Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Swiatla w nowym megane

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć koledzy. Mam na imię Tomek. Zarejestrowałem się na forum dopiero dzisiaj ale odkąd mam autko zastanawiałem się nad sprawą świateł dziennych i czytałem "nasze" forum.

Mieszkam w Częstochowie. Tutaj też odbierałem swoją Megane Grandtour w drugiej połowie lipca tego roku. W poniedziałek 21 września zadzwoniłem do serwisu Tandem na ulicy Krótkiej 16 w Częstochowie. Na dzisiaj tj. piątek 25 września umówiłem się na włączenie świateł dziennych. Piszecie że są problemy w różnych serwisach, a jak nawet włączą to każą sobie za to słono płacić. Ja właśnie wróciłem z serwisu. Cała operacja trwała zaledwie kilka minut i nie zapłaciłem NIC za całą procedurę.

Pozdrawiam i życzę wszystkim forumowiczom i użytkownikom megane III wszystkiego dobrego.

Tomek z Częstochowy.

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Po przeczytaniu tej całej batalii napisałem maila do mojego dealera że chciałbym odebrać autko już z włączonymi dziennymi i wyłączonym trybem mijania non stop. Zobaczymy co mi odpisze <ok> pozdrawiam,

PS - ja jestem w pełni za jazdą na światłach także w dzień, ale skoro są specjalne światła do tego to po co marnować mijania? :idea:

Szanowni Państwo,

W odpowiedzi na Państwa e-mail poniżej przesyłamy informacje z działu marketingu Renault Polska:

Renault Polska Sp. z o. o. do końca tego roku wprowadzi zmiany w samochodach proponowanych na polskim rynku dostosowujac je do nowych przepisów. Automatyczne włączenie świateł mijania po uruchomieniu silnika będzie dostępne jako opcja w wyposażeniu samochodu i nie będzie już należało do wyposażenia seryjnego.

Z poważaniem,

Iwona Jeznach

Dział Kontaktów z Klientami

Renault Polska Sp. z o.o.

ul. Marynarska 13

02-674 Warszawa

tel.: +48 22 575 99 99

e-mail: [email protected]

KRS: 0000121892 XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego

NIP: 526-020-59-83

Kapitał Zakładowy: 4 773 000,00 PLN

[ Dodano: 2009-10-20, 19:02 ]

PS - ja jestem w pełni za jazdą na światłach także w dzień, ale skoro są specjalne światła do tego to po co marnować mijania? <ok>

Tak z przekonania, czy bo "w rmf mówili"?

• 3 tygodnie później...

dadrl Jak najbardziej z przekonania. Szczególnie w słoneczny dzień są wg mnie znacznie lepiej widoczne autka z zapalonymi światłami niż tez bez świateł - przez co moim zdaniem znacznie poprawia się bezpieczeństwo na drogach. Jak jedziesz późnym popołudniem i słońce wali Ci prosto w oczy nadjeżdzajacy z przodu samochód bardzo często widać tylko dzięki światłom.

pozdrawiam,

Tomek

Witam kolegów i koleżanki.

Od lipca również jestem szczęśliwym właścicielem Megi III :mrgreen: w wersji Dynamiqe (bez xenonków). Od dawna nurtowała mnie sprawa świateł aż w końcu postanowiłem, że wybiorę się do serwisu.

Zanim to jednak uczynię chciałbym się nieco przygotować/dowiedzieć.

Z tego co wyczytałem w tym wątku jeśli

w trybie 0 zapalają mi się światła mijania i tryb ten niczym nie różni się od AUTO /czyli przy włączonym silniku nie mam opcji wyłączenia świateł/ - to mam włączony tryb skandynawski?

Teraz pytania dot. świateł dziennych:

1. Czy wersja Dynamiqe 1.4 TCE jest w nie wyposażona? Wydaje mi się że tak ale wolałbym się upewnić.

2. Kiedy (po włączeniu w serwisie funkcji świateł dziennych) zostają one włączone czy:

- tryb 0 (tj automatycznie po uruchomieniu silnika)

- tryb AUTO

- czy jeszcze inaczej :P

3. Wg konfiguratora na stronce wersja Dynamiqe posiada czujnik świateł. Jak on działa, bo ja mając włączony tryb skandynawski nie zauważyłem jego działania :P Światła do jazdy dziennej po zmierzchu automatycznie przełączają się na mijania?

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Witam

Jeżeli w trybie 0 zapalają się światła mijania to masz aktywny tryb skandynawski.

1. Każda nowa Meganka jest w nie wyposażona. Zwróć uwagę na dodatkowe żarówki z przodu (pozostaje tylko aktywowanie tych świateł w komputerze).

2. Dzienne będą się palić po uruchomieniu silnika (włącznik w trybie 0). Będą też się palić w trybie auto, ale tylko w ciągu dnia.

3. Gdy jest włączony tryb skandynawski to tak jakby nie było tego czujnika światła :mrgreen:

W trybie świateł dziennych po zmierzchu (w trybie auto) dzienne wyłączają się, a zapalają mijania.

P.S. Mam wersje Dynamique i po aktywacji świateł dziennych tak właśnie jest.

Pozdrawiam

dadrl Jak najbardziej z przekonania. Szczególnie w słoneczny dzień są wg mnie znacznie lepiej widoczne autka z zapalonymi światłami niż tez bez świateł - przez co moim zdaniem znacznie poprawia się bezpieczeństwo na drogach. Jak jedziesz późnym popołudniem i słońce wali Ci prosto w oczy nadjeżdzajacy z przodu samochód bardzo często widać tylko dzięki światłom.

pozdrawiam,

Tomek

Co to znaczy "lepiej" widać? Jeżeli widać, to chyba wystarczy? Bo nie mówisz, że jak samochód widać słabo, to wyprzedzasz?

A jak poprawia bezpieczeństwo na drogach to sobie poczytaj tu i zobacz na wykresie.

http://dadrl.pl

wykres_dadrl.jpg

>>> Marcin K. dzięki wielkie za odpowiedz.

Dziś byłem na wizycie w ASO w Rzeszowie. Chwile bo ponad godzinę Panom zeszło, żeby dojść do tego jak włączyć te światełka ale się w końcu udało. :mrgreen:

Musieli się na kimś uczyć, ;-) padło na mnie :P .

Zaraz po mnie mieli kolejną Meganke III do zmiany światełek więc już im sprawnie poszło.

Cena za ustawienie światełek 66,64 zł więc tragedii nie ma, choć wg mnie powinni to robić w ramach gwarancji.

• 1 miesiąc temu...

W Auto Compolu w Pń przy okazji zmiany opon na zimowe poprosiłem o aktywowanie świateł dziennych. Fakturka opiewała za włączenie na 80 zł. Ale po świątecznemu udało mi się skrócić tą cenę o tę początkową ósemkę :)

No i właśnie odebrałem auto z serwisu, światełka dzienne banglają.

Wszystko w ramach gwarancji.

Wiele się nasłuchałem BARDZO ZŁYCH opinii o ASO Zdunek w Gdańsku,

ale tak powoli się przekonuje do nich, bo jak narazie nie było problemów.

Obsługa nawet w miarę dobra, generalnie nie mam powodów do narzekania.

Teraz jak ustawie na auto to światełka dzienne się załączają jak być powinno.

Witam!! ja mam także podłączone dzienne w Megan Grandtour, ale dodatkowo wymieniłem fabryczne żarówki P21W na zakupione na:http://www.allegro.pl/show_item.php?item=841337525 polecam!!!bardzo efektowne i dobrze świecą!pzdr.

Trochę obciachowy ten niebieski kolor. Chyba, że lepiej świecą od tych fabrycznych.

Jak już iść na całość to można wstawić ledową: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=862545291. Ciekawe jak to świeci?

• 2 tygodnie później...

tak się zastanawiam w tym temacie, ciekawe jak będzie wyglądało badanie rejestracyjne auta ( np. po 3 latach) gdy kontroler techniczny zażyczy sobie włączenie "tych żarówek /świateł " , chodzi o te żarówki od jazdy dziennej.

Czy jak ich się nie da włączyć , a są w aucie to podbiją przegląd , czy nie?