pawelp2008 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 No dobra, to wywołany do tablicy... 1,9 od 20.000 km wymieniłem pompę ciśnieniową ale to wg mechanika rzadkość w dCi i widocznie miałem pecha, poza tym dwa razy zapalił mi sie komunikat o problemie z wtryskiem ale dostał po garkach i przeszło ;-) . Fakt, spalanie większ niz 1,5 ale coś za coś. Czy w trasie czy w mieście jest z czego skorzystać przy wyprzedzaniu albo po prostu jak trzeba przycisnąć w różnych sytuacjach. Wyprzedzanie w trasie odbywa się prawie zawsze bez redukcji, jedynie czasem zadymi i tyle :-P . Więcej grzechów nie pamietam ;-) . Ja bym brał 1.9 a jak bym miał więcej funduszu to 2.0 8-). Bym zapomniał mamy z kol.kataryniarz, umówioną ustawkę ;-) więc jak się uda to będą konkretne porównania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabcio Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Żeby Cię nie zmartwić to w moim 1.9Dci w mieście spalanie 8.2 to było coś normalnego przy spokojnej jeździe :( Dodatkowo do bezawaryjnych silników to on nie należy :) krótko o awariach: -Turbina -Wtryski -Przepływomierz -Zawór Egr ... i na deser "GŁOWICA" się rozpadła przy 180K po tej awarii zmieniłem na nowy model :) Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 pawelp2008 byle do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Silver, zadajesz głupie pytania... Dla Ciebie tylko i wyłącznie 1.9 dCi ,no chyba,że wpadnie Ci w ręce 2.0dCi-jeszcze lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelp2008 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 wpadnie Ci w ręce 2.0dCi-jeszcze lepszy tak, właśnie tak 8-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silver Opublikowano 27 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 waldek708, no już postanowiłem przecież że 1.9 ten 120 konny podciągnę go do 200 z palcem ... :( i wzmocni się to i owo i będzie git ;-) aleRabcio, mnie teraz zmartwił :-/ jak to się ma u reszty ?? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soko Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 pierwsze co jak zobaczyłem tytuł zacząłem się zastanawiać czemu 1.5 dci 85 a 1.9? przeskok z pominięciem 1.5 105 km mnie zdziwił... ale widzę że koledzy już zwrócili na to uwage. pozostaje życzyć powodzenia w szukaniu odpowiedniej sztuki :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silver Opublikowano 28 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 soko, jest napisane w 1 poście zanim zwrócili uwagę czytaj :-P 1.5 105 wychodził po FL a ja chcę tą przed bo te po FL mają jedną wadę która powstrzymuje mnie przed jakimi kol wiek modami Temat zamknięty jeśli chodzi o wybór to będzie mój 1 diselek i się bałem, jak z awaryjnością itp ale nasłuchałem się sporo i mówię z góry że w ciągu miesiąca zawita u mnie nowa megane II combi najlepiej 1.9 i będzie ostro modzona a wszystko będzie udokumentowane :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scar Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 te po FL mają jedną wadę która powstrzymuje mnie przed jakimi kol wiek modami z prostej ciekawości. Jaka wada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4rt Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Ze spalaniem w 1.9 dCi nie jest tak strasznie. Przykład spalania na trasie, na tempomacie (90km/h, 6-bieg) ok. 5 l/100km. W mieście też nieźle, 8 litrów nigdy nie przekroczyłem - wolno nie jeżdżę. Średnie spalanie w cyklu mieszanym 7 l/100km . Można zejść niżej ale warto? Co do skrzyni to na 6 biegu przy 2 tys. obr. a na zegarku 110km/h. Na trasę, gdy człowiek chce się zrelaksować to nawet za dużo A co do mocy to Silver powiem Ci, że miałem w planach coś więcej grzebnąć ale auto po chipie sobie ładnie radzi. Pali niewiele a jak trzeba to pokaże rogi. Awaryjność w moim 1.9 dCi, odpukać, żadna. Paliwo leję, olej raz wymieniłem i filtry, o turbinę dbam, chodzi elegancko. Cóż, polecam ten silnik! :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 30 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Troche "rusze" temat, otóż w przyszłości mam zamiar kupić Megane II i mam dylemat między 1.5 105km, a 1.9 120/130 (zależy z którego roku autko). Spalanie i wogóle wszystko już napisaliście, ale co z awaryjnością, strasznie boje sie 1.9dci, bo dużo złego o nich słyszałem, a o 1.5 jakoś nic... Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coolesh Opublikowano 30 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 mój mechanik mówi że te 1,5 to jednorazowe silniki a 1.9 to szacun. Mi się nic istotnego nie popsuło, z reguły wymieniam jakieś detale w zawieszeniu bo miękkie fance są podatne na uszkodzenia na polskich dziurach. Jeśli kupię następnego diesla (jeszcze nie wymyśliłem marki i modelu, tym bardziej silnika) to poniżej 1.9 nie zejdę (a chętnie kupie klekota następnym razem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi