loginald Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Słyszałem o tym, że ludzie zrywali folię na szybko. No a mozna to zrobić tak,że nie będzie śladu, ile tra i jak się to robi nie wiem No ja myślalem , że jak folia ma o 30% ściemniać to przepuszcz 70% światła, ale expertem nie jestem. kbarann [Dodano: 2009-08-04, 15:42 ] loginald, a z Łodzi jesteś więc masz szansę na zatrzymanie DR... a gdzie robiłes u Marcina na Inflanckiej A co w Łodzi najbardziej koszą? Folię zakładałem na Kilińskiego. Jeszcze jedna fotka z szybami: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 loginald, łódzka policja jest strasznie upierdliwa w tej materii. Moją żonę w Bełchatowie zatrzymali i chcieli jej dowód zabrać. A w kwestii przepuszczalności to niektóre fabrycznie przyciemnione szyby też miewają poniżej 70%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loginald Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Dobrze, że tym autem mało jeżdze, bo z 7tyś km rocznie. Ale w sumie na trasie którą najczęściej pokonuje mijam 3 komendy Muszę zmienić trasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbarann Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 loginald, przy komendzie to cię nie zatrzymają, wiesz jak to jest - najciemniej pod latarnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loginald Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 To też zalezy kto jak jeździ. Jak ktoś się wozi 30km/h z dudniącą muzą to sam się prosi. No ale zawsze można mieć pecha jak przewskoczy się na zółtym, lub na innej drobnostce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 loginald, to wytłumacz w takim razie jaki był sens przyciemniania mocniej niż jest w przepisach?Teraz będziesz jeżdził z "duszą na ramieniu" a oczy będą się kręciły naokoło głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnD Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Osobiście trochę też interesowałem się przyciemnianiem... Tylne szyby można przyciemnić, jak tylko dusza zapragnie, natomiast przednie boczne muszą mieć 70% przepuszczalności _POTWIERDZONE ATESTEM_ - fakt, kontrole techniczną bez tego można przejść, nie każdy policjant się o to uczepi, ale tylko to zapewnia bezstresową jazdę z przyciemnionymi szybami. Przyciemniałem szyby by osiągnąć niższą temperaturę w samochodzie, jednak przód u mnie jest dalej fabryczny - myślę nad owiewkami od firmy heko, które bądź co bądź osłaniają nieco szybę przed słońcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 ... natomiast przednie boczne muszą mieć 70% przepuszczalności _POTWIERDZONE ATESTEM_ ... Nie do końca się z Tobą zgodzę. Nie potwierdzasz tego atestem bo najnormalniej nie ma takiego atestu. Atesty są co najwyżej na folię. A jedynym dokumentem potwierdzającym że szyby po przyciemnieniu mają dopuszczalną przepuszczalność światła jest zaświadczenie wydane przez uprawnionego diagnostę po wcześniejszym pomiarze na SKP lub OSKP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbarann Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 robpab, a i tu się nie dokońca zgodzę, jest instytu który ci wyda zaświadczenie ale są to koszty... jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest przyciemniene szyb piecowo (metalizacja szkła tlenkiem tytanu) ale koszt około 1500zł za całe auto trochę powala na kolana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 kbarann jedyny instytut który mógłby wydać takie zaświadczenie to ITS. Większość SKP i OSKP jest pod jego patronatem lub DEKRY także jakby nie patrzeć zaświadczenie wystawia uprawniony diagnosta po przeprowadzeniu badania. A co do przyciemniania piecowego to obowiązują te same zasady co przy folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loginald Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 loginald, to wytłumacz w takim razie jaki był sens przyciemniania mocniej niż jest w przepisach?Teraz będziesz jeżdził z "duszą na ramieniu" a oczy będą się kręciły naokoło głowy Nie będę opowiadał jak to super chłodniej jest dzięki przyciemnionym szybą bo i tak przez przednią wpada słońce. Po prostu, często przewoże w aucie rzeczy związane z moją działalnością, czasem torbę z gotówką bo musze mieć wciąż do niej dostęp i zawsze laptopa. Po prostu nie chce by ktoś widział co tam jest. Oczywiście nie mam na tyle przyciemnionych szyb by w słoneczny dzień wscipskie oczy nic nie zauwazyły, ale sa na tyle przyciemnione, że czuję się bezpieczniej. Po za tym, staram się nie rzucać w oczy, co z atym idzie jeżdze bezpieczniej i nie łamie przepisów bo wiem, że pan policjant, a mam dwóch kumpli policjantów, myśli w ten sposób, że jak jest się do czego przyczepić to się uprą i zatrzymają więc staram się nie dawać powodów bo już jeden powód jest.Po za tym auto prezentuje się lepiej, i jestem brzydki, nie każdy musi mnie widzieć Z duszą na ramieniu się jeździ na początku, potem człowiek zapomina. Zresztą jest dużo rzeczy w autach które nie mają homologacji jak np światłą soczekowe z allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deiw_20 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Tylne szyby można przyciemnić, jak tylko dusza zapragnie, natomiast przednie boczne muszą mieć 70% przepuszczalności Poprawka. Przednie boczne muszą mieć 75% przepuszczalności światła a tylnie boczne oraz tylnia może być przyciemniona w 100 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi