krzyss Opublikowano 10 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Witam wszystkich. Jestem posiadaczem Renault Scenic 1.9 DTI, 98KM, 2000r. F9Q 736. Po wymianie paska rozrządu (bez rolek i napinacza) pojawił się problem z porannym odpalaniem. Po minucie ponowne odpalanie auta na dotyk. Wiem, że czeka mnie regulacje pompy wtryskowej. Problem polega jednak na tym, że po odpaleniu zimnego silnika pasek rozrządu wpada w wibracje, drgania. Po 5 minutach jak już silnik się rozgrzeje drgania ustępują. Czy jet to normalne?? Dodam jeszcze, że gdy silnik się już trochę nagrzeje to pasek jest już mocniej napięty. Może mam zbyt słabo naciągnięty pasek, może rolki i napinacz też trzeba było wymienić. A może w waszych autach też na początku drży pasek i moje zmartwienie jest niepotrzebne. Z góry dziękuję za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucaseso Opublikowano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 Według mnie problem może tkwić w hydraulicznym napinaczu paska (o ile takowy posiadasz bo szczerze nei znam tego silnika) i gdy olej się nagrzeeje a co za tym idzie ćiśnienie osiągnie normalny poziom to dociaga pasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarciu1111 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 witam jeszcze nie spotkałem sie z hydraulicznym naciagiem paska tylko łańcuch ma taki napinacz ale wszystko przede mną. tez nie robiłem jeszcze tego silnika ale mysle ze zasadniczo nie ma tam nic wiecej od tego co w zwykłym 1.9. delikatne wibracjie nieraz występuja zwłaszcza przy schodzeniu z obrotów . podejrzewam ze jest nieprawidłowo naciagnięty moze tez być luz na ktorejś z rolek a to ze po rozgrzniu ustepuje to pewnie kwestia obrotów spadaja silnik płynniej pracuje jak ciepły i dlatego ustaje. sam pasek tez moze byc wadliwy . pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucaseso Opublikowano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 jeszcze nie spotkałem sie z hydraulicznym naciagiem paska Hmmm... jakis czas temu bawiłem się czymś takim w mondeo i to nie tym najnowszym. Stąd moje przypuszczenia, ale mówie ekspertem to nie jestem więc jeśli się pomyliłem to dzięki za naprostowanie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makog Opublikowano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 Chłopie masz za dużo kasy, przecierz odpowiedź masz w swoim poście. Pasek się wymienia razem z napiczem i rolkami oraz pompą wody. Podziwima Cię odważny jesteś !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 krzyss, kto wymienia bez rolek i napinacza???? :roll: . Pasek się wymienia razem z napiczem no kolego,o czym to się myśli pisząc posta? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makog Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 Waldek78 nie kumam oco Ci chłopie biega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 z napiczem Ja też nie kumam o co tobie biega ale wiem o co biega Waldkowi Co to jest " napicz " :) ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzan49 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Napicz (piękne słowo) to chyba odmiana pasa cnoty?Ale po co samochodowi taki wynalazek ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi