alek.m11 Opublikowano 4 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2009 Chciałbym prosić pomoc w rozwiązaniu problemu jakim jest blokowanie się kół przednich meganie 1,4 z 2002roku. Sprawdzałem stan cylinderków, klocków hamulcowych, wszystko jest czyste, można powiedzieć, że w najlepszym porządku, a jednak od czasu do czasu oba koła przednie są gorące (tylko czekać kiedy kołpaki pospadają). Zastanawiam się czy może się ABSowi coś w główce nie poprzestawiało! Liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 4 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2009 alek.m11 a przy jakich prędkościach blokują się koła ? Kontrolka od ABS świeci się na desce ? Jaki jest stan amortyzatorów ? Na jakiej nawierzchni drogi to się dzieje (czy jest to bez znaczenia?)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek_78 Opublikowano 4 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2009 A może łożyska? Bo gorące koła mi właśnie na nie wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alek.m11 Opublikowano 4 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2009 Nawierzchnia nie ma znaczenia, kontrolka abs-u nie sygnalizuje awarii, łożyska również są w dobrym stanie (nic nie szumi, brak luzów.itd) Do tej pory zaobserwowałem tą usterkę dwa razy. Raz na szybkiego ruchu (auto zaczęło zwalniać), dzisiaj podczas jazdy w mieście podczas wjazdu na plac stwierdziłem, że coś blokuje. Oba przednie koła były gorące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 4 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2009 A przewody hamulcowe gumowe, te wkręcone w zaciski w jakim są stanie? Z czasem się zużywają i blokują odpływ płynu hamulcowego w zacisków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 4 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2009 Albo ktoś wepchnął dodatkową blaszkę pod klocek niepotrzebnie i jak się nazbiera syfu to się blokuje. Klocki nie odbijają i trąc powodują rozgrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pojara Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Ja mam podobny problem z megane 2001 r 14 16V jak nacisne hamulec to blokuje tarcze i nie odbijaja pozniej klocki wszystko przeczysciłem i nadal niewiem co jest grane bo jak jade na biegu od 2 do 5 bez gazu słychac to szuranie a wcisne sprzegło szuranie ustaje :-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 jak jade na biegu od 2 do 5 bez gazu słychac to szuranie a wcisne sprzegło szuranie ustajenie odpowiedziałeś sobie przypadkiem sam na pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pojara Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Ale dla czego tak jest i co jest grane bo juz prawie wszystko rozebrałem i przeczysciłem i nadal to denerwujace szuranie :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Pojara, nie rozumiem o co chodzi w Twoim pytaniu???? Piszesz,że przeczyśćileś caly układ hamulcowy i dalej Ci coś tam szura, jednak gdy wciśniesz sprzęgło przestaje. Teraz moje pytanie: co mają hamulce do sprzęgła?Przecież jak wciśniesz sprzęgło to hamulce automatycznie nie odbijają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pojara Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Czy to ma cos ze soba wspolnego ??? Bo wydaje mi sie ze problem jest troszke wiekszy niz tylko blokujace sie klocki i wogole dlaczego sie blokuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 w pytaniu tak waldek zauważył nałożyły się dwa tematy nie mające ze sobą nic wspólnego. Jeżeli faktycznie blokują hamulce to zrób czyszczenie raz jeszcze (dokładniej) a jak to nie pomoże przyglądnij się przewodom elastycznym. Zgrubienie lub zaciśnięcie kwalifikuje je do wymiany (jest na tyle ciśnienia aby przeszło na zaciski lecz jest problem z samoczynnym powrotem ciśnienia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi