amigo Opublikowano 8 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2006 Czy ktoś już samemu wymieniał sprężyny przednie w megance? Na warsztacie, gdy chciałem ustawić geometrię, powiedzieli mi że coś mi tam może pęknąć, ja zabardzo nie znam, bo nigdy w autach zbyt dużo nie grzebałem, wymiana 60zł od strony + części. Zastanawiam się czy nie zrobić tego samemu, tym bardziej że miałbym dostęp do zciągacza do sprężyn, tylko czy warto się z tym bawić? Bo z jednej strony to 120 w kieszeni, a z drugiej może jest z tym tyle zabawy że lepiej dać na warsztat? Ew. proszę o info na jakie "pułapki" mogę się natknąć podczas tej operacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 8 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2006 Witam! Ja wymieniałem kiedyś sam w Seicento. Budowa McPersona taka sama, więc jako taki pogląd na sprawę mam. Jeżeli masz ściągacz to w zasadzie banał. Zeszło sie ok jednej godziny. Gdybym miał ściągacz to nigdy nie wydałbym 120zł na wymianę. Pamietaj, że po wymianie trzeba koniecznie ponownie ustawić geometrię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 9 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2006 No na pewno pare zloty sie zaoszczedzi ale najwazniejsza jest satysfakcja jak cos samemu naprawisz i dziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 30 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2006 [dalsza czesc postow przeniesiona do "Megane 1,6 RT 1996 - wymiana tarcz i klocków"] DrNO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maha77 Opublikowano 10 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2006 Witam! W ostatnią sobotę wymieniłem ze Szwagrem sprężyny i amorki w mojej megance. Jak się ma ściągacze to naprawdę jest fajna zabawa i nie ma w tym nic trudnego. Zajęło nam to z 2,5 godziny dla obu stron. Mam tylko pytanko - Lewy napisał, że muszę potem ustawić geometrię. Czy to prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 10 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2006 prawdopodobnie bo moze sie zdarzyc ze srubki troche inaczej wskocza niz wczesniej. ale niekoniecznie. przynajmniej takie jest moje zdanie, moze Lewy niech sie wypowie, moze ma wieksza wiedze w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 10 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2006 moze Lewy niech sie wypowie, moze ma wieksza wiedze w tym temacie. Dokładnie. Zmieniając cokolwiek w zawieszeniu trzeba potem zrobić geometrię. Po wymianie amorków i sprężyn to już na 200%. Tak mówi teoria. Ja dziś wymieniłem same amorki i geometrię na wszelki wypadek robiłem. Kiedyś czekając na naprawą tłumika patrzyłem jak gościowi w Clio wymienili jedną końcówkę drążka kierowniczego. Oczywiście potem ustawiali geometrię. Nie zawsze jednak musi się coś poprzestawiać. Jak sam w SC wymieniłem amorki ze spreżynami to olałem geometrię i w sumie nic się nie działo. Teraz juz bym nie zaryzykował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieq Opublikowano 16 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2006 Zawsze było to wiadome,że im miększe zawieszenie(które sobie zresztą bardzo cenię) tym częściej trzeba dokonywać napraw tego elementu...tak przypadłość francuskich samochodów... :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marchelius Opublikowano 18 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2006 Czy ktoś już samemu wymieniał sprężyny przednie w megance? Na warsztacie, gdy chciałem ustawić geometrię, powiedzieli mi że coś mi tam może pęknąć, ja zabardzo nie znam ... W (prawie) każdym aucie po wymianie sprężyn lub amortyzatorów z przodu należy ustawić ponownie geometrię. Ale nie ma obawy że coś pęknie Polecam jednak wybranie się do warsztatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba Opublikowano 16 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2006 Ile trzeba zapłacić za komplet spręzyn i amortyzatorów?? Czy wg. was lepiej by sie jeździło na twardszych sprężynach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pefi Opublikowano 16 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2006 Czy ktoś już samemu wymieniał sprężyny przednie w megance? Na warsztacie, gdy chciałem ustawić geometrię, powiedzieli mi że coś mi tam może pęknąć, ja zabardzo nie znam, bo nigdy w autach zbyt dużo nie grzebałem, wymiana 60zł od strony + części. Zastanawiam się czy nie zrobić tego samemu, tym bardziej że miałbym dostęp do zciągacza do sprężyn, tylko czy warto się z tym bawić? Bo z jednej strony to 120 w kieszeni, a z drugiej może jest z tym tyle zabawy że lepiej dać na warsztat? Ew. proszę o info na jakie "pułapki" mogę się natknąć podczas tej operacji Jeżeli już będziesz to robił to pamiętaj, że ściśnięta sprężyna ma zgromadzoną sporą ilość energii. I jak się coś wyślizgnie to np. złamana ręka to znak że miałeś dużo szczęścia. Nie piszę tego, żeby Cię odstraszyć, ale uważam, że jak za dużo przy autach nie robiłeś to samodzielne zmienianie sprężyn nie jest dobrym pomysłem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 16 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2006 Sprężyny ile kosztują to nie wiem - ja za amorki olejowe (KAYABA) ostatecznie płaciłem 117zł za szt. - wymieniasz oba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lider Opublikowano 17 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2006 Sprężyny około 130 zł. sztuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amigo Opublikowano 16 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2007 Ostatecznie postawiłem auto na warsztat. Co do cen: - sprężynki 2x 137zł - amorki 2x 130 zł - wymiana 60zł od strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melonus Opublikowano 24 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 Właśnie wczoraj zmieniałem sprężyny w megi 1,4 96r. spręzynki 2x115zł (ostatecznie zapłaciłem 2x100 bo wyszła zamota na sklepie z zamówieniami) wymiana - 2x35 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi