Arathron Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Witam Mialem dzisiaj taki wypadek przypadek na parkingu: osoba przede mną Matizem(pomaranczowy prostokat) wyjezdzala przodem, ja moją Megi (zielony prostokat) musialem wyjezdzac tylem. Kobieta z Matiza nagle zahamowala a ja nie zdazylem (do tego snieg z deszczem :/) i doszlo do lekkiego dotknięcia aut, Megi wyszla bez najmniejszego zadrapania, Matiz ma lekko nadpęknięty zderzak (zdjęcie poniżej). Moje pytanie jest takie, slyszalem od wuja ze wina jest obupólna - czy to prawda? Wuja jest kierowca zawodowym wiec powinien wiedziec jednak mi sie wydaje ze wina jest raczej tylkko moja i dlatego pisze tutaj :lol: I nie wiem, czy koszty pójdą wtedy na pół czy tylko ja będe musial zaplacic za wyrządzoną szkode? Proszę o pomoc Z góry dziękuję ;) Pozdrawiam ;) Mapka sytuacyjna Miejsce, które ucierpialo ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Moim zdaniem wina niestety jest po Twojej stronie. Powinieneś zachować bezpieczną odległość. Poczekaj na inne opinie :-> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Dla mnie twoja wina. To ty wyjeżdżałeś z miejsca parkingowego i musiałeś bardziej patrzeć aby włączyć się do ruchu. Ona zjeżdżała więc po prostu za szybko chciałeś cofnąć do opisanych warunków. Nie ma w tym winy że ona nagle zahamowała. Ma takie prawo. Ale nie przejmuj się bo święta idą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoofeR Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 [...] a ja nie zdazylem [...] No to chyba wszystko jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arathron Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Dzięki :lol: Byłem pewny, że to moja wina ale po słowach wuja wolałem się utwierdzić w tym przekonaniu Części do Matiza nie brakuje, drogie nie są, a takie małe pęknięcie nie przeszkadza w jeździe więc mam nadzieję, że się jakoś dogadam z sąsiadką ( okazało się, że mieszka na drugim końcu mojej ulicy ) Planowałem sobie wstawić nowe żarówki (Blue Vision) ale wychodzi na to, że jeszcze trochę poczekam ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbarann Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Arathron, albo załatw gdzieś drugi zderzak a ten jeszcze sprzedaż na allegro... Albo kup ładne kwiaty (jeśłi sąsiadka wolna) jeszcze może cię na kawę zaprosi :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arathron Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Właśnie rozglądałem się za drugim zderzakiem Sąsiadka zajęta :lol: Byłem u niej dokładniej zobaczyć co i jak z tym zderzakiem, małe 2-3 cm pęknięcie od zaślepki haka Jej mąż powiedział, że to nic takiego i nie wziął kasy za to ;) Więc żaróweczki jednak będą ;) A sąsiadce dam jakieś kwiatki w ramach przeprosin i podziękowania ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kecaj55 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 I TAK POWINNO SIĘ ZAŁATWIAĆ TAKIE SPRAWY popieramArathron, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chess175 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 I TAK POWINNO SIĘ ZAŁATWIAĆ TAKIE SPRAWY też popieram ale... z niektórymi da się tak załatwic sprawę a z iektórymi nie... cóż zycie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoundWave Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Art. 23. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany: 1) przy wymijaniu zachować bezpieczny odstęp od wymijanego pojazdu lub uczestnika ruchu, a w razie potrzeby zjechać na prawo i zmniejszyć prędkość lub zatrzymać się; 2) przy omijaniu zachować bezpieczny odstęp od omijanego pojazdu, uczestnika ruchu lub przeszkody, a w razie potrzeby zmniejszyć prędkość; omijanie pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia w lewo może odbywać się tylko z jego prawej strony; 3) przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność, a w szczególności: a) sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia, upewnić się, czy za pojazdem nie znajduje się przeszkoda; w razie trudności w osobistym upewnieniu się kierujący jest obowiązany zapewnić sobie pomoc innej osoby. 2. Zabrania się cofania pojazdem w tunelu, na moście, wiadukcie, autostradzie lub drodze ekspresowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian1000000 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Arathron, cofałeś zawsze będzie :-/ twoja wina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Sprawa w zasadzie już załatwiona więc zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi