Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Megane III 1.4 TCE

Ptaszek06

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tak sobie czytam i mam coraz większy mętlik w głowie. Jestem właśnie na etapie wybierania megi. Rozważam 100 konny 1.6 albo w/w 130 konny 1.4TCe. Mój problem polega również na tym, że jeżdżę albo mniej niż 10 km miastem albo 30km autostradą do pracy i boje się o trwałość takiej turbinki na tych malutkich dystansach.

Pomóżcie proszę :)

Misiek82,

Dla każdego silnika krótkie przebiegi przez dłuższy okres są szkodliwe. Silnik powinien rozgrzać się do temp. pracy. Gdy jest zbyt krótka odległość to nie zdąży się on zagrzać a wtedy smarowanie nie jest dobre. W takim wypadku dobrze jest zmniejszyć interwały międzyprzeglądowe. Co do turbiny to wystarczy jedynie ograniczyć się do prawidłowej jazdy z turbiną (taka sama jak w przypadku turbo diesli) i wytrzyma ona bardzo długo. Najważniejsze to nie katować jej dużymi obrotami silnika gdy ten jeszcze nie jest rozgrzany (temp. oleju jest niższa i nie ma on takich właściwości jakie gdy temp. jest dobra) oraz nie wyłączać silnika od razu po ostrej jeździe tylko odczekać tą minutę lub dwie. Wtedy turbo się uspokoi oraz wychłodzi. Jak silnik wyłącza się od razu po ostrej jeździe to turbo nie ma smarowania i łopatki mogą zatrzeć się.

Sam ciągle nie jestem jeszcze zdecydowany co brać. 1.4 TCe, 1.5dCi, 1,6 a może dołożyć do 1,9dCi. Na początku byłem pewny co do diesla 1.5, ale boję się drogich napraw. Trudno jest przewidzieć kiedy wtryski padną a jakość paliwa w Polsce trudno zweryfikować. Można trafić na badziewie zarówno na nieznanej stacji (chociaż tutaj większe prawdopodobieństwo) jak i na stacji z logo znanym w każdy regionie Polski i za jej granicami. Coraz bardziej jednak idę w stronę 1.4TCe. Myślałem, że będę kupował na dniach, ale muszę poczekać do połowy października. Więc mam jeszcze czas aby poczytać forum, może będą nowe promocje w salonie :).

Dzięki ver_batim.

Duzo mi ułatwiłeś. Ja niestety muszę już się roglądać za nowym wozidełkiem (mój potwór zaczyna grymasić a naprawa to równia pochyła do bankróctwa :) Jutro jade na jazde próbną megi 1.6 110KM wtedy bede miał jakieś pojęcie czy faktycznie jest tak jak wszyscy piszą ze jest zasłaby itd. Niestety nie mają tu 1.4 do jazd testowych więc muszę tę jazdę przeprowadzić w wyobrażni :))

Misiek82

Na Twoim miejscu bym nie zastanawiałbym się i brał 1,4 TCe.

Silnik 1,6 110 km jest dobry, ale do turlania się po mieście w korkach. Jak chcesz mieć przyjemność z jazdy to zdecydowanie polecam 1,4 TCe. W poprzedniej Megance miałem właśnie 1,6 i do puki jeździłem sam to było ok ale jak już wsiadały 2-3 osoby czy zapełniał się bagażnik było słabo. Jedyna przewaga 1,6 to spalanie, przy moim stylu jazdy palił ok 1l mniej niż 1,4. We wszystkich innych względach 1,4 TCe ma przewagę, elastyczność, wyciszenie, kultura pracy i co też bardzo ważne bezobsługowy rozrząd.

Najlepiej jak przejedziesz się obydwoma i sam wypróbujesz.

No i przejechałem się tą 1.6 :) Nie jest żle jeśli chce się jeżdzić spokojnie a i na autostradzie było nawet fajnie. Do momentu kiedy chciałem przyspieszyć :) Faktycznie myślałem ze zaraz wyjde i go trochę popchne. Niestety jedyny 1.4TCe jaki mieli w salonie byłw sceniku więc jazda nie miała sensu. Ale faktycznie chyba pójde 1.4 bez jazdy próbnej. Na dodatek wyposażenie jest dużo lepsze a różnica w cenie nie aż taka wielka. thx :)

Ja na jeździe próbnej jeździłem dwa razy dieslem, a i tak wziałem TCe w ciemno i bardzo sobie chwalę ten silnik.

Tu masz opinie o sceniku 1.4 TCe, jak widać wszyscy zachwalają silnik, a to przecież auto większe niż meganka, szczególnie grand scenic. Jeśli zatem podejdzie Ci scenik w tej wersji, to tym bardziej będziesz zadowolony z meganki

http://www.autocentrum.pl/oceny/renault/sc...130km-2009-2010

Kolega, który miał oazję jeździć Meganką i Scenicem 1,4TCe stwierdził, że w Scenicu zachowuje się on fajniej. Może to być tylko jego subiektywne uczucie. Na pewno potwierdził to, że 1,4 daje większą frajdę z jazdy niż 1,6.

• 4 tygodnie później...

Miałem okazję wykonać jazdy testowe Megi 1.5 dci oraz Scenic 1.4 TCE.

Benzyna chodzi zdecydowanie lepiej niezależnie od tego, że Scenic jest większy.

Nie ma turbodziury (a diesel ma wyczuwalną).

Dodatkowo jadąc 1.4 TCE specjalnie spróbowałem przyspieszyć pod górę na 6 - tym biegu.

Poszło bez problemu, silnik nawet się nie zająknął. Rakieta to wprawdzie nie była, ale przyspieszenie było wyczuwalne.

W stosunku do mojej Megi I 1.4 95KM rewelacja.

No i silnika w ogóle nie słychać.

Byłem ostatnio w salonie i w rozmowie z pracownikiem wyraziłem obawy, co do turbiny.

Dowiedziałem się, że szkoły jazdy kupują u nich Clio 1.2 z turbiną. Mają przejechane po 170 kkm i wszystko gra. Jak wiadomo w szkole jazdy samochodów się raczej nie oszczędza.

Btw.

W salonie Renault w Koszalinie mają b. profesjonalną obsługę.

reneyvan, kataryniarz, ja też w to nie wierzę .... :-/ a miałem okazje przejechać się meganką III z silnikiem 1.4 TCE i moje wrażenie było wielkie, ... jak wsiadłem później do swojej megi II z silnikiem 1,4 16V 98KM - chciałem popchać .... (powiedziałem sobie co za żeleźniak) ale tak to odczułem - a kiedyś jak kumpel wsiadł ze mą do mojej nowej (wówczas) właśnie jeszcze posiadającej megi II - to nie chciał uwierzyć, że to jedynie silnik o pojemności 1,4, po prostu myślał, że go robię w bambuko i mam pod maską przynajmniej 2,0 - sprawdził dowód i też był pod wrażeniem. A ja po jeździe 1.4 TCE maiłem chyba takie samo wrażenie. :shock: i wielkie oczy ... :-P :)

co do odczuć...

0-100

(kierowca -75kilo)Golf IV 1.9 tdi po tunningu ze zmianą wtryskiwaczy itd... około 140KM i 300Nm

kontra

(kierowca + pasażer - 200kg) moja Megi 2.0 TCe w serii... (mam problem z szybkim wrzucaniem biegów)

do 60-70km/h leciały tak samo z lekkim wskazaniem na tce - kiedy diesel wrzucił 3 było po zabawie - przewaga 1,5-2s do setki na korzyść tce

60-160

zaczynaliśmy od 3 biegu

(kierowca - czterech pasażerów - 300kg) audi a6 quattro 3.0 tdi

kontra

(kierowca + pasażer - 200kg) moja Megi 2.0 TCE w serii... (mam problem z szybkim wrzucaniem biegów)

do 140 leciały tak samo potem zaczynałem wyraźnie odchodzić - 2-3 auta różnicy

TCE to świetne silniki - niezwykle elastyczne : )

Dowiedziałem się, że szkoły jazdy kupują u nich Clio 1.2 z turbiną.

I Ty w to uwierzyłeś? :)

Jestem łatwowierny :)

A tak poważnie to zawsze biorę poprawkę na to, co mówią w salonie.

Z drugiej strony szwagier jeździ Laguną II z 1.9 dci. Tam też jest turbina, a przebieg zbliża się do 300 kkm. Na razie bez większych problemów.

Tyle, że on samochód szanuje, nie startuje z piskiem opon ze świateł, przy zimnym silniku ani nie jeździ na zasadzie: gaz - hamulec.

Na stronie Renaulta nie potrafię znaleźć informacji, czy ten silnik (1.4TCe) jest sparowany ze zwykłym sprzęgłem czy z dwumasą. Moment obrotowy nie jest jeszcze na tyle ogromny (jak w dieslach) aby stosować dwumasę, ale przed zakupem wolę się upewnić :). Dzięki za odpowiedź.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 18 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!