Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Co dziś zrobiłeś dla swojego autka?

tomek42007

Rekomendowane odpowiedzi

Mój sceniol drugi otrzymał dziś nowy filtr powietrza.

dodano 11 październik 2013- 23:45

Dziś perfidnie i z pełna premedytacją skasowałem komunikat o potrzebie serwisu, kontrolkę SERVIS i mrugający klucz.

Choć od ostatniej wymiany oleju minął rok, to za ten czas mam zaledwie 5500km zrobione. Poczekam jeszcze do wiosny z tą wymianą i tak będzie za wcześnie jeśli o dystans chodzi.

Obecny stan licznika auta to 135950km, silnika o 96000km mniej czyli niecałe 40000km

Filtry kabinowy i powietrza wymienione w ostatnich 2 tygodniach na nowe FILTRON-a.

Edytowane przez gojgien

Nie dla swojego ale dla sceniola RaVa została zakupiona z odzysku, 6 biegowa skrzynia, typ ND0 002 za CAŁE 220zł. z odbiorem własnym.

thumb_hosting_zdjec_1381769304__141020131316_1280x960.jpg thumb_hosting_zdjec_1381769343__141020131317_1280x960.jpg thumb_hosting_zdjec_1381769373__141020131318_1280x960.jpg

thumb_hosting_zdjec_1381769873__141020131320_1280x960.jpg thumb_hosting_zdjec_1381769903__141020131321_1280x960.jpg thumb_hosting_zdjec_1381769934__141020131322_1280x960.jpg

Obecnie sceniol ma 2 skrzynie- jedną pod maską, drugą w bagażniku :)

Teraz tylko pytanie zasadnicze: czy numer 82 00 156391 jest współzamienny z 77 01 717702, tego nawet w ASO nie wiedzą, ale sprzedawca zapewnia, że to jest to samo...

No i jeszcze KIT VALEO zakupić zamiast padającej dwumasy.

dodano

Skrzynie sa współzamienne.

Zdobyłem VIN rozbieranego na części auta ze skrzynia o numerach 82 00 156391 i po telefonie do ASO dowiedziałem się, że jednym z zamienników tej skrzyni może być 77 01 717702.

A skoro tak to działa to i w drugą stronę ;) :)

Edytowane przez gojgien

Mój sceniol drugi śpiewająco zaliczył coroczny przegląd rejestracyjny w SKP.

Bez uwag i zastrzeżeń. Stan licznika 136410km. (od ostatniego wpisu 460km, co znaczy inny "woźnica" i inne trasy w ostatnich 7 dniach)

Do sceniola II RaVa zamówiono zestaw zamienny koła dwumasowego z kompletem sprzęgła VALEO 835048, Wstępnie zaklepany na przyszły tydzień termin u mechanika na wymianę zestawu i skrzyni biegów.

Edytowane przez gojgien

zatankowana do pełna.

Dodano: 17 paź 2013 - 17:01

dodatkowo wjechałem na kanał, i uzupełniłem mikropękniecia konserwacji które powstają od uchwytów do podnoszenia auta przy wymianie opon, podłoga wygląda wzorowo.

Edytowane przez sekal

po dłuższej absencji i zaniedbaniu Megi czas na dopieszczenie autka ;)

Zafundowane mycie oraz odkurzanie.

Wymiana Filtra powietrza i kabinowy, w dalszym planie i filtr oleju co za tym idzie nowy olej :D

Dziś porobione uszczelnienie kolektora ssącego oraz wymiana oringów na przepustnicy oraz jej czyszczenie, a nawet i krokowca się wyczyściło :D

Za jakiś czas jeszcze poduszki silnika się porobi :D

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!