Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rozladowany akumulator i nie odpala

maniek-02

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam takowy problem moja megane jest u blacharza. rozladowal sie akumulator i nie mozna jej odpalic tzn kreci ale nic sie nie odzywa silnik. Przed tym wszystko bylo ok. Palila bez zadnego ale. Czy mogl zablokowac sie immo gdy aku wysiadl. Dodam ze aku wyladowal sie naturalnie po prostu auto nie bylo uruchomiane ze trzy tygodnie. palwka bylo ok 8l. Teraz wskaznik leci na R swieci sie rezerwa i auto nie odpala. Kontrolki po przekreceniu kluczyka normalnie gasna tzn zostaje od oleju, ladowania i rezerwa. Czy jest mozliwe ze rozkodowal sie kluczyk lub jakis bezpiecznik padl bo tak jak mowie wskaznik paliwa jest na R i pali sie rezerwa. a moze paliwko mi sposcili ale mysle ze az nie tacy glupi zeby nie zostawic z litry na odpalenie. Moze jakies rady, sugestie???? Jak to sprawdzic co padlo. Przedtem wszystko bylo ok palila za pierwszym razem. Silnik 1.6 16V benzyna bez gazu. Pozdrawiam.

Skoro wszystko w środku przygasa podczas "kręcenia rozrusznikiem" to musisz podładować aku... Gdy go wyciągniesz nic się nie rozprogramowuje prócz :

- radia

- godziny na wyświetlaczu komputera

Nie ma opcji, że przy normalnym wyciąganiu aku coś innego się rozkodowało...

A mówiąc w kluczyku - mógł się rozkodować przy zmianie bateryki w kluczyku... Jak go przyuczyć masz napisane w instrukcji obsługi...

Skoro wskaźnik paliwa "leży" to trzeba przyjąć ,że tego paliwa tam naprawdę nie ma i najprościej zanim zaczniesz rozbierać samochód dolej paliwa do zbiornika. Jeżeli nie zapali to wtedy będziesz się zastanawiał co z tym zrobić .

Skoro wskaźnik paliwa "leży" to trzeba przyjąć ,że tego paliwa tam naprawdę nie ma i najprościej zanim zaczniesz rozbierać samochód dolej paliwa do zbiornika. Jeżeli nie zapali to wtedy będziesz się zastanawiał co z tym zrobić .

Wlasnie od tego zaczne naleje paliwa do zbiornika. No ale az tacy debile zeby cale paliwko ukrasc ehhhh ta polska mentalnosc bierz ile sie da :)

[ Dodano: 2010-02-12, 19:35 ]

Sprawdź wyłącznik bezwładnościowy.

Wylącznik ok wcisniety.

Dzieki za odpowiedzi.

Proszę doczytać w regulaminie forum o zasadach pisowni postów.

Sprawa pierwsza to sorry ale akumulator się nie może rozładować po 3 tygodniach. Jest poprostu szrot i tyle. Ja często jak autami handlowałem to samochód stał np. miesiąc i podchodziłem i odpalał od ręki...

Co do paliwa to polecam najpierw wlać z 5 litrów minumu, a polecam 10 i starać się odpalić. Jeśli auto stoi u mechanika to na kablach spróbujcie odpalić. To nie diesel więc benzynka powinna od ręki na kablach odpalić...

akumulator się nie może rozładować po 3 tygodniach

Jasne, zwłaszcza gdy ma 5 lat przy -20 stopniowym mrozie.

Jak Ci coś spawali to mogli popalić elektronikę. Druga sprawa, dokładnie przeczyść papierem ściernym klemy i końcówki biegunów na aku., posmaruj wazeliną (ołów się utlenia i powoduje gorsze przewodzenie prądu - przygasanie kontrolek).