Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Transport nart

athlon64x4

Rekomendowane odpowiedzi

1i 2 .belki poprzeczne zapinam na relingach -przednią w okolicach połowy drzwi przednich a tylną w połowie tylnych.

3.narty bliżej boku bo nie warto wpychać na środek auta.Nie ma to zresztą żadnego znaczenia poza wygodą zapinania i odpinania.

4.jezeli przypinasz paskami na rzepy do belek to jedyne zabezpieczenia (zreszta iluzoryczne jak i zamki w firmowych bagażnikach -to linka stalowa do roweru albo klamra w kształcie U.Wszystko zależy od pomysłowości wlasciciela nart.

5.warto zwrócic uwagę aby narty nie dotykały wiązaniami dachu.

6.ja wożę tyłami do przodu.

Pozdrawiam

box daje duże opory i to się czuje

nie przesadzasz czasem? zrobiłem Astrą II 1.6 16v kilkanaście tysięcy km (zarówno w góry jak i nad morze) z boxem, także megii śmigała już i tu i tam z boxem - moim zdaniem no problem a box daje Ci dodatkowe miejsce na buty narciarskie i inne pokaźnych rozmiarów pakunki. Ja polecam box na 100% i odradzam narty w środku!!! Ostre kanty tną jak brzytwa i lepiej żeby nie cieły głów tylko lód na stoku....

co z tymi paskami dystansami

Chodzi mi o te zwykłe paski do łączenia nart - fragment wkładasz między ślizgi owijasz i łapiesz rzepem, za pierwszym razem jak je wiozłem na dachu użyłem takich pasków i to nie bylo skuteczene rozwiązanie, za drugim razem włożyłem flanelową przekładke i juz było dobrze.

i odradzam narty w środku!!! Ostre kanty tną jak brzytwa

dlatego układa sie je skosem :mrgreen:

Ewusiek jeszcze jedno na co już zwrócił uwage kolega powyżej - miejsce montażu nart (jak również i ich kierunek) wybierz tak aby wiązania miały luz do dachu.

pzdr

i odradzam narty w środku!!! Ostre kanty tną jak brzytwa

dlatego układa sie je skosem :mrgreen:

jak juz ktos sie upiera wozić w środku to ja bym radził mocno przywiązać do czegoś tak by w razie wypadku nie mogły się przemieścić. Żaden sposób ułożenia nie gwarantuje Ci bezpieczeństwa np przy dachowaniu.... a przy groźnych zderzeniach czołowych nawet damska torebka może być niebezpieczna - lecąc z tylnej półki w stronę przodu może złamać komuś kark.

Ja zdecydowanie pozostanę przy boxie nawet jadąc samemu w samochodzie.... litr czy dwa paliwa nie są warte narażania życia bo ono jest warte więcej niż 10 zł....

... a przy groźnych zderzeniach czołowych nawet damska torebka może być niebezpieczna -

I to jest najbardziej prawdziwe kak i to że czy to w środku czy na dachu sprzęt musi być dobrze zabezpieczony. :mrgreen:

pzdr

P.S. Przy groźnej czołówce z dachowaniem to już te narty w aucie dużo nie zmieniają.. :-/

nie to żebym się maniakalnie upierał ale nie po to kupiłem samochód z pięcioma gwiazdkami w testach euro-ncap zeby mi jakaś decha w czasie wypadku dodatkowo zagrażała :mrgreen:

pozdrawiam zwolenników boxów dachowych! mam nadzieję że moja argumentacja trafia również do przeciwników boxów :)

• 6 lat później...

Ja ostatnio wypożyczyłem samochód, wersję kombi i zarówno narty jak i sporą część sprzętu udało mi się bez problemu zapakować. Zresztą co ciekawe, niektóre wypożyczalnie prowadzą wynajem wszelkiego rodzaju bagażników czy mocowań, np. pomocnych przy przewozie sprzętu narciarskiego. Podejrzewam, że jeśli zgłosisz się nie tylko po samochód, co po same dodatki na pewno uda Ci się dogadać co do takiego wypożyczenia.

Tutaj masz przykład cen np. z takiej dodatkowej oferty

Edytowane przez BernardLenartowicz

• 5 miesięcy temu...
Po co mnie przedrzeźniasz :?:

Dla Mnie wypożyczalnia, która nie wykonuje tak zwanych usług dodatkowych, czyli nie dostarcza Klientowi odpowiednich dodatków w postaci owego sprzętu, jest wypożyczalnia o średniej racji bytu.

Generalnie wypożyczalnia ma być dostawcą sprzętu w postaci auta. Dodatki typu bagażnik dla roweru czy fotelik, jest normalnym tradycyjnym i jak najbardziej powszechnym sprzętem, którego powinno się więcej wykorzystywać.

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.13 -Prezes

Edytowane przez Prezes