skaramanga Opublikowano 1 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 Witam, Ostatnio zauważyłem, że coś mi kapie od spodu. Oleju niby mocno nie ubywa, paliwa też więc czekałem co to może być. Aż dzisiaj umyłem auto i podstawiłem pod nie szklaną miseczkę. W ok 4 godziny nakapało ok 50 ml. Płyn żółtawy, trudno wyczuwalny zapach. Olej nie, bo byłby czarny, myślę ropa ale też nie. Podpadło pod płyn hamulocwy ale w zbiorniczku go nie ubywało. Dopiero gdy odkęciłem zbiornik na ciecz chłodzącą to się przeraziłem. Był suchy aż do dna :shock: !! Mam pytanie co to może być? Czy warto kupić jakiś uszczelniacz i go wlać? Jaki płyn chłodzący polecacie? Jaki powinien być w megance? I ostatnie czy zanim dojadę do mechanika mogę wlać wody i później wymienic go na płyn? Nie wiem jak długo jeździłem bez płynu ale myślę, że min. tydzień. Czy mogło to doprowadzić do jakiś konsekwencji? pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 1 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 skaramanga, A co wskaźnik temp. w zegarach nie działa :) Mam pytanie co to może być? Nieszczelność - gdzie :) - szukaj. Czy warto kupić jakiś uszczelniacz i go wlać? Jak chcesz zapchać cały układ to możesz :) Jaki płyn chłodzący polecacie? Użyj opcji :) Było na forum mogę wlać wody i później wymienic go na płyn? Możesz - mrozów nie zapowiadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skaramanga Opublikowano 4 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Na przyszłość może komuś się przyda. Wyciek z prawej strony komory silnika, i pusty zbiornik na płyn chłodzący to zepsuta pompa wody. Przynajmniej u mnie tak mechanik stwierdził. Pompa ponoć kosztuje ok 300 zł a robocizna od 80 do 350, a nawet więcej. W zależności czy trzeba będzie rozbierać rozrząd. Ktoś mże wie jak jest w dti? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roser Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 mogę wlać wody i później wymienic go na płyn? spokojnie możesz dolewać wody, tylko lepiej gdybyś dolewał demineralizowaną, kosztuje około 1zł za litr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 W zależności czy trzeba będzie rozbierać rozrząd.Ktoś mże wie jak jest w dti? Nie trzeba. Sprawa jest dość prosta w tym silniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skaramanga Opublikowano 5 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 Dzięki Przemo za informację. Byłem u jednego mechanika i mi powiedział, że nie trzeba rozbierać rozrządu tyle, że wolny termin ma dopiero w połowie przyszłego tygodnia. A dwóch innych mi powiedziało, że robocizna będzie droga bo trzeba będzie rozbierać rozrząd. Teraz wiem, że warto poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi