eloziom Napisano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 witam, przymierzam się do przesiadki z wysłużonej Megane z 98 r. do Scenica 2000-2003. Z silnikami benzynowymi sprawa jest prosta 1.6 i 2.0 16 V to najpopularniejsze jednostki i z takimi motorem będę auta szukał ale dużo większy jest wybór egzemplarzy z silnikiem diesla. I tu moje pytanie, jeśli diesel to jaki ? nie znalazłem nigdzie konkretnej rozpiski jaki motory były montowane w tych rocznikach, dTi i dCi, TD. Czy ktoś może mieni skierować na stronę gdzie znajdę parametry tych motorów ? jak je odróżnić i który wybrać ? czy któryś jest bardziej polecany od innego ? jak z ich awaryjnością i czy są drogie w eksploatacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek_c Napisano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Wyboru to raczej nie masz - 1,9 dti i 1,9 dci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meganecoupe02 Napisano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 marek_c, był jeszcze osiołek 1.9D 64KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawisza1980 Napisano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 W roczniku powyżej 2000 chyba nie było zwykłego diesla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meganecoupe02 Napisano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Był, znajomy ma z 2000r. Już czasami pojawiały się na forum ogłoszenia Sceniców z tymi osiołkami, jednak nie pamiętam czy były to roczniki nowsze niż 2000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lepper_pl Napisano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Z tego co ja widziałem ale mało mogłem widzieć to dti dostaniesz do rocznika 2001 a powyżej to Dci tylko. TD wcale nie było w renaulcie a jedynie Dt ale to w wersji ph1 więc Ciebie nie dotyczy. ja tam ze swojego Dti jestem zadowolony. Faktycznie ze dwa osiołki 64KM widziałem ale tylko w ogłoszeniach. Silnik choć bezawaryjny ale stanowczo za słaby dla megane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloziom Napisano 21 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 a jak je rozpoznać ? gdzie są oznaczenia i jaki mają poszczególne motory ? mam nadzieje że te 2 diesle nie są owiane "złą sławą" tak jak te nowoczesne z megane II gdzie jak poleci pompa wtryskowa albo coś w tym stylu to koszty w kilku tyś złotych się nie zamykają A czy te silniki mają sprzęgło z kołem dwumasowym ? chce po prostu uniknąć kosztownych napraw jeśli coś poleci podczas eksploatacji, o auto będę dbał tak jak o każde moje poprzednie ale wiadomo jak to jest z kilkuletnią używką, nigdy nie wiadomo kiedy coś poleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek_c Napisano 22 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Z tego co ja widziałem ale mało mogłem widzieć to dti dostaniesz do rocznika 2001 a powyżej to Dci tylko. Fakt że w Megane ale widziałem silnik dti z rocznika 2002 lub 2003 początek, silnik dti jest tańszy w ewentualnej naprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloziom Napisano 23 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 To jak jest z awaryjnością tych dCi i dTi ? naprawy są kosztowne ? jak skrzynie biegów i sprzęgła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes Napisano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 To jak jest z awaryjnością Jaką awaryjnością :) Lejesz i jedziesz :) Trzymasz terminowe przeglądy i dbasz to nie ma problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts