Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Megane III 1.4 TCE

Ptaszek06

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Zdradźcie Panowie ile obrotów ma 1.4 TCe przy 100 km/h na 6 biegu ? Proszę również o informację jak się zachowuje silnik 1.4 TCe na wolnych obrotach po otwarciu maski w porównaniu do 1.6 16V (widziałem silnik 1.6 16V podczas jazdy próbnej, trzęsie się jak 30 letni diesel - niby przez Eco2) ?

A jak wygląda kwestia ksenonów?

Czy rzeczywiście widoczność jest dużo lepsza w stosunku do zwykłych świateł?

Chodzi mi też o trwałość i koszt wymiany, a także czy gwarancja obejmuje awarie ksenonów?

I kolejna rzecz.

Jak wygląda sprawa z aktualizacją nawigacji Tom Tom?

Chodzi mi o sposób aktualizacji i koszt.

Pozdrawiam.

Nie mam ksenonów wiec sie nie wypowiem. TomTom (mam go) ma karte SD - instalujesz soft Tomtoma na komputerze (mój laptop ma czytnik SD) i upgradujesz soft urzadzenia i mapy. Od pierwszego wytyczenia trasy masz chyba 60 dni na nowe mapy za free - potem za nowe mapy płacisz, ale jest tez system darmowych poprawek do map który sie dociąga bez kosztów

Jesli dobrze pamietam okolo 2700-2800. Silnik jest cichy i nic sie nie telepie. W kabinie wogóle nie slyszalny na jałowym.

Wciąż nie uzyskałem precyzyjnej odpowiedzi :-) Latem podczas jazdy próbnej M III 1.6 16V 110 KM poprosiłem sprzedawcę by otworzył maskę silnika, gdyż na wolnych obrotach odczuwalne były wibracje. Silnik niesamowicie się trząsł (nagrzany, po 10 km testu w upalny dzień). Mam na podwórku przed domem Clio 2 ph2 1.2 16V oraz Clio 3 z silnikiem 1.5 dCi 86 KM, nawet w tym ostatnim silnik chodzi równo (jak na diesla), nie trzęsie jak w M III 1.6 16V. Sprzedawca mówił że to zasługa eco2.... i tak ma być... Zatem silnik 1.4 TCe również należy do gamy eco2 więc jak ostatecznie z obrotami jałowymi ? Po podniesieniu maski silnik chodzi idealnie równo, czy telepie nim trochę ze względu eco2 ?

Drugie pytanie - Megane III 2.0 TCe przy 100 km/h na 6 biegu ma ok 2200 obrotów (1.4 TCe ma ok 2800 obrotów). Czy w 1.4 TCe przy prędkości 120 km/h - 130 km/h nie robi się głośno ?

co do ksenonów - meg ma światła do jazdy dziennej i warto z nich korzystać oszczędzając i przedłużając "życie" ksenonów... prócz tego nie jest to gadżet ale efektywne źródło światła zdecydowanie przewyższające osiągami tradycyjną żarówkę co widać szczególnie podczas jazdy na trasie... ;-)

Cicho czy głosno, to subiektywne odczucie, zależy też od tego kto czym wcześniej jezdził. Jak dla mnie wyciszenie jest naprawdę w porządku jak na tę klasę samochodu. Przejedz się tym autkiem na jezdzie próbnej i będziesz wiedział czy poziom wyciszenia Ci odpowiada

Jeśli chodzi o kesnony, to trzeba też zwrócić uwagę, że są one SKRĘTNE, czyli doświetlają zakręt podczas skręcania kierownicą. Bardzo fajna sprawa!

No i same się poziomują...

Mój teść właśnie kupił nowe autko, wziął co było w salonie, z fajnym wyposażeniem, ale bez ksenonów i czuję, że jednak mi ich zazdrości :-)

Zrobiłem kilka dłuższych tras - przy 140 da się swobodnie rozmawiać - większy szum powoduje przepływające powietrze i opony (w moim przypadku letnie są głośne).

Na jałowym nie ma żadnych drgań - jak wyłączysz klimę i nie działa kompresor to nie czuć kompletnie nic. Mam porównanie z nową Avensis 1.8 147 KM - wyciszenie w kabinie na jałowym jest lepsze w Megane - to opinia kolegi z Toyoty.

Ale najlepiej po prostu weź auto na jazdę próbną - twoje odczucia są najważniejsze.

Jak będziesz w Krakowie to daj znać - odpalę ci auto na parkingu :-)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!