malowany Opublikowano 10 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 witam, zakupiłem ostatnio Renault Scenic II, jednak on nie ma zamontowanego tylniego pasa bezpieczeństwa i świeci się kontrolka Airbag. Kupiec przeglądał przed sprzedaż samochód i powiedział mi, że nie jest w stanie tej kontrolki zgasic oraz skasować błedu na stałe, jesli nie zamontowany bedzie pass tylni środkowy w podsufitce, podobno on jest polaczony z poduszkami tylnimi i jesli go nie ma to komputer nie wyrywa tylnich poduszek. Czy to prawda?? spotkaliście się z takim zachowanie. Również czy prawda to jest, jeśli świeci się kontrolka to żadna nie zadziała poducha?? w razie wypadku?? Proszę o odpowiedzi na powyższe pytania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbarann Opublikowano 10 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 wiesz ogólnie pas tylny środkowy jak i inne pasy są z napinaczem... więc pewnie faktycznie może być to błąd sterownika że nie widzi tego pasa a co za tym idzie pokazuje błąd.... ale da się to ominiąć (ale to już musi wykonać jakiś spec od airbag) albo wyjście nr 2 kupić pas środkowy sprawny oczywiście zamontować i skasować błąd... wszystko zależy od tego co wybierzesz... a co do podusze to akurat boczne poduszki (kurtyny) to odpalają się z czujnika uderzenowiego bocznego a nie z braku pasa... ale wiesz trzeba by sprawdzić to auto co faktycznie ma zamontowane a czego brakuje a co pokazuj komputer o błędach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 jesli nie zamontowany bedzie pass tylni środkowy w podsufitce, podobno on jest polaczony z poduszkami tylnimi i jesli go nie ma to komputer nie wyrywa tylnich poduszek Tylni środkowy nie jest podpięty pod żadną elektronikę. Jest to zwyły pas ze zwijaczem przymocowany bezpośrednio do dachu. Nie ma w nim żadnego czujnika ani napinacza. Świecąca kontrolta dotyczy innych układów, nie dotyczy pasa środkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malowany Opublikowano 11 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Cięcie Jesteś tego na 100% pewien?? Widzę dalej problemy ze znajomością regulaminu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Tak, bo sam motowałem u siebie tylni środkowy pas, który wcześniej kupiłem na allegro. Po odchyleniu podsufitki widać tylko wnękę na zwijacz pasa i otwór na śrubę mocującą. Żadnych kabelków. Przy tylnich bocznych pasach są napinacze pirotechniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malowany Opublikowano 11 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Cięcie A masz wersje z 6 poduchami?? i 2ie są zamontowane w podsufitce z tyłu?? Bo ja mam, właśnie taką wersję, a handlarz powiedział mi, że mam kupić pas z wtyczką. Regulamin forum się kłania i zasady cytowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Mam wersję z sześcioma poduszkami. Zwijacze tylnych bocznych są bodajże w tylnych nadkolach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malowany Opublikowano 11 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Cięcie Nie chodzi mi gdzie są zwijacze pasów, tylko czy masz poduszki 2wie w podsufitce. Regulamin forum się kłania i zasady cytowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RANAULT1 Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Witam malowany, tak jak pisał aniewa, w Scenicu II środkowy pas 2 rzędu nie ma napinacza w sobie i nie jest podłaczony pod żadną instalacje . Większosc Sceniców II na 6 AIRBG ( 2 przednie , 2 boczne w siedzeniach , 2 kurtyny boczne ( napis jest z tyłu na podsufitce - ale dotyczy on bocznych kurtyn ) , w tylnych pasach skrajnych 2 rzędu są zwijacze , a w przednich siedzeniach napinacze + dopinacze ( 2 na każdy fotel ) . Jaka kolwiek niesprawnosc układu powoduje swiecenie kontrolki od AIRBAG i układ nie zadziała najlepiej sprawdzić na komputerze co jest nie sprawne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 U mnie jest dokładnie tak jak napisał RENAULT1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawson Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Witam wszystkich, mam problem z air bagiem w Renault Scenic II. Zauważyłem że po uruchomieniu auta zapaliła się kontrolka SERVICE + AIR BAG i pojawił się komunikat check air bag. Wcześniej podczas jazdy np przy nagłym hamowaniu, gdy napinał się pas zapalała się kontrolka + kilka sygnałów dźwękowych zapnij pasy, po czym wszystko wracało do normy. Poza tym w czasie jazdy odblokowywał i blokował zamki. Podpowie ktoś co może być przyczyną? Czy można z tym jeździć?? Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Junek88 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 Witam:) Co jakiś czas zapala mi sie na kilkanaście sekund kontrolka air bag-u po czym gaśnie...Zastanawia mnie co może byc na rzeczy? Myslicie czy to coś na stykach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coolesh Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Miałem objawy pokazywania się airbag+service - ponoć nie stykały jakieś kostki pod fotelem kierowcy (było o tym na forum) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi