Otik Opublikowano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 Witam. Przeczesałem całe forum i wiem , że problem silnika krokowego był wielokrotnie wałkowany. Jednak nie znalazłem informacji na temat jak go zdemontować z mojej Reni - chodzi o wyjęcie z komory silnika (Scenic, silnik 1,4 16 V). Gdyby ktoś był w stanie wyłuszczyć ten problem punkt po punkcie, będę wniebowzięty. No chyba, że okaże się, że w tym modelu silnika krokowego nie ma, a jego rolę spełnia przepustnica (co jednak by mnie zdziwiło, bo na Allegro się pojawiają). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 o ile podobnie jak w 1,6 16V to dwa torksy + kostka do wypięcia i sam wychodzi do góry. Patrząc na auto lewa strona dolotu, u góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Otik Opublikowano 14 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 Vivaldi - dzięki za zainteresowanie, ale informacje na temat silnika 1,6 16 V znalazłem (nawet z fotką). W 1,4 16 V wygląda to trochę inaczej. Być może jest tak jak piszesz, ale pewności nie mam. Nie chcę przy tym majstrować "w ciemno", bo skończę w serwisie, a tego na razie chciałbym uniknąć. Dorwałem jakąś instrukcję, ale tam o demontażu silnika krokowego żadnej wzmianki nie ma. Jest natomiast opisany demontaż modułu filtra powietrza (żeby się dostać do przepustnicy). I jest napisane, że trzeba zdemontować kratkę podszybia (chodzi o ten plastikowy pas położony wzdłuż przedniej szyby). Mam nadzieję, że w celu wydobycia silnika krokowego nie muszę rozbierać połowy Reginy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 Otik, Zlokalizuj silniczek krokowy i dalej tak jak Vivaldi, pisał. Na forum już było pokazane jak taki silniczek wygląda. Silniczek jest obok przepustnicy zasłania go chyba filtr powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 Jeden raz patrzyłem na 1,4 16V i wydawało mi się na oko sporo zbieżności w budowie z 1,6 16V. Filozofii nie będzie zatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi