd:Elbląg
  • Auto:Megane II Sport
  • Silnik:2.0 T
  • Przebieg (tys.km):89000

Napisano 17 maj 2013 - 10:00

Witam.
A u mnie jest jeszcze inny objaw. Wszystko działa okeij tylko jak samochód ma zły dzień to muszę kilka razy trzepnąć klapą zanim się zamknie. Druga kwestia to otwieranie, za każdym razem łapie dopiero za drugim razem. Zamek był sprawdzany i niby wszystko jest dobrze :)
Dołączona grafika
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Jaru 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 04-listopad 12
  • Skąd:Rogoźnik
  • Auto:Megane II ph I
  • Silnik:1,6 16V K4M
  • Przebieg (tys.km):138

Napisano 17 maj 2013 - 11:25

"Niby" to nie "na pewno" - najlepiej rozebrać zamek, wyczyścić i przesmarować ślimaka i zębatki oraz sprawdzić, czy coś się nie ułamało i nie blokuje.

Opis, jak rozebrać zamek jest choćby TUTAJ

Do smarowania najlepiej użyć tzw. białego smaru, który zachowuje swoje właściwości w szerokiej rozpiętości temperatur.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   mek 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 16-październik 12
  • Skąd:Elbląg
  • Auto:Megane II Sport
  • Silnik:2.0 T
  • Przebieg (tys.km):89000

Napisano 17 maj 2013 - 11:41

Dzięki za instrukcję jak będę miał chwilkę czasu to rozbiorę i zobaczę co za diabeł w nim siedzi :)
Dołączona grafika
0

Udostępnij ten temat:


Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły




Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting SSD z Memcached :: Hosting dla firm :: Nowa polska Syrenka