Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Takie spalanie oleju w 1.9 Dti 2000r to norm

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,mam do Was pytanie.Posiadam Scenika 2000r 195 tyś przeb.

Zalany został olejem Syntetycznym Castrol Edge jakieś 5 tyś km temu.Do tej pory raz pokazało mnie się jedno zero mniej na liczniku ale napis był oil OK ,dolałem jakieś hmm ze 3 kieliszki oleju,stan bagnetu OK i było nadal 6 ZER ;) Olałem sprawę.

Dziś jechałem Autostradą A4 ok 300km dość szybko ok 140-150 km/h i po przejechaniu tych km 3 zera spadły, jest 000--- dolałem jakieś 100ml i nadal to samo.Pisze nadal Oil ok na bagnecie pokazywało stan dobry ale olej był rozgrzany itp ciężko było sprawdzić,rano zobacze dokładnie.Mam pytanie jaka mniej więcej jest norma spalania oleju w tym silniku,nic nie powinien brać?Jeśli między wymianą czyli 10tyś km u mnie trzeba będzie dolewać ok 0,5L no max 1L to już jest źle?Coś czuje,że u mnie będzie tak ok 1L na 10tyś km trzeba dolać,czy mam się czym przejmować??

Czy w ogóle te ZERA to wskazania poziomu oleju?Nie mam instrukcji obsługi,nie wiem dokładnie. 3 zera spadły a wciąż pisze,że OIL OK więc też nie bardzo rozumiem o co chodzi.Bagnet suchy nie był,ciężko było sprawdzić dokładnie ile na nim było oleju bo niestety silnik był mocno rozgrzany(sprawdzałem poziom oleju po przejechaniu 300km,więc trzeba będzie poczekać do rana)

Co o tym myślicie??Jestem bardzo ciekawy Waszych opinii w tej sprawie.

Dzięki i pozdrawiam.

U mnie to nie ma znaczenia. Nie wiem czy jakiś czas jest to w pamięci komputera czy nie ale nie pokazuje kresek. Raz tylko po wymianie oleju pokazało mi jedną kreskę. Dolałem trochę oleju i teraz mam cały czas same zera. Mój kolega ma megi z silnikiem 1,9 D i u niego cały czas pokazuje 3 zera 3 kreski bez względu na poziom oleju. Moim zdaniem u niego to wina czujnika.

• 1 miesiąc temu...

Może to banał, ale zwróć też uwagę na teren w trakcie pomiaru. U mnie nawet niewielkie pochylenie auta zmienia wskazywaną wartość. Jak autko jest przodem pod górkę to spada do 2 zer, jak z górki to jest max. A na idealnie równym mam 4.

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

100 ml od wymiany do wymiany w turbodieselu :) :!: Chyba 1000 ml czyli litr :!: Każdy motor zużywa na takim dystansie olej, w różnych ilościach. Ale może zeszło koledze z maksimum do minimum i dolał setkę to inna sprawa. Bo wtedy i tak nie dolał tyle ile silnik zużył.

• 2 tygodnie później...

Brak spalanie oleju w dieselu jest technicznie nie możliwe!Wyobrażasz sobie jakie musiało by być spasowanie elementów i styk pierścieni z gładziami cylindrów,żeby olej nie zostawał na ściankach w komorze spalanie?NIEREALNE. Coś ,źle sprawdzacie albo ja śnię.