Robertto Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2007 O dziwo - napinacz sam się uspokoił, ale za to na potęgę przesuwa się pasek wieloklinowy. Przesuwanie zaczyna się od koła pasowego wału korbowego i ściąga pasek z prowadnic na następnych kołach. Z jednego paska miałem już frendzelki - dobrze że nie wkręcily sie w rozrząd :) ale i tak nie moge sobie z tym wszyskim poradzić. :) strach gdzieś dalej jechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brankiniol Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2007 I ja miałem(mam) ten sam problem.Zaczeło się to wszystko w Chorwacji .Myślałem ,że rozrząd się przestawił i stukają zawory.Rozebrałem i wynalazłem że to napinacz paska klinowego.Pasek latał na boki.Naciągnąłem go i było już lepiej. Dojechałem do Polski.Teraz muszę poszukać taniego napinacza. W DTi jest lepiej rozwiązane z tego co widziałem u kolegi,więc nie zawsze nowsze jest lepsze. Też przestaje wierzyć we Francuzy,kupiłem pierwszy raz i niespodzianka. I podstawowe pytanie,dlaczego takie coś jest takie drogie?? [ Dodano: 2007-08-26, 19:18 ] No i ponownie ja Jestem po wymianie rozrządu,paska klinowego,dolnej rolki i napinacza tego paska. Ale niestety mam stukanie na wolnych obrotach.Jak dodam gazu jest pięknie.Czasem nawet samo przestaje stukać ,zależnie jak wpadnie w rezonans. Wiec co to tak wali?Czy znów musze rozłożyć i wymienić to koło pasowe alternatora? Pół silnika kurcze wymieniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertto Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Moje auto staoi teraz na warsztaie. Ponownie wymieniany jest napinacz, pozatym sprawdzany rozrząd i wymieniane łożysko prawego koła. :-? . Podobno wszystkie pozostałe koła przy pasku wieloklinowym są OK. Pod koniec tygodnia podzielę sie spostrzeżeniami. Pozdrawiam Francuski Bankrut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Jestem po wymianie rozrządu,paska klinowego,dolnej rolki i napinacza tego paska.Ale niestety mam stukanie na wolnych obrotach.Jak dodam gazu jest pięknie.Czasem nawet samo przestaje stukać ,zależnie jak wpadnie w rezonans. Wiec co to tak wali?Czy znów musze rozłożyć i wymienić to koło pasowe alternatora? U mnie hałasowało łożysko sprzęgła klimy. Zostało wymienione wraz z paskiem, napinaczem i pompą wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertto Opublikowano 7 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 Udało się. Wyminiłem jeszcze raz napinacz paska i kolo na alternatorze i gra muzyga :D Koło kosztowało 520 zl (jakieś koło ze sprzęgiełkiem, nie robia podrobek, tylko w serwisie). Nowe koło jest węższe i pasek jest teraz pięciorzędowy (był wcześniej sześciorzędowy). Gra muzyka choć drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
comar Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Koło kosztowało 520 zl ktos cie oszukal kolo kosztuje 250 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamson Opublikowano 10 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 a gdzie kupiłeś to koło? Mi w serwisie na poczatku powiedzieli 280 zeta ale jak sprawdzili dokladnie po numerze identyfikacyjnym to wyszło, że 420 zeta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
comar Opublikowano 10 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 ja kupilem w tej firmie http://darma.com.pl/ ale nie wiem czy wysylaja, mozesz zapytac tu bo z tego co pamietam cena byla podobna i na pewno ci wysla bo juz korzystalem z ich uslug http://www.agena.tychy.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamson Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 wymieniłem. Kupione w Inter Carsie 250 zeta. I od razu cisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
comar Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 do ASO to mozna sobie po dywaniki jechac... sam widzisz roznice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertto Opublikowano 24 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 Sprawdzalem w kilku źródłach - tego typu koło robi tylko Renault - nie ma zamienników do dci. Jest jeszcze jedno koło stosowane w tych silnikach też dostępne tylko w Renault i kosztuje okolo 700 zł. W dti koło jest chyba inne - pewnie tańsze i może są zamienniki, sgtąd różnica w kosztach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brankiniol Opublikowano 30 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2007 czyli co?Powinienem wymienic kolo alternatora?Po czym poznam ,że jest do wymiany? Czy wasze były luźne?Widać coś bez zdejmowania koła? W dalszym ciągu dzwoni mi wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertto Opublikowano 1 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2007 Ja luzów żadnych nie widziałem. Dzwonienie to mały pikuś, ale problemem było spadanie paska. O zmianie zadecydował mechanik po opinii doratcy technicznego z Renault. Wymieniono tez po raz kolejny napinacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brankiniol Opublikowano 1 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2007 Na rolce przed napinaczem,tj chyba pompa wody,pasek przeskoczył mi już drugi raz o jeden rowek.Poprawialem go ale znow wskoczyl rowerk na zewnatrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertto Opublikowano 1 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2007 Z tego co mówil mi mechanik - na 95% rolka alternatora. Jak już pisałem założył mi węższą - pięciorzędową - podobno to pomaga gdy pojawiają się problemy ze spadaniem paska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi