Waldii77 Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 NIe ma co czekać na wymiane.Wystarczy pierwszy snieg i takie kolejki ze ho ho....NO chyba ze ktos to lubi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 Panowie, nie śnieg jest wyznacznikiem czasu zmiany a temperatury w jakich się poruszamy. Dzisiaj już było -2 i to nie w nocy ale o 8-mej rano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Prezes jakieś zimne te twoje okolice , ale co racja to racja z wymianą zimówek (o ile ma sie dobre zimówki) nie ma co czekać - żywotności w latach i tak nie mają dużej więc kiedyś trzeba je zedrzeć :) .. u mnie pracują barany w zakładzie wulkanizacyjnym :evil: ) Chyba tak, generalnie ja nigdy nie spuszczam autka z oka czy to w warsztacie czy to w wulkanizacji - krzywdy megi nie dam zrobić :) - u mojego wulkanizatora praktykanci nie lubią dokręcać kół ręcznie i trzeba pilnować żeby to robili. Nie sztuką jest przełożyć kółka - sztuką jest aby były wyważone. Na starych gumkach w CC czuć było każde wyważenie - auto inaczej sie prowadziło. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomczek Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Panowie, Czy podejdą mi (do Scenica I phI) zimówki 195/65/15? Pytam bo zostały mi dobre opony po poprzednim aucie. Dokupiłbym tylko stalówki i z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 tomczek, podejdą będą wyższe niż powinny ale się zmieszczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koma32 Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 hmm.... mi się zawsze wydawało że jeśli chodzi o jazdę w śniegu to im węższa opona tym lepiej. Przykładem mogą być samochody do jazdy wyczynowej mają wązkie opony bo na błocie pośniegowym jak i na śniegu opona mniej się ślizga tzn. im większa powierzchnia tym więcej błota pod bierznikiem i łatwiej o uślizg kół. Oczywiście jeśli jedziemy po "czarnym" asfalcie to im szersza tym lepsza. Ja osobiście wybrałbym 175. może nie będą tak ładnie się prezentować ale wolałbym gorszy wygląd a lepszą trakcje na śniegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablitos Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 W związku z tym że muszę kupić zimówki na nadchodzącą zimę a pytanie jakie chcę zadać jest aktualne zawsze dlatego też zdecydowałem się założyć ten temat. Otóż w moim Scenicu są oponki letnie w rozmiarze 18565R15. Jakiego rozmiaru opony zimowe będą najlepsze do mojego autka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 W rozmiarze jaki podałeś 185/65 r15 na lato już ci napisałem 195/60 r15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieczar Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 przede mną temat zakupu opon zimowych... rozmiar taki jaki mam na lato 185/65/R15... natomiast pozostaje kwestia marki, nie ufam opiniom z sieci, bo wiadomo, że większość jest od handlarzy... po tej zimie zimówki (które kupiłem z autem) poszły na spoczynek, bo już się nie nadawały... a był hardcore, bo jedna z 2001, jedna z 2002 i dwie z 2004 dwie Kristal Montero, dwie jakiś Winterhawk :) i ani razu tej zimy się nie zakopałem :) letnie mam Matador MP43 i jestem zadowolony z nich, więc po głowie chodzi mi, żeby kupić też zimowe Matadory MP59 Nordicca z bieżnikiem asymetrycznym, ale opinii o nich praktycznie brak :P z innych opon (a przejrzałem już mnóstwo :P ) mam na oku takie oto modele: Barum Polaris 2 185/65/R15 88 T (nie jestem jakoś przekonany, opinie niezbyt pochlebne) Dębica Frigo 2 185/65/R15 88 T (miałem w poprzednim aucie Astra 1.4 16V i byłem zadowolony, jeździłem po wiejskich ośnieżonych drogach bez problemu) Matador Mp59 Nordicca 185/65/R15 88 T Sava Eskimo S3 185/65/R15 88 T Sava Eskimo S3+ 185/65/R15 88 T (jakaś różnica co do tych wyżej bez +?) Uniroyal Ms Plus 66 185/65/R15 88 T Fulda Kristall Montero 2 lub 3 185/65R15 88 T jak widać interesują mnie opony do 200 zł, chociaż bardziej w granicach 170-180 zł :P proszę i z góry dziękuję za pomoc :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 sava uniroyal debica w tej kolejności matadora omiń szerokim łukiem, ale zaproponowałbym ci w podobnym zakresie cenowym lepsze oponki tj kleber krisalp HP 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Dębica Frigo 2 185/65/R15 88 T (miałem w poprzednim aucie Astra 1.4 16V i byłem zadowolony, jeździłem po wiejskich ośnieżonych drogach bez problemu) Miałem takie w Polonezie, mam i w Scenicu. Jeżeli chodzi o zaśnieżone drogi i z błotem pośniegowym są idealne. Bez problemu wyjeżdżałem z 20-30 cm śniegu. Gorzej jak jest marznąca mżawka lub deszcz w temp. niewiele powyżej 0°C . Generalnie mogę polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieczar Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 sava uniroyal debica w tej kolejności matadora omiń szerokim łukiem coś na poparcie tej tezy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 miałem opony matador po pierwsze ich wyważenie graniczyło z cudem, po 3 miesiącach użytkowania na boku opony wyszły "bąble" w dość dużej ilości, opony zdjęte i odesłane do reklamacji, po powrocie stwierdzono, że uszkodzenie wewnętrznej części opony powstało wskutek najechania na krawężnik, próg zwalniający lub wpadnięcie w dziurę, oczywiście reklamacji nie uznano. Czyli kupując matadora nie jeździj w Polsce. Temat tych oponek opisany tu na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieczar Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 no to faktycznie miałeś pecha... ciekaw jestem tylko, czy Twoje to były letnie, czy zimowe... ja z moich jestem zadowolony póki co... drugie lato już jeżdżą i nic się nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Pieczar, lato model stella MP15 do tego w miarę zwiększania się przebiegu robiły się coraz głośniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi