Mater Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Witam wszystkich serdecznie! Sluchajcie, mam maly problem. Wczoraj wjechalem na kanal bo cos mi manetka zmiany biegow zaczela "skakac" i pomyslalem sobie...poduszka na skrzyni biegow do wymany. Moje przypuszczenia sie potwierdzily i teraz pytanie: 1. Musze z tym jechac do mehanika czy moge sam wymienic(chodzi mi o to czy jak odkrece ta stara zuzyta to sie nic nie stanie? 2. Dodatkowa sprawa ta delikatne stukanie w srodkowym tlumiku tak jakby cos do niego wpadlo i kiedy dodaje gazu to w pewnej chwili to "cos" wpada w rezonans no i torche mnie to denerwuje...czy to juz oznaka ze tlumik sie konczy czy poprostu cos faktycznie moglo tam wpasc co wydaje mi sie malo prawdopodobne...myslalem zeby odkrecic ten tlumik i sprobowac to "cos" najzwyczajniej w swiecie wyciagnac. Prosze o wasze komentarze za kazda pomoc bede bardzo wdzieczny. Pozdrawiam!! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi92 Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Mater, możesz sam ta poduszkę zmienić, nic sie nie powinno stać, co do tłumika to najlepiej by go wyciągnąć i sprawdzić, może trzeba już wymienić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mater Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Arczi92 "nic nie powinno sie stac" czy nic napewno sie nie stanie bo to dwie rozne sprawy...mimo to dzieki za odpowiedz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi92 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Podbudujesz silnik, odkręcisz poduchę i założysz nową, nic sie niestanie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vargas Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Mater, słuchaj a jak dodajesz gazu to też manetka rusza się np. w przód a jak puścisz gaz to do tyłu (lub na odwrót) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
procho Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 nic się nie stanie. odrecaj i wstawiaj nowa :) bez ryzyka !! ja tez wymieniłem u sibie bo drążek zmiany biegów 'latał' po wymianie jest gites :) pozdro:) Przeczytaj czasem przed wysłaniem coś nawciskał na klawiszach i popraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vargas Opublikowano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Ok no to czas na wymiane. Słuchaj a dokładnie jaka to poduszka? żebym innej cholerka nie kupił ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
procho Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 niestety tych poduszek (łap skrzyni biegów) jest od cholery i jeszcze więcej. po prostu musisz sprawdzić jaka jest u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mater Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 No wlasnie przy gwaltownym dodawaniu gazu manetka cala lata i czuc normalnie jak silnik ma zaraz wyskoczyc spod maski czasem nawet slychac stuki...jak zagladalem pod auto na kanale to z mojej poduszki to prawie nic nie zostalo...zamowilem wlasnie nowa i teraz czekam az przyjdzie...skoro tak zapewniacie ze nic sie nie stanie to sam ja wymienie i dam pozniej znac co i jak...a jesli chodzi o ten tlumik to rozmawialem z moim ojcem o tym i on kiedys tez mial podobny problem powiedzial mi ze w tym tlumiku jest czesc tlumiaca w ksztalcie plastra miodu mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi no i to jest czesc ceramicna...w jego przypadku ta czesc sie poprostu poluzowala i przy pewnych obrotach wpadala w rezonans stad te stuki...zastanawialismy sie jak to cholerstwo naprawic...ktos ma jakies propozycje??myslalem o lekkim sklepaniu tego tlumika mlotkiem gumowym tak aby docisnac ta czesc tlumiaca...co wy na to? POZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Pewnie oderwała się ceramika w katalizatorze albo tłumik środkowy się rozpadł. Klepanie gumowym młotkiem może tylko pogorszyć sprawę. Najlepiej by było jakbyś odkręcił ten tłumik/katalizator i wyrzucił (o ile się da) oderwany kawałek. Jak już będziesz wymieniał poduszkę skrzyni to będziesz miał blisko do tego tłumika :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mater Opublikowano 4 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Rozumiem dzieki za odpowiedz...pozdrawiam! [ Dodano: 2010-01-07, 22:51 ] Dzis wymienilem poduszke i objawy ustapily:) tak wiec dzieki chlopaki za podpowiedzi;) Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sroqraf Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 witam, podłączam się do tematu "tańczącego" drążka zmiany biegów. Jestem ciekaw jaki jest koszt takiej poduszki? Przesiadłem się z lanosa, służbowej Pandy, Berlingo itd... no a w Megane drążek tak trochę Polonezem mi trąci, sądzę że po wymianie poduszki nie będzie tak dryfował. Z góry dzięki za odp. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mater Opublikowano 26 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Sroqraf, ja za poduszke zaplacilem niecale 50zl + koszty przesylki jak chcesz to moge podac ci namiary do goscia od ktorego to mam...kupilem to z allegro i jak przegladalem to mial najnizsze ceny...wymienic sobie mozesz to sam bo tam sa tylko 2 srubki do odkrecenia...daj znac czy mam szukac tych namiarow pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sroqraf Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Hej, udało mi się upolować poduszkę za 26 zł+wysyłka (nowy oryginał, chyba zbędny na magazynie). Auto zmieniło się nie do poznania :l: Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_23 Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Mam podobny "problem z latającym lewarkiem zmiany biegów": auto kupione w kwietniu 2011, zauważyłem latający lewarek, popytałem, doczytałem, wymieniłem w końcu łącznik-poduszkę pod skrzynią biegów (taka przekręcona "kość" była rzeczywiście wybita) 2 śruby 20 minut na kanale. Ok, poprawiło się, bo drążek przestał latać a jedynie delikatnie porusza się (nadal występował dyskomfort przy zmianie biegów). Mimo to, po jakimś czasie wymieniłem poduszkę nad skrzynią (lewa strona u góry), według mnie daremna robota bo tą co wyjęli fachowcy była ok, założony zamiennik SASIC. Teraz: nadal lewarek porusza się przód tył, czasami szarpie przy bardziej dynamicznej zmianie biegów, przy zapalaniu silnika lewarek przez moment zatelepie się, czasami mocniej szarpnie przy redukcji biegów. No i jeszcze jeden objaw którego nie było na początku: podczas jazdy głównie na 3,4,5 lewarek delikatnie faluje w rytm silnika. Czy ktoś zna rozwiązanie? Zastanawia mnie opinia osób które posiadają taki samochód od nowości, jak to było z tym lewarkiem? Latał, nie latał? Obiło mi się o uszy, ze istnieje "zestaw naprawczy wybieraka, ale czy to pomoże? Macie doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi