michasio Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Witam, mam pytanie... szukałem na forum ale mam jeszcze kilka wątpliwości. Proszę Was o pomoc: 1) gdzie znajdę termostat? 2) co trzeba rozkręcić aby go wymontować 3) czy można wymienić tylko sam środek czy też trzeba kupić z obudową? 4) u mnie dość długo się nagrzewa, a wskazówka na maxa idzie na środek skali. Czy to dobrze?? 5) chociaż ustawię na 26 st. C to i tak z nawiewów nie leci gorące powietrze... co to może być? Dzięki za wszelką pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wag Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Witam, w ostatnią sobotę przertabiałem ten temat, a więc po kolei: termostat /patrząc od przodu pojazdu/ znajduje sie po prawej stronie silnika. Żeby do niego się dostac trzeba pościągać kilka węży od układu chłodzenia. wtedy będzie widać dokładnie 2 nakretki 10 które nasadką trzeba odkręcić i wtedy mozna zdjąc pokrywę termostatu. Ale może przedtem sprawdź poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym, rozgrzej silnik i spróbój odpowietrzyć układ chłodzenia. Z boku termostatu jest mosiężna nakrętka 14, trzeba ją odkręcić aż pójdzie powietrze, a zakęrcić po pokazaniu się płynu. Najlepiej powtórzyc to kilka razy. Po rozgrzaniu silnika sprawdź przewody /górny który dochodzi do chłodnicy z termostatu i dolny- czy są ciepłe. Jak są to jest OK i trzeba tylko odpowietrzyć układ chłodzenia. Umnie to pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michasio Opublikowano 25 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 thx za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nocad Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 kolego wag a wymieniałeś termostat cały z obudową czy tylko sam wkład? jeśli wkład to jaki symbol/nr wkładu? czy wogóle jest możliwość wymiany samego wkładu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas.s Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 można wymienić sam wkład, ale z doświadczenia wiem że są dosłownie rożne rozmiary i uszczelki w zestawach (niedawno kupiłem sam wkład i niby model, rocznik, silnik itp. pasuje a rozmiarowo różnił się od tego co miałem u siebie), najlepiej wyjąć swój z obudowy i dobrać w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nocad Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 a zamówiłem cały z obudową, różnie piszą na ten temat niby można sam wkład niby nie bo tylko do 12.2000r były rozbieralne obudowy i od 2001 całość się wymienia, a jak już go wyciągnę to wole odrazu mieć na wymianę bo u mnie w mieście to prawie wszystko na zamówienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wag Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Ja wymieniłem sam wkład termostatu i jak pisze Lukas były kłopoty z dobraniem uszczelek. Więc z kompletnym termostatem pojechałem do Kolbuszowej - jest tam hurtownia różnego rodzaju uszczelnień gumowych,dobrałem,zapłaciłem,wkręciłem do swego scenica i już 2 zima OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nocad Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 a w których punktach i jak najlepiej odpowietrzyć układ, jest jakiś specjalny odpowietrznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes82 Opublikowano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 podpinam się z zapytaniem o odpowietrzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas.s Opublikowano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 jak dobrze pamiętam w obudowie termostatu jest zaworek do odpowietrzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 można najpierw spuścić powietrze zaworkiem, wlać płyn trochę ponad max, a potem potrzymać auto na 3000 obrotów/min do momentu aż nie załączy się wentylator, potem dolać brakujący płyn - odpowietrzałem w ten sposób parę razy i nigdy nie miałem problemu z zapowietrzoną nagrzewnicą, chłodnicą etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nocad Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 ja ostatnio wymieniałem termostat i jedyne odpowietrzenie jest na termostacie, spuściłem płyn z układu, odkręciłem odpowietrznik na termostacie zacząłem wlewać nowy płyn i w momencie gdy z odpowietrznika leciał pełną strugą zakręciłem go, i to tyle rozgrzałem silnik parę razy otwarłem korek zbiorniczka uzupełniłem płyn i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dalt Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 ja ostatnio wymieniałem termostat i jedyne odpowietrzenie jest na termostacie Drugie odpowietrzanie może być na przewodzie do nagrzewnicy ja mam 2002r 1,9dci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imario Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) Czy ktoś mógłby mi pomodz namierzyć termostat w grand scenic II 1.9 dci, dokładnie chodzi mi o czujnik temperatury silnika który podaje informacje do komputera. Edytowane 7 Lutego 2015 przez P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi