DrNO Opublikowano 31 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2007 (edytowane) Ciekawostki dla tych co posiadaja MeganeII z fabrycznym radio od '05 wzwyz. nowsze niz "tuner list". ponizej rozpiska kilku menu radio: /--<<----------- | | |- BASS +/-9 | (sila tonow niskich) |- TREB +/-9 | (sila tonow wysokich) |- BAL +/-9 ^ (balans P/L) |- FAD +/-9 ^ (fader P/T) |- LAUD ON/OFF | (dynamiczne podbicie zekresu czestotliwosci dzwieku, "loudness") | | __>>___________/ dlugo (tryb EXPERT) /--<<----------- | | |- AF ON/OFF | (szukanie alternatywnych czestotliwosci radia) |- MW ON/OFF | (uaktywnienie zakresu srednich fal) |- LW ON/OFF | (uaktywnienie zakresu dlugich fal) |- NEWS ON/OFF ^ (zalaczenie funkcji) |- SPEED ON/OFF ^ (predkosc podglasniania radia ze wzrostem predkosci) |- AUX ON/OFF | (uaktywnienie wejscia liniowego) | | __>>___________/ /--<<----------- | | |- TRAF ON/OFF ^ (uaktywnienie funkcji - informacje drogowe "traffic") |- NEWS ON/OFF ^ (uaktywnienie funkcji - wiadomosci ") | | __>>___________/ dlugo (tryb LIST UPDATE) radio przeszukuje pelny zakres FM i odczytuje RDS local info. po tej opoeracji radio wchodzie w src::tuner mode::list, gdzie po kolei dostepne sa (jak zaprogramowane) niemal wszystkie stacje w danym rejonie (przelaczanie pokretlem). + (tryb diagnostyczny; przelaczanie klawiszem [iNFO]) /--<<----------- | | |- COD I410 | (rodzaj zabezpieczenia) |- TEST | (test glosnikow, 4 kanaly) |- XXXXYYYY | (*) |- 84609 BD6A | (???, tak u mnie wyswietla) |- T ANT 2 | (???) |- LOUD OFF | (tryb dzwieku tzw "direct source", pominiecie procesora dzwieku) |- TU XXXX | (???; kolejne pozycje pojawiaja sie automatycznie co 2-3sec.) |- CD XXXX | |- CC XXXX ^ |- AU XXXX ^ |- TO XXXX | | | __>>___________/ * - XXXX - monitorowana fala FM dla NEWS/TRAF; YYYY jakosc odbioru >=5000 - stereo, <5000 mono jesli ktos ma wiecej info co to za magiczne kody to prosze dopisac wytlumaczenia. do wczesniejszych radii ostatni tryb dostepny jest pod klawiszami 1+6 oraz 2+5 (info w MR) Edytowane 19 Grudnia 2015 przez DrNO 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadson Opublikowano 31 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2007 To jest tylko do radia od 2005?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 31 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2007 bez napisu "tuner list". tak jak zanaczylem na koncu, radia z napisem "tuner list" maja inne dojscie do funkcji diagnostycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tazesz Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 dobra a jak to się przedstawia w modelu "tuner list"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 5 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 w instrukcji radia jest chyba nawet opisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tazesz Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 działa świetnie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 27 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 A ja ostatnio, grzebałem z kuzynem przy desce w jego Scorpio, wyjmowaliśmy też radio. Zaciekawiło mnie, że radio fordowskie też wyjmowane jest za pomocą czterech bolców. Kuzyn powiedział, że ma oryginalne "klucze". Przyjżałem się, wziąłem je i poszedłem do mojej MII. Klucze pasują IDEALNIE! Koszt 6zł. :D W Krakowie można je np. kupić w ABCFocus :D , tylko polecam uprzednio dowiedzieć się tel. czy są na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 28 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 Klucze pasują IDEALNIE Bo to jest standard z tymi otworami zaczepów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 28 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 No i może :D Ale tu głównie chodzi o atrakcyjną cenę dedykowanego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 28 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 Tak ja wiem, czym i jak się da, jestem zapalonym majsterkowiczem i nawet gumką od majtek wymontuję silnik z auta, ale nie o to chodzi. Chciałem dać info, dla tych, co nie są tak sprawni manualnie i wolą mieć oryginalne rozwiązanie, w tym wypadku jednocześnie dość tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deepblade Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Podepnę się pod ten temat, bo nie opłaca się zakładać nowego. Wymieniłem ostatnio mojego Update List obsługującego Audio na identyczny, tylko z obsługą mp3, bo miałem okazje - a to zawsze coś więcej :) No i mam takie pytanko czy jest opcja żeby nazwy mp3 pokazywały się na wyświetlaczu cały czas? Jedyne co mam to przy wciśnięciu 5 pokazuje się nazwa na 2 sekundy i znika, nawet nie zdąży się cały napis przewinąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarna_88-88 Opublikowano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Witam Bardzo prosze o pomoc w sprawie radia. Ja mam scenica z 2001 z oryginalnym radiem Tuner List. wygląda tak ja to przedstawione przez założyciela tematu, ale chyba jednak nie działa tak samo. Chodzi o to, że mam trnsmiter, z którego słucham sobie muzyki z karty sd lum pendrive. żeby transmiter spełniał swoja funkcję to radio musi być ustawione cały czas na tych samych falach. Niestety ustawiam sobie jakąś stację, sprawdzam fale, jest np. 88.3, transmiter gra, a za chwilę przestaje, włącz się radio i okazuje się, że stcja ta sama, ale przeskoczyło samo na całkiem inną częstotliwośc. ze schematu na samej górze wywnioskowałam, ze trzeba wyłączyc ta funkcję AF. Niestety nie wiem jak to zrobić. Próbowałam przytrzymać długo przycisk z nutką, tak jak opisuje to DrNO, ale nic się nie dzieje. Radio reaguje tylko na krótkie przycisnięcie. Co mam zrobić, żeby fale mi się nie zmieniały i żebym mogła normalnie korzystać z transmitera? bardzo prosze o odpowiedź, bo juz nie wytrzymam z ciągłym nagrywaniem płyt, które się szybko nudzą :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Czarna_88-88, ustaw żądaną stację i przytrzymaj przycisk (1-6), na którym ma być zapamiętana częstotliwość transmitera. Trzymasz jakieś 2-3 sek, usłyszysz dźwięk i tyle, to powinno wystarczyć. Żeby wyłączyć AF (moim zdaniem to nie jest przyczyna) należy przytrzymać jeden z czterech przycisków joystika po prawej stronie - nie pamiętam który, wtedy wchodzisz w ustawienia i ustawiasz AF w pozycję off. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarna_88-88 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Tyle to wiedziałam, DrNO opisał mój problem i rozwiązanie do radia z 2005r. wzwyż. Ja nie wiedziałam właśnie, który przycisk mam przytrzymać w swoim, które wygląda tak samo, ale jest z 2001r. i nie działają triki z Megane II. okazało sie, ze to nie przycisk z nutką, tylko SRC. Potem juz wszystko tak jak opisał DrNo. Pomogli mi na innym forum. Ale dzięki za odpowiedź. Co do przycisku 1-6, to to jest przecież tylko zapisywanie danej stacji i nie ma nic wspólnego z problemem zmiany częstotliwości. Mi chodziło o uzyskanie dostępu do funkcji AF i zmiany na OFF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Co do przycisku 1-6, to to jest przecież tylko zapisywanie danej stacji i nie ma nic wspólnego z problemem zmiany częstotliwości. Mi chodziło o uzyskanie dostępu do funkcji AF i zmiany na OFF. Ma i to dużo. Po prostu zapisałabyś sobie w pamięci radia częstotliwość na jakiej nadaje twój transmiter. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi