Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Jedno pytanie odnośnie uszczelki pod głowicą

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,dużo się naczytałem odnośnie uszczelki pod głowicą ale nurtuje mnie jedna rzecz której nie mogłem doczytać.Czy jeśli byłąby wydmuchana to na postoju,bez jazdy,też płynu by ubywało?U mnie sprawa wygląda tak,że ubywa mi płynu,w pojemniku wyrównawczym nie ma oleju,tam gdzie olej nie ma mazi,nie ma większego stanu oleju,auto nie kopci na biało ale.. nie mogę zlokalizować gdzie ucieka płyn.Specjalnie nie jeździłem 2 dni,auto w garażu i też ubywało(miedzy MAX a MIN potrzeba ok tygodnia by zleciało)

Zatem mam pytanie czy jeśli padnięta byłaby uszczelka pod głowicą,też uciekała by woda podczas gdy auto stało w garażu??

Proszę o pomoc,jeśli się dowiem tak lub nie to będe mógł jedną rzecz już uwzględnić i skupić się nad czymś innym <ok>

Dzięki serdeczne.

wicher123, może być delikatna nieszczelność na którymś wężu, a właściwie na jego końcówce nasadzonej na któryś z króćców. Sączyć się może pod ciśnieniem (jak pracuje silnik a z nim pompa) ale na tyle delikatnie, że ciecz od razu paruje, nie pozostawiając widocznych wycieków. Przyjmuję oczywiście, że pod autem nie widać wilgotnej plamy podczas postoju w garażu czy na parkingu. (jedyna dopuszczalna plama pod autem to woda z klimy)

I dokładnie jest tak jak piszesz <ok>

Mechanik na szybko sprawdził i zobaczył wyciek lekki z węża.Wąż do wymiany albo jakas jego naprawa ale to już na spokojnie za pare dni :mrgreen:

Ciekawe czy jeśli trzeba wąż zmienić to tylko oryginałw ASO :/ Jeśli tak to pewnie cena będzie kosmos :mrgreen:

• 3 tygodnie później...

dołącze sie do tematu,

wczoraj znalazłem nieszczelnosc na uszczelce pod głowica ale sprawa jest natyle dziwna, ze juz tydzien temu miałem plame płynu pod autem ale w tedy nie znalazłem wycieku, dolałem płynu i przejechałem prawie 500 km i znowu pokazała sie plama tym razem wyciek był widoczny leci na uszcelce głowicy po stronie termostatu, zaznacze, ze płyn nie dostaje sie do oleju ani olej do płynu

i tu dwa pytania

1. jaka moze byc przyczyna, ze raz leci , a raz nie ??

2. jaki koszt wymiany ( robocizna ) mechanik powiedział mi 300 PLN z planowaniem głowicy ??

a i jeszcze jedno czy to napewno uszczelka bo postraszył mnie peknietym blokiem