Lewy Opublikowano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 To dziwne. Bo mam 1.4 i wymieniłem obydwa rórne łozyska. PS. Ciekawe jak skręcałbyć koła gdyby nie było łożysk w górnym mocowaniu mcpersonów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 17 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 tak zgadzam się z tobą ale te górne łożysko jest razem z elementem oznaczonym na schemacie jako 2 i wtedy wymieniasz całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 Przestudiowawszy schemat, przyznaję, że w Megane łożysko oporowe zamontowane jest na dole sprężyny a nie na górze w kielichu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczawik Opublikowano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 A co da wymiana tego łożyska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 19 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 to że nie będzie pukać a korzystając z okazji że znalazłem kabel do aparatu w rzucam zdjęcie sprężyny tej co pękła :-P sorki za syf w bagażniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczawik Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Ale mi nic nie puka w zawieszeniu.Ja mówiłem o skrzypieniu spręzyn.Nawet widać gdzie ocierają, bo są w tym miejscu wypolerowane...Grunt w tym,że nie idzie przekręcić tej spreżyny bo i tak wróci na swoje obecne połozenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 19 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 bo jeżeli pękła ci końcówka sprężyny to mimo dosunięcia jej do zamka kielicha nie będzie ona miała odpowiedniej średnicy aby zamek ją zablokował. a kupiłeś już sprężyny? co do łożysk ja wychodzę z takiego założenia że jak już rozbieram dany element jak np kolumna macpersona to wymieniem wszystkie drobne części bo po co za 2-6 miesiące ponownie rozbierać bo pęknie jakaś pierdoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radekb351 Opublikowano 18 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 a tak wygladała moja sprężyna :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalin Opublikowano 28 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2007 Mam pytanko - moja sprężyna wygląda podobnie i w zwiążku z tym pytanie czy mogę samemu wymienić sprężynę bez specjalnego oprzyżądowania - podnieść na podnośniku - opuścić zawieszenie odkręcić od góry, wyjąć starą sprężynę założyć nową i skręcić. Czy coś pominąłem - proszę praktyków o podpowiedzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 28 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2007 Możesz wymienić samemu, musisz mieć tylko ściągacz do sprężyn (bo o tym nie piszesz czy posiadasz), taki z gwintem lewym i prawym. Możesz bodajże kupić za 20zł na allegro (ja już takim kilka razy robiłem w Clio, bo raz sprężynka pękła, potem wymieniałem amorki i ściągacz nadal żyje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcwawa Opublikowano 3 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2008 pekla mi przednia lewa sprezyna w megane classic 1.4 16v. poniewaz planowalem wymiane amorkow ( narazie waham sie miedzy KBY Gas-A-Just a Excel-G podopowiecie, ktore wybrac?) i tu mam pytanie jakie sprezyny wybrac do tych amortyzatorow? najchetnie takie o lekko sportowych aspiracjach jezeli beda pasowaly do tych amorkow pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudlaty1987pl Opublikowano 21 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 mi tez pekla sprezyna ..... nie wiesz moze ile kosztuje sama sprezyna oraz wymiana jej i czy mozna sobie to wamemu zrobic ... a najwazniejsze czy mozna z tym jezdzic jakis czas jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 21 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 Kudlaty1987pl, najważniejsze to kupić i wymienić 2 sztuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Kudlaty1987pl, tutaj pisałem o wymianie łożysk. http://megane.com.pl/viewtopic.php?t=6034 analogicznie wymienisz sprężyny bo musisz je wyciągnąć. sprawdź stan też łożyska bo sprężyna bez przyczyny nie pęka. ja bym na twoim miejscu nie jeździł ale skoro chcesz :-P 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Human Resources Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Robak i Radekb; czy mieliście przed pęknięciem sprężyny jakies objawy; np stuki (konkretnie CYK na bajeździe np na śpiacego policjanta)? boje się że u mnie sprężyny kwalifikują sie już do wymiany, ale chce się upewnic i to zbadac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi