meeegi Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Wiatm, gdy wrzucam 1 na postoju to bieg wchodzi bez wysilku... lecz gdy samochod sie troche toczy lub chce zredukowac z 2 na 1 to mam z tym duzy problem. (inne biegi achodza bardzo dobrze) Dodam ze podczas ruszania czasem slychac takie gluche stukanie... . Podejrzewam ze to moze byc poduszka pod skrzynia biegow lub silnikem. Ktos ma jakis pomysl-moje podejrzenia sa trafne czy moze byc jeszcze jakas inna przyczyna? Z gory dziekuje za odpowiedz . megane 1,5 dci 105 KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Przyłączam sie do pytania. Mam identyczny problem - czasm muszę się prawie zatrzymać żeby wrzucić jedynkę - prawie jak w maluchu Dodatkowo mam kłopot z wrzucaniem wstecznego - czasem musze wrzucic 3 inne biegi zanim wskoczy wsteczny a uzywam go bardzo często (blokuję na nim skrzynię). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mil3k6 Opublikowano 10 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Skrzynia jak jest w niej zimny Olej i zimny jest silnik to nie idzie wbic jedynki 1 Ja tak mam w 1,9 dci i moj szwagier tez dopiero jak silnik osiagnie 90 to wchodzi lekko. A do tego czasu aby wbic 1 musze stanąć do 0 bo inaczej wchodzi z oporami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dibbler Opublikowano 10 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 U mnie występuje dokładnie to samo. Można sobie z tym poradzić (przynajmniej ja tak robię u siebie) w taki sposób, że trzeba wbijać jedynkę nie na siłę, tylko ustawić gałkę maksymalnie w lewo i leciutko popychać i bieg zaskakuje. Oczywiście taka redukcja trwa trochę dłużej BTW: w Clio II ph2 1.2 16V 2005 jest tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 10 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 hmmm a dlaczego pol roku temu funkcjonowalo to prawidlowo?? przynajmniej u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mil3k6 Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Cięcie pól roku temu to było ciepło i tego nie czułeś. Teraz jest zima wiec wszystko jest zimne olej gesty i tak się dzieje )) Chyba musisz sobie przypomnieć regulamin forum :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 To nie jest kwestia temperatury zewnętrznej - nie chodzi mi o cięzką prace skrzyni jak jest zimno - czuje wyraźny opór przy wrzucaniu jedynki i na dodatek wchodzi ona na 2 razy Nieważne czy wsiadam do samochodu po nocy czy przejechałem już 100km - problem nadal występuje więc to nie jest to - przymierzam się do wymiany poduszki przy zmianie opon na letnie i mam nadzieje że objawy ustąpią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mil3k6 Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Raczej to nic nie da w 1,9 sterowanie jest na linkach a nie na sztywno wiec wydaje mi sie ze wystarczy regulacja, to nie jest maluch )) [ Dodano: 2009-03-11, 14:34 ] Ja wymieniałem ostatnio poduszke pod skrzynia cała z tym aluminiowym i po wymianie biegi nadal chodzą ok wiec jestem pewnien ze to nie poduszka a po za tym trzaskało by na dziurach jak bys miał wyrabaną poduszke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek12380 Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 To nie teperatura ma wpływ ,tylko te chol...linki i wybierak bo skrzynia chodzi ok .Wystarczy sprawdzić ręcznie przy samej skrzyni biegi chodzą dobrze ,ja też tak mam, co robić niewiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejPSP1 Opublikowano 28 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Ja mam odwrotnie. Nieraz nie mogę wyłaczyć jedynki. Muszę póścić sprzęgło i ponownie wcisnąć i już jedynka wyskakuje. Czy ktoś wie co to może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi