dadrl Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 O moze w koncu jakis przelom...? Bede musial sie przejechac do serwisu w Gdansku... [ Dodano: 2009-08-12, 09:25 ] Bylem zagadalem... dostali wyrazne instrukcje "ze sie nie da", ze nie ma mozliwosci legalnego uzytkowania swiatel dziennych przed 1 stycznia 2010... A jak powiedzialem, ze da sie i gdzieniegdzie to robia... stwierdzili, ze u nich sie nie da i mozna dostac mandat za to. W jakim ASO to było? Jak widać cały czas wprowadzają ludzi w błąd, a tak się krygowali, że robią wszystko, żeby to umożliwić. Teraz im to nie ujdzie na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deeper Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Bylem w zeszlym tyg w serwisie, nadal podtrzymuja wersje, ze nie da sie i juz. Dostali instrukcje od RP , ze to jest nielegalne w naszym kraju i juz... Pomijajac kwestie tego, ze moze same dzienne sa faktycznie niezgodne z obowiazujacymi przepisami, ale w polaczeniu z pozycyjnymi juz jest wszystko ok. W efekcie wychodzi, ze mam fizycznie swiatla, ba nawet zarowki sa i cala instalacja, ale w praktyce jak bym chcial takowych uzywac to prosciej jest dokupic opcjonalnie zamontowane gdzies na zderzaki przez elektryka zdzicha z zaprzyjaznionego warsztatu... bo fabryczne mozna jedynie w oprogramowaniu kompa uaktywnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Dzwoniłem właśnie do serwisu. Umówiłem się na sobotę. Powiedzieli, że jak w komputerze będzie taka opcja to ją uaktywnią, ale niestety nie za darmo ;-) Koszt podłączenia komputera... Napisze w sobotę czy operacja się udała i czy pacjent żyje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość porky Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 No i udało się, czy stypa była :) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomaskce Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Sobota dopiero jutro :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość porky Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Coś mi się pokićkało, że to w zeszłą sobotę miało być... :-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Tadam, tadam! Udało się. Wystarczyło w komputerze włączyć opcję "dzienne" i wyłączyć "tryb skandynawski". Bardzo prosta operacja. Czas trwania ok 15 min. Cały soft jest po Polsku i zmiana jest banalnie prosta... (patrzyłem przez ramię :) ) Nareszcie działa czujnik zmierzchu :) :) Koszt operacji 120 zł... Przy okazji zdiagnozowali czy nie ma błędów. P.S. Dowiedziałem się też, że prawdopodobnie w wersjach Authentique i Expression nie ma w kompie opcji świateł dziennych bo jest jakieś inne oprogramowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość porky Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Gratulacje! Muszę zatem chyba pocisnąć swoje ASO. Wynika z tego, że to nie żadna blokada ustawień świateł w sofcie, tylko zła wola RP i kategoryczny zakaz zmian wydany wszyskim serwisom, z którego powoli niektórzy zaczynają się wyłamywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deeper Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 No to chyba bede musial podziekowac za uslugi lokalnemu ASO Renault... A jak z tylu ? Pozycyjne dzialaja czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glenn Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 cut no i gratulacje ;-) Pzdr Luca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mwpi Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 P.S. Dowiedziałem się też, że prawdopodobnie w wersjach Authentique i Expression nie ma w kompie opcji świateł dziennych bo jest jakieś inne oprogramowanie. Na wstępie witam serdecznie wszystkich - to mój pierwszy post - ale nie czas i miejsce na wielkie powitania. Dzisiaj byłem z moją Megane (wersja Authentique) w serwisie bo musieli mi wymienić jakieś złącze anteny (bo strasznie źle radio odbierało) i gość się mnie zapytał czy chcę przy okazji włączyć światła dzienne, bo to tylko chwila podpięcia do kompa. Oczywiście powiedziałem, że tak i od rana cieszę się światłami do jazdy dziennej :). Koszt operacji = 0zł (naprawa złącza była w ramach gwarancji, więc może zrobili mi to w ramach przeprosin za źle zainstalowane radio i czas czekania na głupie złącze :) ). Wyrobili się w czasie jaki mi określili na wymianę tego złącza, więc to chyba rzeczywiście była prosta sprawa. Salon: Renault Dąbrowscy Zabrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość porky Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Jutro jadę aktywować dzienne. Moje ASO skapitulowało po zapozananiu z trzema przykładami z naszego forum. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. O efektach dam znać. Co ciekawe - powiedziano mi, że powyższa operacja będzie nieodwracalna (!), tzn. że nie będzie możliwości powrotu do stanu obecnego. Dzienne będą już świecić wiecznie?! W związku z tym mam małe pytanie do naszych trzech szczęśliwców-pionierów. Według instrukcji obsługi w naszych autach w Menu ustawień osobistych komputera pokładowego powinna być opcja pozwalająca na włączenie/wyłączenie świateł dziennych. U mnie oczywiście nic takiego na razie nie ma. Czy u Was coś takiego się pojawiło po aktywacji świateł dziennych, Panowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Na 100% ta operacja jest odwracalna :) To jest tak proste jak zmiana dzwonka w komórce... W komputerze pokładowym nie mam opcji wyłączania tych świateł, a więc świecą wiecznie. Gasną tylko po włączeniu świateł mijania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
civic Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Dzisiaj aktywowałem światła do jazdy dziennej w ASO Dąbrowsy w Zabrzu, cała operacja trwała 20 minut, koszt 80zł. Wszystko działa idealnie, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomaskce Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 heh, dzisiaj bylem i Pietrzaka w katowicach i kolo ktory sie zajmuje wlaczaniem swiatel dziennych powiedzial ze RP zabronilo wlaczac je w MIII, w lagunie owszem ale nie w Meganie i on sie tego nie podejmie bo nie chce miec do czynienia z RP. Po czym zadzwonilem do Dabrowskich i kolo powiedzial ze nie ma problemu. Zmieszany roznica w dzialaniach serwisowych zadzwonilem do RP - uprzejma pani powiedziala ze jest taka mozliwosc ale po ponownym podlaczeniu MIII do kompa ustawienia sie rezetuja ( co za problem w tym samym czasie znowu wlaczyc ta opcje skoro to taka prosta operacja). i powiedziala jeszcze ze RP jest na drodze stalego ustawienia s.d. w MIII bo poki co nie jest to mozliwe - nie powiedziala ze RP podrzymuje zakaz ich wlaczania. W pon chyba znowu wybiore sie do pietrzaka :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi