tomek74 Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 witam koledzy , postanowiłem sie wam pochwalic moim dzisiejszym osiągnieciem : - wyjazd do niemiec ( 80 % po autostradzie ) 1300 km tam i z powrotem ( 2 x 650 km ) - srednia predkosc na komputerze 92 km/h ( max . 150 km/h ) - srednie spalanie na komputerze 4,2 L/100 km - na pokładzie 4 dorosłe osoby i załadowany bagaznik ( w obie strony ) Co o tym sądziecie , w/g mnie ten silnik jest zaj****sty ( 1.9 dci 102 km ) a z minusów ... dalej nie rozwiazałemn problemu z swiecącymi kontrolkami tzn. EKG i swiec zarowych ... zapalają sie kiedy chcą i gasna kiedy chcą , raz zapalają sie około 120 km/h raz 90 km/h a póżniej dopiero przy 150 km/h . Psycha mi siada .... oczywiście silnik cały czas pracuje jak ta lala , nawet sie ie zająknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Co do spalania - ok Co do kontrolek - sprawdź zawór egr i katalizator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek74 Opublikowano 31 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 zawór egr juz sprawdziłem , kupiłem nowa uszczelke , wyczyściłem go jak nowy ... wiecej nie dam rady zrobic , a co do katalizatora ... nic nie robiłem . A co moge z nim zrobic ? wykręcic i wyrzucic ? czy załatwic nowy ? Chyba juz nic sam nie bede kombinował po prostu dam furke na warsztat niech ja mechanik obejrzy ... tylko kasy szkoda , ale trudno jakos to ogarne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 tomek74, podjedź na clipa i jak będzie kumaty operator to powie co jest przyczyną zapalania tej kontrolki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek74 Opublikowano 31 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 wiesz juz u jednego byłem i mi powiedział ze sa dwa błedy : egr i przekaznik swiec żarowych ... nie wiem , moze pojade do innego i sprawdze na innym kompie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Jeżeli wykręciłeś egr-a i wypiąłeś go z zasilania to musisz go teraz zalogować w systemie, w przeciwnym razie sterownik go nie widzi i traktuje to tak jak by był uszkodzony. Sprawdź jeszcze katalizator i to czy nie masz filtra cząstek stałych(tuz za turbiną niewielka puszka). Przerabiałem ten sam problem-poczytaj moje tematy ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Co do świec żarowych to sprawdziłbym przekaźnik świec, może się skleja lub coś się w nim urwało i styka jak auto podskakuje. Zresetuj też komputer przez odpięcie akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek74 Opublikowano 31 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 ok, zrobie to co mi doradziliscie ... a jak mam zalogowac egr-a [ Dodano: 2009-07-31, 21:42 ] aha co do filtra cząstek stałych to go raczej nie mam ... weszły do produkcji od 2005 r a moja megi jest 2001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtuss25 Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 wie może ktoś z was gdzie znajduje się przekaznik świec żarowych w lagunie 2 1.9dci ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi