arniton Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Na zimnym silniku mam pomiędzy min a max a na ciepłym silniku jest ze 2cm poza max czy to normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk K. Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 A dolewałeś w między czasie płynu chłodniczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arniton Opublikowano 17 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 no właśnie wczoraj dolewałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk K. Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Ja tez w swojej miałem jakieś zawirowania z płynem, raz całkowicie był pod przedziałką "mini" innym razem był w połowie,jednak wszytko samo wróciło do normy po tym jak dolałem do "maks" i tak juz zostało a jak u Ciebie z wskaźnikiem temperatury na silniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arniton Opublikowano 17 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 u mnie było tak że zlokalizowałem drobny wyciek na chłodnicy i dlatego powoli ubywało mi płynu, zdecydowałem się na uszczelniacz, wlałem go wczoraj dolałem dzisiaj płynu i od dziś się to zaczeło wcześniej różnica była 2 cm pomiędzy zimnym a ciepłym a teraz 5cm. Już nie mam siły jak jedno chciałem zrobić, to zjeb... się znów co innego aha wskaźnik temperatury mam zawsze w poziomie na połowie skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk K. Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 To rzeczywiście masz "bonaze" :) Chyba najbardziej rozsądniejszym wyjściem kiedyś tam w przyszłości będzie wymiana płynu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arniton Opublikowano 17 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 płyn wymieniałem przed zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek34 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Witam Kiedyś też miałem niewielki wyciek płynu, dosypałem tego proszku uszczelniającego i całkiem się cyrk zrobił. Wyczyściłem cały układ i znalazłem że ten proszek zrobił korek na chłodnicy. Po wymianie płynu wszystko wróciło do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arniton Opublikowano 17 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 ja nie miałem w proszku tylko w płynie a wydaje mi się, że gdyby zapchało chłodnice to by temperatura skakała a jest ok, ogrzewanie też grzeje więc nagrzewnica też czysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rbit Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 arniton,jeśli chodzi o zwiększanie się ilości płynu w zbiorniczku to jest to normalne i tak właśnie ma być, gdyż ciecz pod wpływem temperatury zwiększa swoją objętość :-> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 Proszę porównajcie sobie rozszerzalności cieplne cieczy i gazów, jest między nimi zasadnicze różnice. Rozszerzalność cieczy w stosunku do gazów jest można powiedzieć pomijalna. Jeżdżenie poziomu w zbiorniku wyrównawczym przy silniku zimnym i gorącym jest spowodowane obecnością pęcherzy gazu (powietrza) w układzie chłodzącym. Im większy pęcherz gazu tym większe wahania poziomu. Gdyby w układzie chłodzenia nie było ani jednego pęcherza gazu, to przy tej objętości płynu jaka jest w układzie wahania poziomu w zbiorniku nie byłyby większe niż 1mm. Oczywiście skutki rozszerzalności cieczy gdyby nie miała przestrzeni na zwiększenie objętości radykalnie większe niż przy gazach, ciecze są nieściśliwe w przeciwieństwie do gazów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rbit Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 gimak, wytłumacz jeszcze skąd się te gazy zwiększające objętość biorą, bo to że są ściśliwe w przeciwieństwie do cieczy jest wiadome Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 skąd się te gazy zwiększające objętość biorą to jest powietrze, które też jest gazem, nie odpowietrzysz układu w 100% i stąd te gazy= powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arniton Opublikowano 18 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 czyli to normalne czy nie bo powoli się gubię :-P (odpowietrzyłem układ jeszcze raz i różnica się zmniejszyła do ok 3-4cm na ciepłym silniku więcej od zimnego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rbit Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 zdunman, nie no ja o tym wiem ha ha ha, i nie o to pytałem więc tak na chłopski rozum, ciecz wraz ze wzrostem temperatury wytwarza więcej gazu-czytaj-powietrza i co za tym idzie rośnie też poziom takowej cieczy w układzie :) Czy tak? Poprawcie mnie jeśli się mylę :-> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi