mwmo Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Witam wszystkich, mam problem z określeniem powodu hałasu w moim silniku megane 1,6 16V Pierwsze podejżenie to była pompa wody ,ale mimo wymiany pompy i całego rozrządu nic sie nie polepszyło.Mam pytanie czy rozrzad może sie przestawić minimalnie tzn bez większych objawow dla pracy silnika i powodować ten hałas?Dodam ze auto po odpaleniu rano po całej nocy przestoju jest przez kilkanascie sekund ciche ale zaraz wszystko powraca.Czy miał ktoś może podobny przypadek? Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechub Opublikowano 1 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2009 Poszukaj na forum problemów z kołem zmiennych faz rozrządu ( KZFR ). Przy wymianie kpl paska rozrządu , kzfr nie jest wymieniane chyba że "klient" sobie wyraźnie zażyczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 1 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2009 Z tym, że KZFR hałasuje właśnie bezpośrednio po odpaleniu zimnego silnika. Potem to juz zależy jak bardzo jest padnięte. Autor pisze, że właśnie na zimnym jest cicho, więc może to nie to. Ogólnie usterka KZFR powoduje grzechotanie i problemy z obrotami po rozruchu zimnego silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi