Tomik Opublikowano 1 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2009 No i muszę się poradzić szanownych kolegów co to może być bo ja już nie wiem co o tym sądzić.Czasem radze innym userom ale to co przydarzyło się dziś w moim sceniczku to przerasta moją i tak już dużą wyobraźnię. Jadę sobie dziś delikatnie (trzeci bieg) około 40/h z równym gazem i nagle sceniczek jak by kopa z tyłu dostał tak na sekundę ... wyrwał do przodu :shock: i zaraz potem normalnie - o co tu chodzi :-? (sobie myślę). Przejeżdżam kolejne skrzyżowanie a tu ten sam numer na dwójce, jakieś 1400 obr/min a tu nagle jak by podtlenek azotu dostał i po chwili znów ok . Moje przypuszczenia to pedał gazu(jest elektroniczny)ale będę wdzięczny za wszelkie sugestie :-> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 1 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2009 Moje przypuszczenia to pedał gazu To może być dobry trop,lub to co jest po drugiej stronie przewodu, czym ten "potencjometr" steruje, ewentualnie jakieś anomalia z przepływomierzem i błędnymi danymi na kompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 1 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2009 Czyli to raczej przyczyną będzie elektronika :-> .Tak myślałem Jutro czeka mnie wizyta w ASO :roll: Dzięki gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 1 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2009 Tomik 1970, pobierz sobie z FTP PIKURA plik pdf Megane.dTi. Wiem że masz dCi ale fajnie tam opisano zależności i działanie tych wszystkich czujników, regulatorów itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 1 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2009 Jedyne co mi się nasuwa na myśl to problemy z komunikacją pedał gazu - przepustnica. Pewnie masz ESP i sterowanie elektroniczne przepustnicy. Być może jest zabrudzony potencjometr przy pedale gazu - wysyła sygnały w sposób nieprawidłowy. Zdjąć pedał gazu i wyczyścić potencjometr - nie robiłem tego ale myślę że można to zrobić. Ponadto po wyczyszczeniu przepustnicy należy przyuczyć ponownie przepustnicę - przyuczenie to jest synchronizacja z pedałem gazu. Robi się to CLIPem :-/ Osobiście zacząłbym od wyczyszczenia przepustnicy Tomik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi