Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Swiatla w nowym megane

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
P.S. Dowiedziałem się też, że prawdopodobnie w wersjach Authentique i Expression nie ma w kompie opcji świateł dziennych bo jest jakieś inne oprogramowanie.

Przebrnąłem przez cały temat

Panowie - czy to z wersjami wysposażenia jest prawda??

Lada dzień odbieram Meganke Expression (1wsza rejestracja październik 2009).

I tu kilka pytań:

1) czy w expression można uruchomić te światła czy nie?

2) jak się mają światła do jazdy dziennej zimą? czy te żarówki świecą na tyle żeby auto było widać?

3) czy po uruchomieniu świateł do jazdy dziennej pozycje z tyłu też się świecą? jeśli nie to czy da się to uruchomić?

4) czy w przypadku uruchomienia opcji świateł do jazdy dziennej - np przy szarówie na zewnątrz moge wymusić na aucie włączenie świateł mijania??

z góry dzieki <ok>

soko

Ja mam wersje Dynamique, więc jak jest dokładnie w innych wersjach to nie powiem.

Ale zgodnie z prawem teraz wygląda to tak, że samochody rejestrowane po 31.12.2009r. mogą mieć światła do jazdy dziennej, ale bez jednoczesnego świecenia się świateł mijania z tyłu - te wcześniej rejestrowane muszą przy światłach dziennych świecić z tyłu.

Co do działania świateł dziennych w mojej megane:

- jeśli ustawię światła w pozycji "0" to cały czas świecą te do jazdy w dzień, jeśli ustawie mijania to cały czas mijania, jak ustawię "auto" to wtedy działa czujnik zmierzchu i gdy jest jasno to dzienne, a w nocy mijania.

- przy dziennych nie świecą mi się tylne światła

Ale zgodnie z prawem teraz wygląda to tak, że samochody rejestrowane po 31.12.2009r. mogą mieć światła do jazdy dziennej, ale bez jednoczesnego świecenia się świateł mijania z tyłu - te wcześniej rejestrowane muszą przy światłach dziennych świecić z tyłu.

Z tego co słyszałem to przy światłach dziennych już nie muszą świecić światła mijania z tyłu niezależnie od daty rejestracji.

zgadza sie ale dla pojazdow rejestrowanych przed 31.12.2009 dopuszcza sie tez mozliwosc swiecenia tylnych mijania, waznych okresleniem jest tutaj dopuszcza a nie wymaga. Przy tych rejestrowanych po juz takiej mozliwosci nie ma, musza sie swiecic tylko dwie przednie zarowki i nic wiecej <ok>

dobrze już dobrze, ale jak widać poniżej...

Mam exspression i operacja aktywacji św.dziennych zakończyła sie powodzeniem. ;-) Pozdrawiam

Marcin ten Twój serwisant cieniok jakiś musiał być <ok>

Witam serdecznie. W ASO w Rzeszowie włączyli mi światła dzienne bez problemu. Początkowo miałem płacić, ale po krótkiej bardzo kulturalnej rozmowie okazało się że nic mnie to nie będzie kosztować.

1. dzienne włączają się po uruchomieniu silnika.

2. Serwisant poinformował mnie że automatycznie tracę czujnik świateł mijania. Czyli pozastaje manual. "Innej opcji nie ma" dla mojej wersji Ex 1,6

3. Gdy jest włączony tryb skandynawski to tak jakby nie było tego czujnika światła <ok>

W trybie świateł dziennych po zmierzchu (w trybie auto) dzienne wyłączają się, a zapalają mijania.

P.S. Mam wersje Dynamique i po aktywacji świateł dziennych tak właśnie jest.

Pozdrawiam

Może kwestie wersji różnią się pod tym względem nieznacznie, ale jednak?

Pozdrawiam