Maytki Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Pacjent: grand scenic 05 1.9 DCI 120KM, zimowe opony przy +15C, boczny wiatr, raczej zapakowany niż pusty, org. bagaznik na dachu (ale z tyłu ala spojler) Pogoniłem go trochę na autostradzie i zamiast katalogowych okolic 190km/h uzyskałem tylko (wg licznika) ok 170km (gps twierdzi ze było 161km/h) na prostej. Co mnie zdziwiło to to że obroty przy tej prędkości zatrzymały się na 3500RPM i dalej nie miały zamiaru iść (blokada?). Czy to tak jest że dalszy wzrost prędkości wymaga dużo samozaparcia ? A może coś jest nie tak ? EGR nowy, turbo po regeneracji, nic nie kopci, olej no może troszkę bierze (ok jednej działki bagnetu na 5000km) ale silnik tez już swoje ma. Szukam dziury w całym, czy jednak coś może być na rzeczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koma32 Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 ja bym obstawiał opory powietrza :/ może i bagażnik ma spojler ale to jednak dodatkowy element przez który musi przepływać powietrze... ale może inni mają inne zdanie. A próbowałeś bez bagażnika ostatnio na trasie przycisnąć było wtedy normalnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino87 Opublikowano 17 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 zimowe opony przy +15C, boczny wiatr, raczej zapakowany niż pusty, org. bagaznik na dachu (ale z tyłu ala spojler) Tak, pięknie na początek, idealne warunki do testowania prędkości maksymalnej auta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maytki Opublikowano 17 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 Warunki nie były idealne, ale pustym autem, bez wiatru raczej nie będę często po autostradzie jeździć. Chodź szczerze przyznam że liczyłem na jakieś 175km/h przy takim teście... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Ja swoim leciałem 180 i to na pewno nie było 3500rpm ale gdzieś w okolicy 3000. Sadzę że 190 a nawet 200 poszedłby. Sprawdzałem go na dwupasie do Wrocka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opielowski Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Przy 180 napewno nie ma 3000 rpm, 3000 rpm jest przy 160. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosty Opublikowano 5 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 Również stawiam na opory powietrza, opon i warunki. U mnie ten sam samochód Grand Scenic 05 1.9 DCI 120KM, autostrada, maksymalnie wypakowany 4 osoby + bagaż, bez bagażnika dachowego, sierpień, letnie opony, boczny wiatr - 205 na liczniku, na gps 200 na godzinę. Myślę, że poszedł by jeszcze szybciej ale się bałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 W zawiązku że temat zaczyna się przemieszczać w kierunku wybujałej wyobraźni - zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi