Paczus Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Witam! Posiadam Meganke 1,9 dci kombi 2004 rok i mam problem.Po rozruchu silnika nie gaśnie mi kontrolka serwisu, a komputer zamiast pokazywac stanu licznika wyświetla komunikat następujący komunikat: alimentazione controllare. Jeśli kotś wie co to oznacza proszę o odpowiedź i pomoc. Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 alimentazione controllare "Skontrolować odżywianie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paczus Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 co mam z tym zrobic i czy moge z tym jezdzic? :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 zaleca się odwiedziny ASO lub kogoś z kompem Renault celem diagnozy problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paczus Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 czy cos sie stanie jezeli przejade 20 km?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 20 km raczej nie, po prostu należy się udać w miarę szybko na diagnozę, ale są czasem usterki z którymi latami się jeździ :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC800 Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 Mimo, że post stary, dla przyszłych użytkowników szukających informacji na temat komunikatu ALIMENTAZIONE CONTROLLARE - komunikat oznacza w tłumaczeniu na PL SKONTROLUJ UKŁAD ZASILANIA (czyli np. pompa paliwa, wtryskiwacze, świece itd). W moim przypadku po zapaleniu się w/w komunikatu w trasie postanowiłem w pierwszej kolejności dodać uszlachetniacz do paliwa (na wszelki wypadek - a nuż "cienkie" paliwo). Po dotarciu do domu kontrolę rozpocząłem od tego co najtańsze (mając nadzieję, że to nie wtryskiwacz) czyli świec żarowych. Okazało się, że 2 z nich były "spalone". Co ciekawe rozruch był bezproblemowy (1.9dCi), więc świec nie podejrzewałem o uszkodzenie. Skończyło się na 50zł :-P Po usunięciu usterki nie kasowałem błędów. Po kilkukrotnym uruchomieniu silnika (<10) komunikat znikł i to już dało całkowitą pewność, że to TYLKO świece żarowe (przy okazji oszczędziłęm kilka zł - nie było potrzeby podpinania pod diagnostykę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi