skaramanga Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Witam Chciałbym umyć silnik (1,9 dti 2002 r.). Jednak jak widzę te napisy na myjniach, że nie biorą odpowiedzialności za szkody po myciu to postanowiłem, że sam to zrobię. Tylko jak? Będzie to moje 1 mycie więc nie chcę używać karchera żeby nie nalać wody na elektrykę. Widziałem, że są różne pianki i spreje, których się używa chyba bez konieczności myjki wysokociśnieniowej. I tu w końcu pytania: - jakie preparaty polecacie? - czy wystarczy nałożyć taki środek i potem spłukać, czy trzeba np. szorować ręcznie? - czy będąc na kanale można umyć dobrze silnik od spodu? Na zdjęciach zaznaczyłem elementy , które jak myślę wypadałoby zakleić foilą przed spłukiwaniem z węża. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i porady. A może ktoś z czystym sumieniem poleci jakąś myjnię we Wrocławiu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 skaramanga, ja u siebie omijałem tylko komputer, resztę wypłukałem wodą pod wysokim ciśnieniem i było po brudzie. Wszystko dokładnie wypłukane, bez żadnych środków. Jedyne co zrobiłem przed myciem to rozgrzałem silnik, więc woda szybko odparowała. U Ciebie komputer jest w poziomie, więc owinąłbym go jakąś folią i tyle ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolkos Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Może się nie znam, ale osobiście darowałbym sobie mycie silnika. Chyba jakiś powód mają pisząc w instrukcji, że blok silnika pokryty jest substancją zabezpieczającą i nie należy go myć. Oczywiście jak ktoś się nie zna i kupuje to umyty silnik robi na nim wrażenie, osobiście wolę kupować samochód z brudnym silnikiem (widać wszystkie wycieki itd.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Polecam http://megane.com.pl/mycie-silnika-vt1571....t=mycie+silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Parę lat temu przy okazji przeglądu okresowego w ASO zleciłem im umycie silnika i komory silnikowej. Wykonali to bardzo dobrze, bez marudzenia, że nie biorą odpowiedzialności za ewentualne tego skutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyziu Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 A ja swój silnik umyłem karcherem i nie było żadnych problemów z odpaleniem ;) .Tylko przed myciem osłoniłem folią komputer i ważniejsze elementy elektroniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 A co na to producent zaleca czy zabrania mycia silniki w Megi. Ale na pewno mozna więcej narozrabiać niż z tego pozytku . Tak się zastanawiam dlaczego nikt w domu nie próbuje umyć kompa tylko delokatnie pędzelkiem zgarnia kurz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 polecam wersje soft: Engine Cleaner by Lidl ;) opakowane w spray'u zmywa dosłownie wszystko i kosztuje 8pln.dwa opakowania i silnik blyszczy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wopa Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Już myłem silnik Karcherem i oczywiście nic się nie dzieje. Tylko używałem końcówkę normalną. Jest jeszcze końcówka tzw. wysokociśnieniowa do podwozi, kół i felg. Tą końcówką nie radzę myć nie tylko silnika ale i lakieru. Byłem świadkiem jak taką końcówką facet zdarł płat lakieru ze swojego autka. Prawie się rozpłakał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Urban94 Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Ja tam tak myję komorę silnika: - opryskanie wszystkiego dokładnie APC za pomocą atomizera - w ruch idzie pędzelek - wycieranie wszystkiego za pomocą szmatki - ponowne opryskanie wszystkiego dokładnie apc za pomocą atomizera - ponowne mycie pędzelkiem oraz wycieranie do sucha, co do bloku silnika (tam gdzie widzę olej) to spryskuje go czymś w rodzaju płynu do mycia felg - opłukanie tego za pomocą butelki z wodą, małym strumieniem - woskowanie lakierów pod maską.. ;) - nałożenie dressingu (Meguiar`s Trim Detailer) na plastiki I wtedy silnik błyszczy się jak talala... ;) W weekend chyba się za to wezmę... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popawu Opublikowano 20 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 (edytowane) odgrzebie trochę temat, ale może komuś się przyda, bo ja niestety nie do końca byłem przekonany i trochę się bałem :) .... pojechałem na mycie silnika (1.5dci) parą wodną, super sprawa, dużo mniejsza szansa na uszkodzenie czegokolwiek, od razu odparowywuje, a nic nie było zasłaniane, także polecam mycie parą pod ciśnieniem Edytowane 20 Września 2011 przez popawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi