deeper Opublikowano 16 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 Swiatla do jazdy dziennej nie sa obowiazkowym wyposazeniem pojazdu, wiec dla czego mialby sie do tego przyczepic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tucz Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 jako nowy posiadacz megi tez wybralem sie do serwisu, zeby uaktywnili mi swiatla do jazdy dziennej, koszt ok. 120zl, ale warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soko Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 P.S. Dowiedziałem się też, że prawdopodobnie w wersjach Authentique i Expression nie ma w kompie opcji świateł dziennych bo jest jakieś inne oprogramowanie. Przebrnąłem przez cały temat Panowie - czy to z wersjami wysposażenia jest prawda?? Lada dzień odbieram Meganke Expression (1wsza rejestracja październik 2009). I tu kilka pytań: 1) czy w expression można uruchomić te światła czy nie? 2) jak się mają światła do jazdy dziennej zimą? czy te żarówki świecą na tyle żeby auto było widać? 3) czy po uruchomieniu świateł do jazdy dziennej pozycje z tyłu też się świecą? jeśli nie to czy da się to uruchomić? 4) czy w przypadku uruchomienia opcji świateł do jazdy dziennej - np przy szarówie na zewnątrz moge wymusić na aucie włączenie świateł mijania?? z góry dzieki soko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tucz Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Ja mam wersje Dynamique, więc jak jest dokładnie w innych wersjach to nie powiem. Ale zgodnie z prawem teraz wygląda to tak, że samochody rejestrowane po 31.12.2009r. mogą mieć światła do jazdy dziennej, ale bez jednoczesnego świecenia się świateł mijania z tyłu - te wcześniej rejestrowane muszą przy światłach dziennych świecić z tyłu. Co do działania świateł dziennych w mojej megane: - jeśli ustawię światła w pozycji "0" to cały czas świecą te do jazdy w dzień, jeśli ustawie mijania to cały czas mijania, jak ustawię "auto" to wtedy działa czujnik zmierzchu i gdy jest jasno to dzienne, a w nocy mijania. - przy dziennych nie świecą mi się tylne światła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Ale zgodnie z prawem teraz wygląda to tak, że samochody rejestrowane po 31.12.2009r. mogą mieć światła do jazdy dziennej, ale bez jednoczesnego świecenia się świateł mijania z tyłu - te wcześniej rejestrowane muszą przy światłach dziennych świecić z tyłu. Z tego co słyszałem to przy światłach dziennych już nie muszą świecić światła mijania z tyłu niezależnie od daty rejestracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomaskce Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 zgadza sie ale dla pojazdow rejestrowanych przed 31.12.2009 dopuszcza sie tez mozliwosc swiecenia tylnych mijania, waznych okresleniem jest tutaj dopuszcza a nie wymaga. Przy tych rejestrowanych po juz takiej mozliwosci nie ma, musza sie swiecic tylko dwie przednie zarowki i nic wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soko Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 no dobra a co z teorią że w expression tego się nie da uruchomić? może ktoś to potwierdzić/temu zaprzeczyć ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porys Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Mam exspression i operacja aktywacji św.dziennych zakończyła sie powodzeniem. ;-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deeper Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 co z teorią że w expression tego się nie da uruchomićPierwsze slysze, w serwisie tak powiedzieli ? Ja wiem, ze sie da, ale jestem ciekawy skad takie info wychodza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soko Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 kolega Marcin K. tak napisał (cytuje jego post kilka linijek wyżej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Panowie gwoli wyjaśnienia to z tyłu jeżeli coś się świeci to są zazwyczaj światła pozycyjne lub cofania, ewentualnie tylne p.mgielne no i oczywiście "stop" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chmurekk Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Witam!! Ja też otrzymałem informację, że u mnie nie da się narazie włączyć świateł dziennych. (wersja Expression). Może to kwestia oprogramowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 kolega Marcin K. tak napisał (cytuje jego post kilka linijek wyżej) Tą wiadomość mam od serwisanta, który mi robił światła. Mówił, że próbował na tamtych wersjach i mu się udało aktywować tych świateł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soko Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 dobrze już dobrze, ale jak widać poniżej... Mam exspression i operacja aktywacji św.dziennych zakończyła sie powodzeniem. ;-) Pozdrawiam Marcin ten Twój serwisant cieniok jakiś musiał być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mp Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Witam serdecznie. W ASO w Rzeszowie włączyli mi światła dzienne bez problemu. Początkowo miałem płacić, ale po krótkiej bardzo kulturalnej rozmowie okazało się że nic mnie to nie będzie kosztować. 1. dzienne włączają się po uruchomieniu silnika. 2. Serwisant poinformował mnie że automatycznie tracę czujnik świateł mijania. Czyli pozastaje manual. "Innej opcji nie ma" dla mojej wersji Ex 1,6 3. Gdy jest włączony tryb skandynawski to tak jakby nie było tego czujnika światła W trybie świateł dziennych po zmierzchu (w trybie auto) dzienne wyłączają się, a zapalają mijania. P.S. Mam wersje Dynamique i po aktywacji świateł dziennych tak właśnie jest. Pozdrawiam Może kwestie wersji różnią się pod tym względem nieznacznie, ale jednak? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi