waldek42 Opublikowano 18 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 Czy jest sposób na sprawdzenie czy EGR jest sprawny? Wiadomo,że najlepiej podmienić na inny W serwisie- "oooo napewno do wymiany" Zdemontowałem go, wyczyściłem, wygląda jak nowy, żadnych przycięć przy odchylaniu zaworów?? Szkoda mi troche kasy na kupno nowego bo mogę zostać z dwoma EGR-ami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kepa416 Opublikowano 18 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 1.Zapal silnik pojeździj trochę wyłącz odepnij wtyczkę i przejdź się zobaczysz różnice do wymiany. 2.Znaleźć inny samochód z tym silnikiem ; ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opielowski Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Nie wiem czy jak nie odepniesz, to czy nie zostanie Ci później błąd nawet jak go podepniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 opielowski, nie powinien wyskoczyć błąd po ponownym wpięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek42 Opublikowano 20 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Panowie Odpięcie mi nic nie pomoże bo objaw mam następujący: -co jakiś czas, raz na 2 może 3 dni czasami raz na miesiąc wyskakuje mi błąd P2413 i P0409 i opis Antipollution e controled + lampka serwis oczywiście. Auto nie traci na mocy, nie pali więcej paliwa-zachowuje się normalnie. Po skasowaniu błędu jakiś czas jest ok. Prawdopodobnie przycina się EGR - taki wniosek po Clipie. Tak sobie pomyślałem, że może ktoś z Was bawił się z zaworem i sprawdzał go na stole w warsztacie, pomiary, jak się otwiera, pomiary sygnału zwrotnego itd.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 2413 Zawór EGR zablokowany w położeniu otwartym 0409 Obwód czujnika położenia elektrozaworu układu EGR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek42 Opublikowano 20 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Tak, to jest na pewno zła praca EGR. Zapytam się może - czy ktoś rozbierał zawór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kepa416 Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Mój się rozleciał na 2 części elektromagnes i to z membraną i sprężyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 waldek42, masz 3 opcje: Kupić nowy. Dać swój stary do regeneracji. Zaślepic zawór i odłączyć wtyczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek42 Opublikowano 21 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Zaślepic zawór i odłączyć wtyczkę. To ciekawa alternatywa. Dorobić zaślepkę i wywalić EGR-a? Dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opielowski Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Po wypięciu egr-a będzie cały czas błąd.Moim zdaniem lepiej go zostawić i zaślepić miejsce w którym dochodzą spaliny do egr. Sam będę się za to brał tylko w 1.9. Najpierw musze odrysować szablon, później bedę docinał tą zaślepke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Po wypięciu egr-a będzie cały czas błądnie będzie błędu,chyba,że oprogramowanie w sceniku różni się od tego w megi.Sam jeżdzę od roku z wypiętą wtyczką i nic się nie dzieje.Tzn jest błąd EGRu ale tylko po podłączeniu do Clipa.waldek42, Wyłąćz silnik,po kilku sekundach zawór powinien sie zamknąć i wtedy odląćz wtyczkę.Zobacz jak się zachowuje silnik i czy wywala błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek42 Opublikowano 21 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Chyba nie jest ok. Po odłączeniu wtyczki za drugim odpaleniem silnika wyskakuje P0487 i serwis. Szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kepa416 Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 O ile mi wiadomo to radzę poszukać wątku o zaślepianiu EGR bo może to być dla silnika wielkim ciosem w plecy jeśli chodzi o jego żywotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opielowski Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Dlaczego ciosem w plecy?? Podaj jakieś argumenty, bo ja z tego co się dowiedziałem to nie ma wpływu działanie egr na jego żywotność, ale być może się myle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi