Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Pęknięta sprężyna zawieszenia - co polecacie

Rekomendowane odpowiedzi

bo jeżeli pękła ci końcówka sprężyny to mimo dosunięcia jej do zamka kielicha nie będzie ona miała odpowiedniej średnicy aby zamek ją zablokował. a kupiłeś już sprężyny? co do łożysk ja wychodzę z takiego założenia że jak już rozbieram dany element jak np kolumna macpersona to wymieniem wszystkie drobne części bo po co za 2-6 miesiące ponownie rozbierać bo pęknie jakaś pierdoła.

• 4 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Mam pytanko - moja sprężyna wygląda podobnie i w zwiążku z tym pytanie czy mogę samemu wymienić sprężynę bez specjalnego oprzyżądowania - podnieść na podnośniku - opuścić zawieszenie odkręcić od góry, wyjąć starą sprężynę założyć nową i skręcić. Czy coś pominąłem - proszę praktyków o podpowiedzi.

• +1 1

Możesz wymienić samemu, musisz mieć tylko ściągacz do sprężyn (bo o tym nie piszesz czy posiadasz), taki z gwintem lewym i prawym. Możesz bodajże kupić za 20zł na allegro (ja już takim kilka razy robiłem w Clio, bo raz sprężynka pękła, potem wymieniałem amorki i ściągacz nadal żyje.

• +1 1

• 3 miesiące temu...

pekla mi przednia lewa sprezyna w megane classic 1.4 16v. poniewaz planowalem wymiane amorkow ( narazie waham sie miedzy KBY Gas-A-Just a Excel-G podopowiecie, ktore wybrac?) i tu mam pytanie jakie sprezyny wybrac do tych amortyzatorow? najchetnie takie o lekko sportowych aspiracjach jezeli beda pasowaly do tych amorkow

pozdrawiam

• +1 1

• 3 tygodnie później...

Kudlaty1987pl, tutaj pisałem o wymianie łożysk. http://megane.com.pl/viewtopic.php?t=6034 analogicznie wymienisz sprężyny bo musisz je wyciągnąć. sprawdź stan też łożyska bo sprężyna bez przyczyny nie pęka. ja bym na twoim miejscu nie jeździł ale skoro chcesz :-P

• +1 1

Robak i Radekb; czy mieliście przed pęknięciem sprężyny jakies objawy; np stuki (konkretnie CYK na bajeździe np na śpiacego policjanta)? boje się że u mnie sprężyny kwalifikują sie już do wymiany, ale chce się upewnic i to zbadac.