slavOK Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 wczoraj spotkała mnie niemiła niespodzianka, koleś przyciął zakręt i wjechał we mnie sprinterem :/ cały bok do robienia koszty pokrywa polisa OC gościa, jak myślicie na ile mi to wycenią: (gość ubezpieczony w HDI) mam nadzieje, że nie będę musiał dopłacać do interesu... jutro jadę na wycenę. :evil: :evil: no i jak gadać z likwidatorem by nie wyruchał mnie na kasę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 W ASO w Płocku biorą 450 zł za element. U Ciebie jest 7 elementów + lusterko + felga z przodu (nie wiem jak to się liczy). Drzwi do wymiany, błotnik, listwy boczne, migacz też. Jak na moje oko 3500zł to minimalne minimum za samo lakierowanie jak będziesz robił w ASO - tam najlepiej jechać na wycenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scar Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 w serwisie salonu firmowego, tylko jedne drzwi, przednie i rysa progu było 9600zł za zrobienie. Drzwi wymienili. Twoje do wymiany komplet plus błotnik i pewnie coś jeszcze. :shock: tak to widzę, piętnaście za ASO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 slavOK, jak by co to mam w tym kolorze idealne elementy które ci potrzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 jak dla mnie 10k to bedzie minimum jakie zaspiewa ASO... Jedne drzwi kompletne kosztuja bez lakierowania kolo 4k... Pare lat temy wymieniałem drzwi (przód i tył) w Sienie (też z OC sprawcy) i PZU zapłaciło 8600 brutto (rozliczenie bezgotówkowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavOK Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 kolek, dzięki za info myślę, że się zgłoszę do Ciebie... Czyli rozumiem, że pierw mam sobie jechać wycenić szkodę do ASO a następnie tą wyceną machnąć przed nosem likwidatorowi z HDI, czy może pierw wycenia likwidator i jak mi się nie podoba to do ASO tak ? nie ukrywam, że chciałbym dostać kasę do ręki i zrobić sobie to we własnym zakresie u dobrego lakiernika a nie jakiegoś partacza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnD Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Ja bym Ci radził wycenić i zrobić wszystko w ASO, i rozliczenie bezgotówkowe - będziesz miał pewność że wszystko będzie zrobione tak jak trzeba [o ile dobre ASO] Mi zwykły lakiernik [nie ASO] za nadkole, przedni reflektor i zderzak zakrzyczał ~2300zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K1LL3R Opublikowano 16 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2009 Kolego slavOK, jak zależy Tobie na gotówce na "ręke", to jedz do ASO niech Ci wycenią szkodę (na papierze z pieczątka lub podpisem kierownika serwisu), następnie wyślij papiery do HDI i walcz o ugodę w wysokości 70-80% wartości auta, jak pójdą Tobie na ręke to dostaniesz pieniądze, a jeśli nie to daj auto na bezgotówkowe do ASO i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavOK Opublikowano 16 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2009 byłem dziś w HDI złożyłem wniosek, gość po oględzinach porobił foty i sporządził protokół oceny tech. nabazgrał tak: Do wymiany błotnik przód lewy zderzak przód listwa zderzaka przód kierunek bok reflektor lewy porysowany klosz drzwi lewy przód listwa drzwi drzwi tył listwa drzwi tył lusterko + szkło listwa zderzak tył do odbudowy alufelga - lakierowanie błotnik tył lewy - blacharka + lakierowanie zderzak tył lakierowanie klamka drzwi przód lakierowanie ...... do 2 dni mam dostać wycenę będziemy widzieć co zaproponują jak polecą w kule i będą mi proponowali jakieś ceny części używanych to jadę do ASO na wycenę - jak zanegują, to popierdzielę i zażyczę sobie naprawę w ASO renault wtedy ich trochę skrobnie. na razie spokojnie czekam na wynik wyceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 16 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2009 Zawalcz o wymianę błotnika tylnego, tak pofalowanego nie odprasują na cacy, zwłaszcza, że każda ostra linia, to wzmocnienie, tego się nie da odprasować, tak samo jak zegniesz kartkę na pół i potem ściśniesz wzduż zagięcia, to powstałych fal już nie naprawisz. Tam wejdzie 5kg szpachli :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavOK Opublikowano 16 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2009 DrNO, nikt mi tu kitu na błotnik wciskał nie będzie :D Podjadę do ASO w przyszłym tyg dla świętego spokoju zrobić tą wycenę, popytam blacharzy w okolicy i w ASO czy coś da się z tym błotnikiem sensownego zrobić... jak by nie było nie chciał bym mieć ciętego samochodu a wymiana takiego błotnika to dość spora ingerencja :-x i jak się ktoś do tego dobrze nie przyłoży (a naprawa w ASO nie gwarantuje, że lakier i zgrzewy będą TipTop) to będzie widać ingerencje... no ale jak się dało nie będzie tego rozwiązać w sposób taki jak bym chciał to będziemy ciąć i się odwoływać hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 Ja już Ci powiem, że się nie da... Koleś z ASO w Wieliczce, gdzie właśnie naprawiają auta, pokazywał mi błotnik w LII, której właściciel się uparł, że ma być tylko wyklepany... dramat :/ Choć i tak przyznam, że robota pierwsza klasa, ale po prostu się lepiej nie da. Trzeba by ściągnąć blachę, rozwalcować na gorąco, i od nowa na tłocznię, żeby były takie same ładne kąty. Ja tam też wymieniałem 2/3 poszycia progu, po spotkaniu z głazem. No jest idealnie gładko. Nawet jak auto umyte, nawoskowane i się błyszczy jak psu :D to mając ten efekt "lustra" nie widać, gdzie jest łączenie. Jeśli nie wierzysz w swoje ASO, z czystym sumieniem zapraszam do Wieliczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 slavOK, jak chcesz to ja mam dobrego blacharza i lakiernika... ja mam jak chcesz: listwa zderzaka przód kierunek bok reflektor lewy porysowany klosz mam sam klosz. drzwi lewy przód listwa drzwi drzwi tył listwa drzwi tył plastik lakierowany na lusterko listwa zderzak tył błotnik tył lewy - blacharka + lakierowanie - mam taki błotnikj pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 Ja bym błotnika nie wymieniał, bo spawy (zgrzewy) które się pojawią po tej operacji nie będą już dostatecznie zabezpieczone jak ma to miejsce w fabryce. Dobry blacharz wie co zrobić, żeby blacha się "skurczyła" bo po każdym wgnieceniu ulega rozciągnięciu i to dlatego jest trudno ją przywrócić do początkowego stanu. To jest moja opinia wyrobiona na podstawie opinii blacharza którego znam bardzo dobrze a samochody robi już o wiele dłużej niż ja po tym świecie chodzę i dlatego też jak bym robił swoją Megankę to bym nie dał nic wycinać, gdyby nie było takiej konieczności :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavOK Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 kolek, trzymaj to dla mnie, jak mi wycenią dobrze to się zgłoszę do Ciebie, jak wycenią nie po mojej myśli to się zgłoszę do ASO :D na przód to bym sobie z chęcią wrzucił zderzak od RS, ale narazie nie widzę nic w rozsądnej kasie na alledrogo. [ Dodano: 2009-05-19, 22:28 ] Panowie, wycenił gość na 6tyś z hakiem, brać czy się użerać ? nie wiem czy jest sens się z nimi bić, bo musiał bym sobie jakieś faktury pozałatwiać, a oni liczą amortyzacje i takie tam inne bzdety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi