adamjan81 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Witam! Zakupiłem niedawno megane II z niedziałającą szybą kierowcy. Powiedziano mi, że to prawdopodobnie moduł sterujący trzeba wymienić. Szyby nie używałem, ale dziś przypadkowo nacisnąłem jej otwieranie. Próba zamknięcia powodowała dalsze otwieranie szyby a ż końcu otworzyła się do końca i nie chciała się zamknąć. Rozmontowałem całość, ale okazuje się że mój modułsterujący wygląda inaczej niż te które widziałem w necie, a które można zamienić taką małą kostką - zamiennikiem. Moja wersja modułu jet jakby jednościąz silnikiem - gdzieś na jakiejś stronce widziałem takie zdjęcie i podobno to jest od wersji 3dr, choć ja mam 5dr. Moje pytanie jest takie. Czy jak kupię taki zamiennik http://www.ebay.co.uk/itm/Plug-Play-Electric-Window-Motor-Control-Module-for-Renault-/181432789248?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item2a3e3ca900 to będę go mógł jakoś podłączyćdo mojej wersji modułu? Chodzi o to jak podłączyćdwa kabelki do silniczka skoro moj oryginalny modul z silniczkiem tworza całość? Z góry dzięi za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iron.Falcon Opublikowano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Z taką kostką tracisz funkcje domykania z pilota, a otwierając/zamykając musisz non stop trzymać przycisk... Kup używany moduł lub daj swój do regeneracji za 70 zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamen31 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Witajcie, mam problem z szybami w moim megane. Otóż szyby z lewej strony (kierowcy i pasażera)przestały działać, w ogóle nie chcą się otwierać jak i zamykać. Ostatnio pojechałem na ryby i zamykając samochód nie działająca lewa szyba zjechała normalnie w dół, pomyślałem że samo się naprawiło jak się okazało nie mogę zamknąć jej do dziś. Wydaje mi się że nie jest tutaj problem z silniczkiem ponieważ zdarzało się że szyby co któryś wyjazd działały poprawnie a później znów odmawiały posłuszeństwa. Proszę, podpowiedzcie mi w czym jest problem? Żadne przyuczanie szyb nie działa... co się mogło popsuć i co powinienem kupić? Mechanik mówił mi coś o sterowniku szyb ale nie jest pewny czy to on powoduje usterkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iron.Falcon Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Sprawdź wtyczki koło zawiasów, jeśli ożyją to ok - jeśli nie to moduły sterowania szyb do wymiany. Ceny 100-150 na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamen31 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Ten moduł jest jeden? czy każde drzwi mają własny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stock844 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 każde drzwi własny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SURViR Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Sprawdź jeszcze może przyciski - u mnie w megi jest tak, że jak je wypnę to szyby nawet pasażera nie jeżdżą, może coś jest tam nie tak, albo kostki w drzwiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeggyKrakow Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Witam! Chciałbym prosić Was o pomoc/sugestie w związku z awarią systemu opuszczania szyb w Megane II 1.6 16V. Od dwóch dni przestała działać szyba od strony pasażera z przodu, brak reakcji na sterowanie zarówno od strony pasażera jak i kierowcy. Dzisiaj zaczęły się także problemy z szybą od strony kierowcy, mianowicie szyba opuszcza/podnosi się "skokami" około 3-4 cm. Od czego zacząć, gdzie szukać przyczyny i ewentualnie na jaki koszt naprawy się nastawić, w momencie gdy nie będę tego problemu w stanie sam wyeliminować? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Co do szyby kierowcy to trzeba ją przyuczyć przez przytrzymanie przycisku od podnoszenia i opuszczenia szyby w górnym położeniu ok 10 sek. Przyczyną może być słaby akumulator, że szyba gubi ustawienia. Do strony pasażera do sprawdzenia instalacja elektryczna w drzwiach, czy nie jest zaśniedziałą na połączeniach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeggyKrakow Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Dziękuję za pomoc. Przyuczenie szyb (bo okazało się że problem dotyczy nie tylko 1, a w sumie 3 szyb) pomogło. Aha, przyuczenie zadziałało dopiero po przytrzymaniu nie tylko w górnym położeniu, ale również w dolnym. Dzisiaj po południu zajrzę do drzwi od strony pasażera. Być może uda mi się ustalić gdzie leży problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Zgadza się. Również trzeba zaprogramować dolne położenie. Po prostu francuska myśl techniczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DemoRadom Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 (edytowane) Witam was. Mam ogromny problem z moją Megane II 2003 rok. Wszystkie szyby posiadam automatzczne, silniczki z modułami. Problem mój polega na tym że tylne szyby wogóle nie działają, ani z panela od strony kierowcy ani z przycisków z tyłu. Dodatkowo podczas mocnego klikania na przycisk szyby prawej od strony kierowcy szyba automatycznie domknie sie sama po czym słychać w obydwu tylnych drzwiach kliknięcie centralnego zamka. Natomiast przy klikaniu na przycisk w prawym boczku szyba nie reaguje na zamykanie automatyczne tylko od razu włącza sie centralny zamek. Przy klikaniu centralnego zamka zapala również sie dioda od blokady rodzicielskiej. Przeprowadzone naprawy to: -Połączenie na nowo kostek pod siedzeniem pasażera -Podmiana modułów -Spradzenie bvezpieczników -spradzenie wszystkich połączeń w słupkach Prosze o Pomoc Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 4 Lipca 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soly Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 (edytowane) Witajcie U mnie problem z szybami objawiał się następująco. W pierwszej fazie awarii sterowanie szybami raz działało raz nie lub działało odwrotnie tj. kierując szybę w dół ona szła do góry i odwrotnie. Radziłem sobie z tym do czasu gdy pewnego dnia szyba pasażera zjechała w dół (po dwukrotnym kliknięciu na znaczek renault na tylnej klapie) i przestała reagować. Początkowo, poratowałem się folią a później domknąłem ja 2-klikiem z pilota odłączając i podłączając akumulator. Sprawdzanie zacząłem od wtyczki w słupku drzwi, później zdjęcie tapicerki następnie wtyczki pod fotelem kierowcy. Wszędzie kontakt sprawy - bez efektu. Ostatecznie na allegro zakupiłem moduł za 60 zł - wymiana banalnie prosta, odpinamy wtyczkę, odkręcamy 1 śrubkę odginamy 2 zatrzaski i wymieniamy moduł. Po wymianie szyba działa elegancko. Dodam tylko, jak łatwo sprawdzić czy uszkodzony jest moduł czy mamy problem z instalacją. Odpinany wtyczkę od modułu i na uruchomionym aucie sprawdzamy napięcie na kostce zasilającej moduł - silniczek od szyb. Na 1 pin masa i sprawdzamy czy mamy napięcie na 4 pinie, powinno być ponad 14v, jeśli tak jest wiemy, że mamy napięcie na moduł i jego wymiana powinna pomóc. Dodano: 13 lip 2014 - 13:19 chyba zbyt wcześnie się ucieszyłem, podziałało wszystko tydzień i padło. Na obecną chwile nie działa mi szyba, otwieranie i zamykanie z hands free, macie jakieś sugestie co może być przyczyną Edytowane 14 Lipca 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek1104 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Witam. Mam problem w mojej megance. Otóż kupiłem 2 miesiące temu to auto, i od początku był problem z lewą tylną szybą. Słychać tylko moduł jak naciśnie się przekaźnik, szybą nie schodzi na dół ani nic. Nie działa z przekaźnika od kierowcy ani od strony pasażera z tyłu. Próbowałem popsikać kontaktem w sprayu wszystkie wtyczki w drzwiach ale to nic nie dało. Silniczek działa, wiem bo kiedyś można było przytrzymać przekaźnik z tyłu na pozycję dolną oraz przekaźnik od kierowcy w dół wtedy szybą schodziła w dół, a żeby szła do góry trzeba bylo przytrzymać przekaźnik od pasażera z tylu na sam dól. Teraz aktualnie nie działa nic schylać tylko moduł. Proszę o pomoc !! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GREGOR2020 Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Witam.Od 2 dni mam problem z szybą przednich prawych drzwi mojej 1.9dCi Megi Grandtour 2003r. Otóż elektryka w drzwiach działa ok,otwiera się i zamyka normalnie,natomiast z poziomu kierowcy sterowanie szybą owych drzwi działa tak,że czy pociągnę guzik w jedną czy drugą stronę szyba się otwiera. Nie da się jej zamknąć z panelu sterowania kierowcy.Tylko otworzyć. Próbowałem odpiąć akumulator,zaprogramować szyby od nowa i nic to nie dało. Styki w panelu sterowania kierowcy tez przedmuchałem ale nie pomogło. Co by to mogło być? Przypomnę że na guziku sterowania szybą w tych drzwiach wszystko chodzi jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi