Flacha Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Co do spalania to ja jeżdże głównie krótkie odcinki po mieście tak 5-10 km w jedną stronę i niestety spalanie wysokie bo około 10-11 litrów ale spodziewłaem się tego przy takiej jeździe. Do tego mam przejechane dopiero 1800 km więc jeszcze nie ułożył się silnik do końca wiec może spalanie odrobinę spadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 (edytowane) Ogrzewanie silnika czyli dokładnie wskaźnik temperatury na liczniku? To zależy gdzie umieścili czujnik temperatury w silniku czy w boku w termostacie na dole czy w chłodnicy(tam dłużej trwa). A najszybciej wskaźnik temp rosło jak czujnik jest zamontowany na górnej głowicy i dłużej utrzyma optymalna temperaturę po wyłączeniu silnika. Edytowane 25 Lutego 2013 przez airbites Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Do tego mam przejechane dopiero 1800 km więc jeszcze nie ułożył się silnik do końca wiec może spalanie odrobinę spadnie. Cudów się nie spodziewaj :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flacha Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Cudów się nie spodziewam :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Przymierzam sie do Scenika z 1,4TCe z 2013 roku, czy są już jakieś konkretne opinie o zawodności tej jednostki napedowej ? Jakoś nie napotkałem na negatywne opinie, 1.4 TCe nie ma żadnych znanych na ten moment problemów, które można by zakwalifikowac jako potwierdzone przez wiekszą ilość użytkowników i jakoś nikt specjalnie się nie skarżył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makgajwer Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Mam już ponad rok zrobione ponad 10 tys. i ten silnik jest zajefajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Już ponad 2 lata użytkowania, 41tyś. przebiegu i jak na razie żadnych zastrzeżeń. Sugeruję jedynie wymianę oleju co 15tyś. (producent przewiduje co 30tyś.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) 4 lata - 65kkm - bez żadnych problemów Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez athlon64x4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) athlon64x4 - robiłeś chip czy masz PowerBoxa ? Widzę, że przebiegi macie niewielkie mimo to dzięki za wszelkie sugestje. W moim obecnym 2,0 16V olej zmieniam co 15-18kkm, filtr oleju co 7-8kkm. Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 witman co daje wymiana filtra oleju co 7-8 tys. i jak to robisz przy pełnym stanie oleju? Może chodziło Ci o filtr powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 athlon64x4 - robiłeś chip czy masz PowerBoxa ? goldbox/vtech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 (edytowane) witman co daje wymiana filtra oleju co 7-8 tys. i jak to robisz przy pełnym stanie oleju? Może chodziło Ci o filtr powietrza? Odręcam tak jak przy wymianie oleju, po odstaniu olej jest w misce olejowej, trochę jest w filtrze, więc przy odrkęcaniu warto podłożyć coś pod filtr by nie usmarować bloku, wręcam nowy i ewentualnie uzupełniam stan. Dodano: 19 paź 2014 - 10:07 Znalazłem w końcu SIII 1,4TCe 2013r przebieg 10kkm. Silnik ECO2 po modernizacji. Wrażenia z jazdy bardzo dobre, zbiera się lepiej od 2,0 16V. Spalanie przy normalnej jeździe 6,3/100, autostrada tempomat 140km/h, 2 osoby, trochę bagażu 7,4/100 przy szybsze jeździe 150-160km/h 8,1/100 w mieście jeszcze nie sprawdziłem Jadąc na długiej prostej bez wzniesień na tempomatcie 92km/h komputer pokazuje spalanie 5,2-5,3/100, więc przy super emeryckiej jeździe można zejść grubo poniżej 6/100. Silniczek 1,4TCe jest rewelacyjnie cichy praktycznie go nie słychać, kultura pracy zdecydowanie lepsza jak 2,0 16V na którego też nie narzekałem. Zastanawiam się czy ten 1,4TCe nie jest już przypadkiem podkręcony, bo aż trudno mi uwierzyć, że zbiera sie lepiej od 2,0 16V, którego nadal użytkuję. Słyszałem kiedyś od dilera w salonie, że praktycznie wszystkie 1,4TCe ECO2 miały po 140KM, co prawda w dokumentach mam 96kW co daje 130,5KM. Może diler podniósł moc, gdyż auto jeździło jako demonstracyjne co by się lepiej sprzedawało Zobaczymy niebawem co pokarze pomiar na hamowni Na rynku niemieckim i szwajcarskim były kiedyś w sprzedaży MIII GT 1,4TCe z mocą 160KM Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Trudno porównywać silnik wolnossący z turbo. Porównaj wykresy silników - zobaczysz różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rxe.Megane Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Zastanawiam się czy ten 1,4TCe nie jest już przypadkiem podkręcony, bo aż trudno mi uwierzyć, że zbiera sie lepiej od 2,0 16V, którego nadal użytkuję. turbina, paaanie Dodano: 19 paź 2014 - 15:13 wolnossaki to już przeżytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Znalazłem w końcu SIII 1,4TCe 2013r przebieg 10kkm. Silnik ECO2 po modernizacji. Możesz powiedzieć czego dokładnie dotyczyła ta modyfikacja? Może to tylko zmiana softu sterującego? Jeśli to faktycznie coś poprawiło to może warto pogadać w serwisie żeby zrobili aktualizację przy najbliższym przeglądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi