alloscha Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Witam! W związku z tym że powiększyła mi się rodzinka to chciałbym się spytać szanownych forumowiczów o poduszki w tym aucie. Chodzi o to, czy mam możliwość wyłączenia działania poduszki od strony pasażera i jak to się robi. Auto jest wersji RXE, posiadające cztery poduszki.Przepisy przy wożeniu malucha w foteliku z przodu na miejscu pasażera nakazują wyłączanie poduszki jeśli takowa jest, z stąd moje pytanie. Za rady z góry dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Szymansk Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Możesz dokonać tego w serwisie. Wyłączą na stałe w komputerze. Samodzielnie pod domem tego bez clipa tego nie zrobiszl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurt Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 A nie ma przypadkiem jakiegoś pokretałka jak w fiatach? A tak z ciekawości... Przodem dzieciaka z poduchą też nei wolno wozić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Kiedyś czytałem, że w schowku od strony pasażera można wyłączyć alem na oczy tego nie widział. kurt, Nie, też nie wolno Zobacz jaką tam masz kubaturę - poducha jak się otworzy to fotelik z zawartością odleci w nieznane .... ;-) Swoją drogą, po co dzieciaka wozić na przodzie jak tył cały wolny Panowie dwójkę woziłem (w odstępach) i wytrzymywali z tyłu. Na długie trasy i tak sam nie śmigasz tylko z kobietą, a i tak dzieciak jest na tyle mały, że zasypia jak go trochę pobuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aine Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Kodek Drogowy Art.45.2 Kierującemu pojazdem zabrania się: 4) przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurt Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Tak mi się wydawało że tyłem nu nu a o przodzie pierwsze słysze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alloscha Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Tak się składa że często dziecko jedzie z jednym z nas, także wygodniej jest je mieć z przodu bez oglądania się do tyłu. Myślę że jednak dziecko będzie z tyłu dla jego bezpieczeństwa, ponieważ poduszka może przy niewielkim uderzeniu się otworzyć i narobić kłopotu jak w przypadku mojego znajomego któremu złamała rękę. Po telefonie do serwisu okazało się, że w tych wersjach jest zakazane przez renault wożenie dzieci w fotelikach z przodu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aine Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 A czym to się różnią Te Wersje od każdego innego samochodu ? Najbezpieczniej umieścić małego na tylnym siedzeniu. Chociaż w nowych samochodach i pasażerowie z tyłu mają poduszki powietrzne. A kolega powinien dziękować, że tylko złamał rękę. Swoją drogą, to też się zastanawiałam czy poduszka nie wyrządzi więcej szkody niż przyniesie pożytku, gdyż ja noszę okulary i przypuszczam że w zetknięciu mojej twarzy z poduszką byłoby po nich, a może nawet szkła mogły by dostać się do oczu. Czy się mylę ? Są jakieś testy na taki temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdrac Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Możesz dokonać tego w serwisie. Wyłączą na stałe w komputerze. Samodzielnie pod domem tego bez clipa tego nie zrobiszl. A ja głupi myślałem że od tego jest wyłącznik koło drzwi pasażera :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 ja pytałem kierownika ruchu drogowego o to i nie ma przeciwwskazań prawnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysloj Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 jeżeli masz taki wyłącznik to tak , przynajmniej tak jest opisane w instrukcji obsługi samochodu.Tak mam w mojej megi II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdrac Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 A jeżeli nie masz wyłącznika - nie masz poduszki Poduszka pasażera zawsze ma wyłącznik i przeważnie jest widoczny po otwarciu drzwi pasażera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysloj Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 w mojej megi I takiego wyłącznika nie było i z logiki nie można było tej poduszki blokować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pdrac Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 No to z logiki nie było poduszki pasażera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leman Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 U mnie w meg 1, jest poduszka, a nie ma wyłącznika, jest tylko naklejka ze nie można przewozić dziecka w foteliku tyłem do kierunku jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi