Nik Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 glenn, no po prostu jesteś mistrzem Niemal spadłem z krzesła 8-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glenn Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Cieszę się big ;-> A teraz poczytaj.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomeko Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Panowie. Wątek wbrew pozorom jest na ciekawy temat. Porównanie jakiego dokonują chyba wszyscy stojący przed zakupem tej klasy autka. Więc z łąski swojej przestańcie ciągle OT bo siłą rzeczy zaraz Prezes zamknie i ten wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glenn Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Ale to nie jest O|T. nik/big wzrusza powietrze nie podając zadnych dowodow. A fakty sa jakie są. Dodatkowo za megane przemawia, niższy poziom hałasu(identyczny z tym w nowym superbie i i lepszy w przypadku golfa 6) Również biorą pod uwagę wybór pomiędzy 2.0tdi i 1.9dci, 1.9dci okazuje sie lepszy. Powyzsze to tez nie moje widzimisię, a wyniki testow am i amis, tak jak lepszy układ jezdny w megane. Co do 1.4tsi...no pozyjemy zobaczymy... juz sie w kazdym razie zaczyna robic ciekawie. http://www.racingforum.pl/index.php?showtopic=72935 Polecam uwadze linki do forum audi. Jedyna przewagą oktawi, jest większy bagaznik, ale nie kazdy wozi 5 worków buraków na targ. BTW nikbig, skoda w koncu zaczela szanowac polskich klientow ? Komp "mówi" po polsku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nik Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 glenn, nie rozumiem po co te złośliwości?? ja zapytam tak - czy Renault zaczęło wkońcu szanować polskich klientów? Czy moze dalej Renault Polska i ASO traktują klienta jak szmatę?? Czy w ASO Renault nauczyli się już jak wymienia się rozrząd, czy dalej tego nie patrafią?? A co do przewożenia buraków, to o to samo mógłbym się zapytać odnośnie Megane Nie rozumiem po co te złośliwości?? Nie potrafisz inaczej dyskutowac? Tak cię rodzice wychowali?? A co do skody Octavii i Megane III . O II jeżdże na co dzień od 2,5 roku. Renault Megane III miałem okazje zrobić za kierownicą ok .50 km (to daje jako taki pogląd). Nie ma nawet co wspominac o prowadzeniu tych 2 aut, bo O II prowadzi się o klasę lepiej i pewniej. Co jest dość naturalne, bo nigdy belka skrętna nie dorówna systemowi wielowachaczowemu w precyzji prowadzenia. Owszem wielowachacz jest drozszy w eksploatacji, ale zapewnia większa prezyję prowadzenia. Dodatkowo O II ma prezyzyjnie dobrane wspomaganie kierownicy. Układ wspomagania Megane III jest przewspomagany (przy 120 km/h kierownica lata w rękach jak podczas manewrowania na parkingu). Przewagą Octavii jest też jakość montażu i użyte do wykonczenia materiały. I naprawdę życzyłbym sobie żeby Renault zaczeło tak montować samochody - po 2,5 roku jazdy po polskich dziurawych drogach wyłaczam radio i wewnatrz jest absolutna cisza bez jakichkolwiek skrzypień czy piszczeń. No i jeszcze jedna przewaga, z praktyki, podczas uzytkowania poza wymiana znaczka na gwarancji absolutnie żadnych usterek :) i to do mnie przemawia kolego Jesli chodzi o przewagę renault nad skodą Octavia II to widze 2 rzeczy. Duzo lepiej w renaule rozwiazane jest sterowania systemem audio. Jets poręczniejsz ei praktyczniejsze. Oraz duzo lepiej w renault umieszczony jest sterownaik lusterek zewnetrznych i właczanie ich podgrzewania. Reszta, z perspektywy czasu przemawia ma korzyść skody. Wiesz, z Renault mam do czyniena od 1991 r. kiedy to rodzce kupili Renault 5 (genialne autko ), potem 21 która dostałem później ja (super wygony samochód acz awaryjny i kłopotliwy w użytkowaniu), nastepnie miałem Clio II 1.9 d, potem Lagunę I ph II kombi, a ojciec ma teraz Megane II. Więc auta tej marki wraz z ich zaletami i wadami znam jak własną kieszen i naprawde wiem co pisze i staram sie być obiektywny. P.S. Podaj mi prosze numer i misąc pisma Auto Motor i Sport w którym napisane jest że układ jezdny Megane III jest lepszy niz w Skodzie O II. Bardzo chętnie to poczytam, bo nie przypominam sobie takiego testu w tej gazecie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glenn Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 MAciuś, nawet niemieckie pisma mają odmienne niz ty zdanie w kwestii prowadzenia i materiałów w m3. Napisz nam jeszcze ILE km zrobiles przez te 2 lata. 19 tkm? Tyle miala twoja oktawia, gdy napisales na ocp post, w ktorym chwaliles niebywalą bezawaryjnosc oktawii. W zasadzie trudno to nawet traktowac powaznie. Co do aso, no coz, pompy w 1.4tsi zmieniaja bez problemu? A moze zmieloną skrzynie biegow, po smiesznym przebiegu, twojemu "koledze" z ocp tez zmienili, czy moze wyslali kolege na drzewo, stwierdzajac, ze to jego wina?Aso to aso..i tylko aso. Naprawdę bym chciał, zeby skoda miala w reku jakis argument, a nie tylko duzy bagaznik. Dla mnie EOT bo nie masz zadnego argumentu na poparcie lepszego prowadzenia sie o2. Poszukaj sobie ;-> nie tylko w amis, ale i w innych. Parę cytatów z porownania 02 g6 i m3 "Dobre wrazenie nie ustepuje po zajeciu miejsca za kierownica, megane charakteryzuje sie znakomita jakoscia wykonczenia i dorownujacymi jej materialami, bardzo wygodnymi fotelami(szczegolnie godnymi polecenia osobom narzekającym na kregoslup), oraz dobra pozycja za kieronica." O silniku 1.9dci:" Kultura pracy jest jednak nawet wyzsza niz w przypadku jednosctki grupy vw, plynnosc z jaka rozwija moc, i znakomite wyciszenie, moga imponowac. Przy tym, silnik renault byl w tescie najoszczedniejszy". G6 mial 2.0tdi cr, o2 2.0tdi pd. O ukladach jezdnych: " Uklady jezdne vw i skody sa zblizone, choc latwo wyczuc, ze mniej pekaty golf prowadzi sie bardziej bezposrednio i zywiej reaguje na polecenia kierowcy. To oczywiscie skutek duzego plecaka, ktory nosi skoda, tylna czesc nadwozia, wazy swoje. Znacznie lepiej od niej, wypada w porownaniu do golfa megane. Roznica jest sposob reakcji. egane jest lagodniejsza od golfa, ale rownie pewna w prowadzeniu. Nieco zbyt mocne wspomaganie kierownicy nie pozwala jednak czuc tak mocnego zwiazku miedzy kierowca a samochodem ,jaki tworzy golf, ale z drugiej strony, czy po to kupuje sie samochod kompatkowy z silnikiem diesla? Dalej czytamy: " bezpieczenstwo aktywne, we wszystkich autach wspomagane jest ukladami kontroli trakcji i esp. Co ciekawe, vw i renault, korzystaja chyba z nowszego orpogramowania systemow, niz skoda. Nawet w warunkach paskudnej pogody, blota posneigowego na ulicach i temperatury ok.0 stopni, vw i renault wykorzystywaly wszystkei rezerwy tkwiace w podwoziu, zanim pozwolily sobie na ingerencje elektroniki.(co swiadczy wlasnie o dopracowaniu podwozi wlasnie). Skoda interweniuje wyraznie wczesniej... Na koniec..ciekawostka..najdrozsza byla....skoda...ktora w serii nie miala nawet automatycznej klimy(1600 pln doplaty). I zeby nie bylo...sam w chwili obecnej mocno biore pod uwage superba kombi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nik Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 w chwili obecnej mam 26 tys km i zadnej awarii Dla mnie nie masz żadnego argumentu na poparcie lepszego prowadzenia sie Megane III. Prosze o ten numre AMiS (tak sie składa, że mam WSZYSTKIE numery od 1991 r, wiec chetnie tam zajrze i przeczytam ) P.S. Glenn dzykusja z tobą nie ma absolutnie żadnego sensu. Ty jesteś fanatykiem który ma klapki na oczach i niczym nie róznisz sie od fanatyków ze znaczkim VW na masce :) Tak więc żeby dalej z tobą nie dyskutować, bo nie ma w tym zadnego celu ani przyjemnosci powiem ci tak: Megane III jest najlepsze na świecie prowadzi sie super (nawet DB 9 mu w tym nie dorównuje) i jest genialnie wykonane. Wogóle jest super, a Skoda to szmelc i dno. Myslę, że to powinno usatysfakcjonować toje chore ego, przynajmiej na jakis czas . Z mojej strny to tyle, bo juz nie raz dyskusję z toba przerabiałem i wiem czym to pachnie (a raczej nie pachnie ;; ) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 JAk można porównywać Octawię do Megane??? Octawia to pncerwag do pracy - to auto jest zaprojektowane dla przedstawiciela handlowego. Z założeniem że ma w nim pracować a nie odczuwać przyjemność z samego siedzenia we wnętrzu. 1.6MPI ? i masz odpowiedź czemu taka zniżka! Skoda była jest i będzie zapleczem vw gdzie oddawane będą silniki i wszelkie rozwiązania które były nowościami w vw. Nie ma co nadmieniać co chwilę że jest na płycie podłogowej A3 - tylko czemu Audi zawiesza jego produkcję? Był za dobry? Zdecydowałeś się na taki wybór - Twój wybór. Ale wiedz że choćbyś nie wiem jak się teraz wypierał to wrócisz do Renault, bo nieuchronnie zatęsknisz za stylowym wnętrzem i głównym mottem Renault - wsiada sie do Reni by po spojrzeniu na kokpit się uśmiechnąć i powiedzieć "ale tu przyjemnie" Ale już dziś wybaczamy Ci tą dezercję.... ludzi czasem błądzą.... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nik Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 hornet, jesteś w gignatycznym błędzie do Renault już nie wrócę Po Octavii najprawdopodobniej będzie Accord lub BMW 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 A nie mówiłem że będziesz teraz zaprzeczał Wrócisz.... zaskoczy Cię to samego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glenn Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 hehe i jak zawsze nikus/bigus/macius zabral zabawki, tupnął nóżką i zmienil piaskownicę LOL Zostawiając jeszcze brzydki zapach prywatnych wycieczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 A wracając do pytania - wybór jest prosty. Zamrażając kwotę, która jest do wydania i ustalając że to ma być diesel Octavia odpada w przed biegach. 1.9dCi to już pewna jednostka i sprawdzona. Wnętrze to już kwestia gustu, w Megane masz smak i styl, w Skodzie cóż, może za kolejne 2 generacje. Z zewnątrz, trafnie ktoś opisał że Octavia to rozdmuchany Golf, w Megane jest to delikatne kombi, sylwetka bardzo proporcjonalna i dynamiczna. Wyposażenie temat rzeka w Renault i to dużo seryjnie a jak w dodatku to w nie wygórowanych cenach. Zamów sobie w Skodzie 2 strefową klimę fabryczne Navi (w Reni tomtom, a nie dziadostwo z badziewnymi mapami i raz na rok aktualizacją) i ESP to szybko się okaże że budżet na samochód szlag trafił. Stary jak byś chciał to nie przegadasz. Meganka to jak młodziutka zgrabna Francuzka w kapelusiku spacerująca wiosną plażą w Nicei, a Skodzina jest jak barmanka na święcie piwa gdzieś w bawarii..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nik Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 glenn, poczytaj sobie wpisy niejakiego Sokratesa i przemysl je dokładnie. jak ci napisałem wyżej rozmowa z tobą jako fanatykiem nie ma absolunie zadnego sensu bo ŻADNE argumenty do ciebie i tak nie dotrą Równie dobrze mógłbym sie wdać w dyskuję z Hitlerem na temat bezsensowności i bestialstwa eksternimacji Żydów. Efekt bylby taki sam jak dyskusja z tobą. Dyskutować można z kimś na poziomie, kto wie na czym polega dyskusja. To tyle z mojej strony, bo naprawde nie chce mi się już wiecej mojego cennego czasu na ciebie tracić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 A tak osobiście to Octavie zawsze mi się kojarzą z służbówkami wyprzedzającymi na trzeciego a za kółkiem goguś w garniaku gadający przez komórkę i CB jednocześnie z pretensją na minie - "o co chodzi ja się śpieszę, zepchnąłem Cię do rowu i co z tego" To moja prywatna wycieczka - potwierdzona przeze mnie osobiście! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glenn Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 glenn, poczytaj sobie wpisy niejakiego Sokratesa i przemysl je dokładnie. jak ci napisałem wyżej rozmowa z tobą jako fanatykiem nie ma absolunie zadnego sensu bo ŻADNE argumenty do ciebie i tak nie dotrą Równie dobrze mógłbym sie wdać w dyskuję z Hitlerem na temat bezsensowności i bestialstwa eksternimacji Żydów. Efekt bylby taki sam jak dyskusja z tobą. Dyskutować można z kimś na poziomie, kto wie na czym polega dyskusja. To tyle z mojej strony, bo naprawde nie chce mi się już wiecej mojego cennego czasu na ciebie tracić. ty jestes chlopie chory. Naprawde przykro mi z tego powodu. Poki co, argumenty przedstawilem ja, ty tylko trollujesz...jak zwykle zresztą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi