BartoszzG Opublikowano 14 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2009 Witam Wszystkich Jestem nowym uzytkownikiem na forum gdyz tydzien temu zastalem szczesliwym posiadaczem Renault Megane Classic 1,4 16v z 1999 roku. Ale wracajac do tematu. Zastanawiam sie nad zagazaowaniem auta i z tym zwiazane jest moje pytanie. Czy mozecie sie ze mna podzielic wiedza na temat tego jak sprawuje sie w/w model w eksploatacji na LPG oraz jak kształtuje się jego spalanie. Z góry dziekuje za kazda wpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Weźmij sobie coś do picia i poczytaj tematy w tym dziale. Już sporo na ten temat jest napisane. ps. Napraw klawiaturę bo jakieś dziwne przerwy ci wstawia między zdaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 W megance mam sekwencję omvl DREAM XXI już blisko 5 lat. Przebieg samochodu 135 tys. na gazie 85tys. W tym czasie były wymieniane tylko filtry gazowe (2x). Spalanie (średnie) benzyna/gaz na 100km - 6.2/7.2 litra. W corolli mam sekwencję Prinsa, przebieg na gazie podobny. Średnie spalanie na 100km benzyna/ gaz - 6.7/8.0 litrów. W tym czasie poza wymianą filtrów gazowych był czyszczony 2x reduktor (wrażliwy na zanieczyszczenia olejowe gazu - podobno w nowych reduktorach już tego nie ma). Według mnie jest to najbardziej dojrzała technologicznie sekwencyjna instalacja gazowa IV generacji. Instalacje (oryginalne - bez żadnych zamienników) były zakładane przez starannych gazmajstrów i to jest najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Temat dawno się nie pojawiał, a i zastój w dziale więc odpowiem. Silnik idealny do LPG. Jeśli instalacja założona i wyregulowana "z głową" to zadnych problemów nie będzie. Kilu użytkownikom już poleciłem i są zadowoleni, tak więc po raz kolejny STAG300 lub nowszy STAG4. Do tego wystarczy reduktor Tomasetto Alaska lub lepszy i mocniejszy Zavoli Zeta (ale niekoniecznie). CZasy wtrysków nie są krótkie, więc i listwa wtryskowa szczególa nie musi być. Czerwony Waltek wystarczy, ostatecznie szybszy żółty. Wszystkie części typowe, każdy gazownik ma interfejs. Przy obecnych cenach, koszt do 2000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
76stitch Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 ja mam też gaz na 1.4 16V już 4 miesiące załóż sekwencję spalanie porównywalne z benzyną cena 2.500 i nie baw się w reduktory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartoszzG Opublikowano 15 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 a butle gdzie radzicie wsadzic? w kolo czy normalna beczke z boku bagaznika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
76stitch Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 w koło [ Dodano: 2009-02-15, 13:00 ] dostajesz w tedy pokrowiec na koło zapasowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 i nie baw się w reduktory nie za bardzo rozumiem A kolega nie ma reduktora dostajesz w tedy pokrowiec na koło zapasowe w sumie to tak nie do końca, to jest tylko chwyt marketingowy, za który i tak w sumie płacisz. Ja również polecam butle w miejsce koła zapasowego, możesz sobie zamiast pełnego koła zapasowego kupić np. dojazdówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartoszzG Opublikowano 15 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 troche mi zal kisic to autko... tym bardziej ze nie jezdze nim za duzo... miesiecznie jakies 500-600km w tym 400 na trasie Oświęcim-Kielce... uwazacie ze warto szukac oszczednosci na sile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
76stitch Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 ja przy sekwencji nie mam reduktora mam gaz podany bezpośrednio w wtryski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 I nie jest on niczym podgrzewany ? A ciśnienie czym jest redukowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
76stitch Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 jak jeździsz mało to raczej się nie opłaca zakładać gazu bo długo musiałbyś czekać aż ci się zwróci, ja przeciętnie robię 2 - 3 tysięcy km. miesięcznie wiec założyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 uwazacie ze warto szukac oszczednosci na sile? Weź pod uwagę ile jeszcze chcesz jeździć tym autem i np. skorzystaj z jakiegoś kalkulatora np. http://www.autocentrum.pl/go/147__kalkulator_LPG.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
76stitch Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 mam takie urządzenie gdzie załącza gaz dopiero jak silnik osiągnie 40stopni Celsiusza i podaje gaz na wtryski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 76stitch ma instalację gazową V generacji (wytysk ciekłego gazu) prawdopodobnie firmy Vialle i dlatego nie ma reduktora (parownika), ale ma pompę ciekłego gazu która podaje gaz poprzez regulator ciśnienia (też reduktor tyle, że typowy) na listwę wtryskiwaczy gazowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi