Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

centralny zamek świruje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poszperałem trochę na forum ale nic nie znalazlem odnośnie mojego problemu, więc postanowiłem założyc nowy temat.

Od jakiegos czasu mam problem z centralnym zamkiem. Mianowicie kiedy otwieram drzwi samochodu, to zdarza się, że zamek kilkakrotnie się zamyka i otwiera. Problem ten dotyczy sytuacji dla wszystkich drzwi (4szt) jak i tylniej klapy. Dzieje sie tak w momencie wsiadania do auta jak i wysiadania. Mam wersje hands free. Zaznaczam, że nie za każdym razem tak sie dzieje.

Zamykanie w klamkach mi nie działa (co mnie aż tak bardzo nie drażni), przyciski również nie są wciśnięte w żadnej klamce.

Zauważyłem, że główną przyczyną może być wilgoć, która w ostatnim okresie jest wysoka, ale równie dobrze cos innego może się powoli wysypywać.

Będę wdzięczny za ewentualne nakierowanie na źródło problemu!

Dzisiaj to już totalna klapa z centralnym na z lewej strony nie działa hands free, z prawej sensory działają. Oprócz tego cały czas przy otwartych drzwiach zamek zamyka się i otwiera samoczynnie. Dodatkowo jak wsiadłem dzisiaj do środka auto nie wykryło karty i musiałem ja włożyć do slotu i w tym momencie zaczął się zamek otwierać i zamykać i tak chyba z 5 razy.

Czy ktoś wie co jest grane?

Jesli masz 2 piloty to sprubuj wziasc drugiego zamiast tego ktorego uzywasz (moze pilot szfankowac)

Jezeli to nie rozwiaze tematu sprawdzilbym przyciski na klamkach, jezeli ci nie dzialaja to moze styki sa uszkodzone i lekko stykaja co powoduje zamykanie i otwieranie drzwi (najlepiej je odlaczyc problem jest taki ze z kazdych drzwi trzeba by bylo tapicerke zdjac aby dostac sie do wtyczka)

Przerabiałem ten temat u siebie. Problem leży zdecydowanie po stronie przycisków umieszczonych w klamkach - jedn lub kilka z nich zamyka układ powodujac zadziałanie centalnego zamka. By zdiagnozować który z nich jest powodem problemów odepnij po kolei wiązki przewodów drzwii (takie sprytne złącze na każdym ze słupków drzwiowych) sprawdzając działanie przycsków w pozostałych drzwiach. W moim przypadku 2 z 4 przycisków były do wymiany. Sposób wymiany przycisków znajdziesz gdzieś na forum.