Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Swiatla w nowym megane

Rekomendowane odpowiedzi

Wiesz, nie poruszajmy tematu dziennikarzy, bo to temat szeroki jak rzeka i jak wiele rzek... bardzo płytki <szukaj>

A że w AŚ nie od dziś wiadomo co ma wygrać, a co przegrać <ok> Ciekawe, na jakich światłach według redachtora z AŚ jeżdżę<ok>

P.

"polubiałem, napisałem, odlubiałem" :mrgreen:

edit. No i wyszło szydło z wora - Pan Redaktor całą swoją wiedzę opiera na cenniku. Well, nie chce mi się kopać z koniem :?: Wychodzi na to, że część z Nas ma auto, które... nie istnieje....

ma ktoś z Was M III produkcji 2010 ?? bo w e-mailu pan redaktor w odpowiedzi na moją uwagę stwierdził że niektóre produkcji 2009 miały dzienne, 2010 nie mają, i dopiero teraz 2011 będą miały...

Ja mam. Grudzień 2010 i, tu zaskoczenie, światła do jazdy dziennej są. Pan dziennikarz po prostu usiłuje odwrócić kota ogonem. Zresztą, widac jego profesjonalizm po tym, jak sam się w sumie przyznał, że wiedzę czerpie z cennika... Fakt, na stronie Renault nigdzie (chyba) nie ma informacji o swiatłach, ale na litość Boską, jak się chce być profesjonalistą, to się do tematu podchodzi z głową...

P.

chciałem napisać że mieli do dyspozycji auta... ale zdjęcie jest z niemieckimi tablicami, pewnie artykuł powstał (?) na bazie oryginału z Niemiec...

napisałem do Renault Polska <szukaj> ciekawe co odpiszą

pozdrawiam ;]

Co prawda mam Sceniola ale powiem Wam, że jednak jestem trochę [cenzura] brakiem tych świateł. Z tego co czytam to Meganki z 2009r. miewały już zamontowane, w 2010r. chyba wszystkie bez względu na wersję, w większości nie były aktywne i teraz jak to się ma do tego, że skoro są zamontowane to muszą działać (takie prawo? - patrz np. halogeny).

Mojego Scenica poczynili pod koniec grudnia i brak. Pomyśleli o FAPie sporo wcześniej a dwie żarówki dołożyć problem. Normalnie totalna ignorancja, gdzie jest to eco? przecież te światła mają wpływ na zmniejszenie emisji CO2... WTF?

Na forum cenzuralnie się wysławiamy :!:

Rozumiem twoje podejście do problemu. Mój jest chyba z lipca i też ich nie ma. Wątpię czy będę miała jeszcze siłę walczyć o ten dodatek. Komplet żarówek kosztuje 50 zł, a padają jak w zegarku co rok, więc 4x 50 zł = 200 zł. To nie majątek. Uważam, że te dzienne światła powinny być obowiązkowe już od 2008 roku jak wchodził nowy model. Podobno moden są ledy, dlaczego reno ich nie dało? Dziadostwo i nie ma co marnować nerwów. :-(

a ja mam megi z pierwszego wypustu rok produkcji 2008 pierwsza rejestracja w 2009 roku i mi włączyli światła dzienne bez żadnego problemu <szukaj> oczywiście w reflektorach były żarówki, jedna wada to jak dzienne są w aucie od początku to masz opcję w kompie pokładowym i można je sobie wyłączyć, ja takowej nie posiadam :!: w serwisie sprawdzili tylko po VIN-e czy można je uruchomić :-P wcześniej miałem tryb skandynawski czyli czujnik nie aktywny i światła mijania zapalane automatycznie przy odpaleniu silnika :-|

zacytowałem Panu wasze wypowiedzi, oczywiście bez wpisów nt. samej gazety <szukaj>

o to co mi odpisał...

Czyli wychodzi na to, że dilerzy sprzedawali auta z wyłączonymi dodatkowymi żarówkami świateł dziennych, a sprzedawcy nie wnikają w detale i jak w specyfikacji tych lamp nie znajdują, to mówią, że ich nie ma. Efekt jest taki, jakby ich nie było naprawdę, bo kto niewtajemniczony po zakupie nowego auta będzie w nim szukał niewłączonych lamp?

Na szczęście przepisy spowodują, że się to zmieni.

Dziękuję za informacje i pozdrawiam forumowiczów.

MK

heh efekt taki jak by ich nie było... bo po co w jakiś sposób spróbować osoby poinformować że sa... ;/

Coś może i w tym jest, bo w jednym salonie dość oględnie i nie do końca zgodnie z prawdą mi powiedzieli, w drugim natomiast informacja była pełna.

Aczkolwiek... i tak o tym, czy ksenony są skrętne, dowiedzieli się wyprowadzając moją M z salonu...

P.

Taki urok większości gazetek u nas. Są to przedruki i wiadomo od początku co wygra.

Jeszcze za mało jest sytuacji gdzie rodzime pismo dostanie od danej marki auto do testów i może je wiarygodnie opisać.

Dla uzupełnienia, Megii z Listopada 2010 i mam światła do jazdy dziennej.

logigamer: hmmm światła dzienne chyba chciałeś zapytać? wiesz, m-c i rok nie jest chyba aż tak istotny... ja pytalem akurat o to, bo próbowałem obalić teorie pana redaktora z Auto Świata.

a jak sprawdzić czy masz dzienne? ustaw gałke od świateł na auto, jeśli w ciągu dnia zapalą Ci się z przodu dwie żarówki, z tyłu pozycja i podświetlenie tablicy będą nieaktywne, to masz dzienne. wymusić włączenie świateł mijania w ciągu dnia aby to sprawdzić można np. przykrywając ręką ta czujke nad lusterkiem. (udając zmierzch) wtedy powinny się włączyć mijania, pozycje z tyłu itd.

Jeśli na 'auto' świecą się od razu mijania z pozycjami z tyłu, proponuje wycieczke do salonu aby te światła aktywowali (jak masz kilka różnych w okolicy, nie daj się naciągnąć nad odpłatność, bo wiele ludzi zrobiło to za free)

P.S. tak to wygląda mniej więcej <szukaj>

meganelepsze.jpg

od góry:

1. dzienne

2. pozycyjne

3. mijania

4.drogowe