Sebaho Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Witam!!! Coś zaczęło sie ostatnio dziwnego dziać a mianowicie po włacząniu klimy ale tylko na rozgrzanym silniku obroty potrafią zagnieździć sie nawet na 2500 tys. obr. min. Najczęściej da sie to zauważyć po dłuższej jeździe kiedy sie zatrzymam a silnik pracuje tak jakby pedał gazu sie zaciął. Potrafi tak chodzić nawet pare minut zanim sie ustabilizuje. Czasami pomaga przygazowanie i spada do normalnych obrotów. co może być przyczyną? Acha wyłaczenie klimy powoduje natychmiastowy spadek obrotów z 2000-2500 do standardowych 750. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2007 może sprężarka Ci się zaciera i stawia bardzo duży opór? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slaw Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 witam mi natomiast na włączonej klimie na wolnych obrotach tez cos sie dzieje, objaw jest taki ze jak silnik zejdzie z obrotow (np jak stoje na swiatlach) to po jakiejs chwili roznie nieraz 5, nieraz 10 sekund cos jakby sie wlaczalo i wylaczlo w rownych odstepach czasu co jakies 3-4 sekundy-objaw ten jest slyszalny uchem(pstykniecie srednio glosne). W momencie pstykniecia(włączenia/wyłaczenia) nastepuje delikatny ruch obrotami-slyszalny i widoczny na obrotomierzu. tak wiec bedzie trzeba jechac do serwisu aby zobaczyli co i jak jakby ktos mial podobny objaw i wie co jest grane to prosze pisac :-| :-| :-| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebaho Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Witam!! U Ciebie to jest odgłos włączającej i wyłaczającej sie sprężarki klimatyzacji. U mnie przy właczeniu klimy tez słychac taki dźwiek. Obroty wzrastają (ale powinin to byc nieznaczy wzrost) bo zwieksza sie obciązenie silnika. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slaw Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 tak, jest to bardzo nieznaczny wzrost obrotów. ale czy to powinno właczac/wylaczac sie co kilka sekund? czy mam powody do niepokoju? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebaho Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Nie. Jeżeli to jest klima manualna to napewno nie. Jak już właczysz to powinna działać praktycznie przez cały czas aż jej nie wyłączysz. Przy klimatroniku to komputer steruje kliamtyzacją ale napewno nie włacza i nie wyłacza jej cokilka sekund bo sprężarka by tego nie wytrzymała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slaw Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 no własnie nie napisełem tego, klima jest manualna i charakterystyczne wlaczanie/wylaczanie slychac tylko na wlaczonej klimie i tylko na postoju, (no bo jak w czasie jazdy niby to zbadac, nic w such sie nie rzuca) z tym ze, raczej klima nie wylacza/wlacza sie przy tych pstyknieciach i spadkach obrotu - chociaz to tez ciezko wyczuc raczej pracuje caly czas kurcze, to co serwis tylko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebaho Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Ja bym stawiał raczej na to że własnie sprężarka włacza sie i wyłącza.Widac to po obrotach.Coś nie tak może jest z przekaźnikiem właczającym klime.Tak czy tak trzeba udać sie do ASO lub zakładu zajmującego sie klimami. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 A kiedy ostatnio sprawdzałeś instalację kilimy - może czynnika zaczyna brakować :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slaw Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2007 no własnie auto stalo praktycznie przez 3latka, nie bylo jezdzone moze czynnika ubyło, jade dzis sprawdzic. zobaczymy co powiedza dzieki za podpowiedz, dam znac co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sornat Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2007 jak auto stalo przez 3 lata nie jezdzone to sprezarka tez mogla sie posypac... pewnie miala sucho jak pieprz i przy odpaleniu pierwszym musiala sie zdrowo napocic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slaw Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2007 witam już jestem po napelnieniu ukladu. okazało się że czynnika chłodzącego było 255g a powinno być 550g tak wiec prawie połowa gdzieś sie ulotniła w przestrzeń. Układ szczelny. odgrzybili i wymienili filtr kabinowy. Koszt:355zł -odgrzybienie 60zl -napełnienie układu 200zl -filtr z wymianą 95zl troch kasy poszlo, i to nie było ASO Reno Ale niestety po przejechaniu jakiś 4km poprawy nie zauważyłem. Tak jak się sprężarka załaczala/wyłaczala sie tak dalej sie wl/wyl. Może w troche innych częstotliwościach-tz. dluzej pozostaje włączona. :evil: Moze być przyczyną np. mała ilość oleju w sprezarce??? :-/ Może ktoś miał taki objaw??? Wie ktoś ile kosztuje nowa/używana sprezarka? - lepiej zeby ta opcja nie byla konieczna!!! Moze to jest zupelnie cos innego? oby upaly przyszly jak najpozniej :-? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sornat Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2007 ufff ale cie naliczyli.... u mnie komplet 150zł bez filtra u mnie bylo malo oleju, dali podwojna ilosc i chodzi ok (ale u mnie problemem byla glosniejsza praca sprezarki) sprezarke na alledrogo widzialem chyba za ok 500zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slaw Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2007 można jakoś samemu sprawdzić ilość oleju w tej sprezarce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sornat Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2007 samemu nie, wogole chyba sie tego nie da sprawdzic goscie z serwisu klimy tak mi zdiagnozowali i tyle, olej poprotsu dodaje sie do czynnika chlodzacego (mozna jedynie po spuszczeniu okreslic ilosc tego drugiego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi